1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η ΕΕ στρέφεται στα εμβόλια mRNA – εκτός AstraZeneca και Johnson& Johnson
Η ΕΕ στρέφεται στα εμβόλια mRNA – εκτός AstraZeneca και Johnson& Johnson

Η ΕΕ στρέφεται στα εμβόλια mRNA – εκτός AstraZeneca και Johnson& Johnson

0

H Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει πλέον στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech προκειμένου να μην ανασταλθούν πλήρως τα προγράμματα εμβολιασμού, ύστερα από τα ζητήματα που προέκυψαν με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέβη μάλιστα σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία της γερμανο-αμερικανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech, ώστε οι 27 χώρες να προμηθευτούν αμεσότερα τις 50 εκατ. εμβολιαστικές δόσεις, όταν συνολικά προβλέπεται η παραλαβή 1,8 δισ. δόσεων για τα έτη 2022 – 2023.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, η οποία αναφέρει πηγές του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προβλέπεται να ανανεώσει τις συμβάσεις της με τις εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson καθώς φαίνεται ότι θα βασιστεί αποκλειστικά στα εμβόλια με την τεχνολογία m-RNA, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και ενδεχομένως της CureVac, εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παράλληλα, η Δανία είναι πια η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και ο ΕΜΑ συνεχίζει να διατυπώνει ότι τα οφέλη του είναι αναλογικά περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους. Με βάση δανικές υγειονομικές αρχές, οι μελέτες διαπίστωσαν υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα θρόμβων αίματος, μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, επιδρώντας αρνητικά σε περίπου 1 στα 40.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή, η Δανία αναστέλλει προσωρινά και τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Χάματσεκ σχολίασε ότι απέστειλλε εντολή στον Τσέχο πρέσβη στη Δανία για αγορά 2,4 εκατ. δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca που ωστόσο δεν θα αξιοποιηθούν, αναφέροντας όμως ότι εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια «τεχνολογία» του σκευάσματος της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τότε η χώρα του θα επιδιώξει να προμηθευτεί επιπλέον δόσεις.

Ενώ το Βέλγιο, η Δανία και η Ελβετία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, επιτρέποντας την υπό όρους λειτουργία της εστίασης, με τη Γερμανία όπου οι ΜΕΘ βρίσκονται στο όριο τους, να δηλώνει ιστορικά ότι θα μεταθέσει αρμοδιότητες της πολιτικής υγείας από τα ομόσπονδα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στην Ιταλία οι αρχές παρουσιάζονται ανήσυχες αφού οι εξελίξεις πιθανώς να επηρεάσουν την εκστρατεία ανοσοποίησης, με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, να εκτιμά ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνιστά «πολύτιμο» μέσο, επισημαίνοντας βέβαια ότι είναι σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Τέλος, η Γαλλία και η Ισπανία αναμένουν τις όποιες αποφάσεις του ΕΜΑ, συνεχίζοντας όμως να χρησιμοποιούν τις ήδη περιορισμένες δόσεις του σκευάσματος της Johnson & Johnson.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά