1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η αποτελεσματικότητα δόσεων των Pfizer και AstraZeneca κατά της μετάλλαξης «Δέλτα»
Η αποτελεσματικότητα δόσεων των Pfizer και AstraZeneca κατά της μετάλλαξης «Δέλτα»

Η αποτελεσματικότητα δόσεων των Pfizer και AstraZeneca κατά της μετάλλαξης «Δέλτα»

0

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca κατά της COVID-19 κρίνονται περίπου το ίδιο αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής «Δέλτα», όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα που πλέον έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως. Ωστόσο, η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι μόνο μία δόση των εμβολίων δεν επαρκεί για υψηλή προστασία.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα που περιληπτικά είχαν κοινοποιηθεί το Μάιο από το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, αναφορικά με τη λειτουργικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech και των Oxford-AstraZeneca βάσει δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, με τα στοιχεία να κυμαίνονται σε γενικές γραμμές περίπου στα ίδια με αυτά που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.

Αντίστοιχα δύο δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca εκτιμώνται ως αποτελεσματικές κατά 67% κατά της παραλλαγής Δέλτα, με το νούμερο αυτό να έχει αυξηθεί από 60% προστασία που είχε αναφερθεί αρχικά. Το ίδιο εμβόλιο φέρεται να είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 74,5% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας με 66%.

«Μόνο περιορισμένες διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων εντοπίστηκαν για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα συγκριτικά με το παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα, μετά τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου», όπως κατέγραψαν στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης ερευνητές του Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

Τα δεδομένα από το Ισραήλ κατέδειξαν μικρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της νόσησης με συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι η διαφύλαξη από σοβαρή νόσο παραμένει υψηλή. Το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είχε εκ των προτέρων ανακοινώσει ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου από αυτά τα δύο εμφανίζεται ως αποτελεσματική γύρω σε ποσοστό 33% κατά της ασθένειας με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η πλήρης μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες εντόπισε ότι μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 36%, ενώ μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 30%. «Τα ευρήματα μας για μειωμένη αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης δύο δόσεων μεταξύ των ευάλωτων ομάδων στο πλαίσιο της μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα», με βάση όσα ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά