1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας σε όλη τη χώρα
Εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας σε όλη τη χώρα

Εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας σε όλη τη χώρα

0

Από το πρωί της Δευτέρας διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα.

Από τις έξι το πρωί, κλιμάκια της αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες πολίτες ελέγχθησαν ήδη στην παραλία της πόλης, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα, εκτυπωμένα από την πλατφόρμα που ανακοινώθηκε χθες ή χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις. Δεν έλειψαν βέβαια κι αυτοί -κυρίως νεαρής ηλικίας- που επέλεξαν να στείλουν μήνυμα (sms) στον αριθμό 13033, δηλώνοντας τον λόγο μετακίνησής τους.

Κλιμάκια της αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους όλο το 24ωρο, καθημερινά, σε ολόκληρη την πόλη με περιπολίες αλλά και σε σταθερά σημεία, υπενθυμίζοντας στους πολίτες την ατομική τους ευθύνη.

Στις εθνικές οδούς της Δυτικής Ελλάδας και σε πολλά σημεία της Πάτρας πραγματοποιεί από το πρωί ελέγχους η αστυνομία.

Ειδικότερα, περιπολικά βρίσκονται στις εθνικές οδούς και ειδικά στα διόδια, προκειμένου να πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους και με δεδομένο ότι στα μέτρα περιλαμβάνεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της αστυνομίας είναι η εφαρμογή του προαναφερόμενου μέτρου, ώστε να αποτραπούν όσοι ενδεχομένως σχεδιάζουν κάποια εκδρομή, αφού εκτός της επιβολής του προστίμου που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην Πάτρα, εφαρμόζεται το σχέδιο που έχει καταρτιστεί και αστυνομικοί βρίσκονται σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως επίσης και σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν από και προς τις εθνικές οδούς.

Οι έλεγχοι της αστυνομίας συνεχίζονται τόσο στις πόλεις της Στερεάς Ελλάδας όσο και στα χωριά.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα και Λιβαδειά οι έλεγχοι ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και οι αστυνομικοί ελέγχουν κάθε κίνηση.

Νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια του έλεγχου έπαιρναν στα χέρια τους τις σχετικές βεβαιώσεις, ενώ λίγο μετά τις 8 π.μ. δόθηκε εντολή απλά και μόνο να επιδεικνύονται και να ελέγχονται από απόσταση.

Κάποιοι από αυτούς που βρέθηκαν στις δρόμους νωρίς, για να πάνε στις δουλειές τους, δεν είχαν στα χέρια τους τις σχετικές βεβαιώσεις, αναγκάζοντάς τους αστυνομικούς σε αρκετές περιπτώσεις να χορηγούν αντίγραφα της βεβαίωσης και να τα συμπληρώνουν επιτόπου. Ωστόσο οι νεότερες ηλικίες είχαν κάνει χρήση της επιλογής του SMS πριν βγουν από το σπίτι τους. Μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες και στους Ρομά έδειξε να υπάρχει πρόβλημα με την συμπλήρωση των αντίστοιχων βεβαιώσεων, ωστόσο όμως όσο προχωράει η ώρα μειώνονται παρόμοια προβλήματα.

Ιδιαίτερα με τους Ρομά από το πρωί ο δήμος Λαμιέων σχεδόν έχει εγκατασταθεί στον καταυλισμό τους και τους ενημερώνει να παραμένουν εκεί.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί αποφεύγουν να βεβαιώσουν παραβάσεις ζητώντας την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων, ενώ σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί μετά το μεσημέρι αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους.

Η κίνηση μέσα στις πόλεις είναι σχεδόν μηδενική, αφού ιδιαίτερα στη Λαμία και τη Χαλκίδα κυκλοφορούν μόνο οι επαγγελματίες που πήγαν στη δουλειά τους το πρωί, αλλά οι ίδιοι βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση κατεβάζουν ρολά και φεύγουν για το σπίτι τους.

Στη Λαμία η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από νωρίς το πρωί έχει στήσει μπλόκα στις εισόδους της πόλης, ενεργώντας ελέγχους σε αυτούς που βγαίνουν από την πόλη αλλά και σε αυτούς που εισέρχονται, ενώ σημεία ελέγχου έχουν στηθεί και σε κομβικές περιοχές ιδιαίτερα γύρω από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Πειθαρχημένοι αλλά και προετοιμασμένοι στα νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας εμφανίστηκαν όσοι πολίτες χρειάστηκε να κυκλοφορήσουν σήμερα στα Χανιά.

Από νωρίς στην πόλη περιπολεί το προσωπικό της ΕΛΑΣ ελέγχοντας την τήρηση των μέτρων για όσους κυκλοφορούν με τα πόδια και τα οχήματα τους, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία έφερε μαζί της τα σχετικά έγγραφα αιτιολόγησης της πρωινής εξόδου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι μετακινήθηκαν δήλωναν ως λόγο την επίσκεψη σε σούπερ- μάρκετ, σε τραπεζικό κατάστημα και σε γιατρό δηλώνοντας ότι συμφωνούν με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Ωστόσο η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη στους άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους, στις πλατείες της πόλης και στο παλιό Λιμάνι.

Αυστηρή ήταν η τήρηση των μέτρων και στην λαϊκή αγορά της Δευτέρας.

Οι παραγωγοί πωλητές είχαν στήσει τους πάγκους τους σε απόσταση δύο μέτρων, ενώ στα περισσότερα σημεία εφαρμοζόταν η αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των καταναλωτών.

Οι πωλητές, φορούσαν υγειονομικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, ενώ υπήρχαν αντισηπτικά υγρά στους πάγκους.

Ανάλογα μέτρα τηρούνται και στη δημοτική αγορά των Χανίων.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά