1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η εικόνα του κορωνοϊού ανά τον κόσμο
Η εικόνα του κορωνοϊού ανά τον κόσμο

Η εικόνα του κορωνοϊού ανά τον κόσμο

0

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφει τις τελευταίες ώρες η Γερμανία με αριθμό 11.287 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το δημόσιο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Για πρώτη φορά οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις ξεπέρασαν τις δέκα χιλιάδες. Το νέο ρεκόρ αυτό συντρίβει το προηγούμενο, που είχε καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή και ήταν 7.830 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Το σύνολο των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τις 392.049.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 30 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 9.905 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Αν και ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη Γερμανία βρίσκεται συγκριτικά σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυξάνονται με ταχύ ρυθμό αφότου ο καιρός έγινε ψυχρότερος. Στελέχη της Κυβέρνησης τονίζουν πως θα χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα αν η τάση που καταγράφεται συνεχιστεί. Ο Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, διαγνώστηκε χθες Τετάρτη ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε, δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 87.415 νεκρούς επί συνόλου 867.559 μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα αυτή, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ωστόσο ο εξικανός Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει επισημάνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 24.818 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 566 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Τετάρτη. Στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν πλέον καταγραφεί 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 155.403 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη στην ηπειρωτική Κίνα, από 11 την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν “εισαγόμενα”. Εντοπίστηκαν επίσης 25 ασυμπτωματικοί φορείς, από 15 την προηγουμένη. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.729 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.648 νέα κρούσματα της Covid-19, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που οι θάνατοι από τριπλασιάστηκαν μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Πρωθυπουργός, Μπίσερ αλ Χασάουνεχ, είπε ότι μολονότι η χώρα έχει μπει σε μια “δύσκολη φάση”, δεν σκοπεύει να επιβάλει ξανά γενικό λοκντάουν. Όπως είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το μακροχρόνιο κλείσιμο επιχειρήσεων θα οδηγήσει μόνο στον αποδεκατισμό ολόκληρων τομέων της οικονομίας. Από την αρχή της πανδημίας η Ιορδανία έχει καταγράψει 43.620 κρούσματα και 443 θανάτους.

Ο Χασάουνεχ είπε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλεται lockdown μόνο τις Παρασκευές μέχρι το τέλος του έτους. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ξεκινάει στις 11 το βράδυ, παρατείνεται δηλαδή για δύο ώρες. Από το Σάββατο θα κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργούν, αλλά τηρώντας αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Απαγορεύεται επίσης η συνάθροιση άνω των 20 ανθρώπων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως σε γάμους και κηδείες.

Ο Υπουργός Υγείας, Νιζάρ Ομπέιντατ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια κατάρρευση του συστήματος υγείας. Η Ιορδανία έχει 1.300 κλίνες σε θαλάμους και 700 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με τη δυνατότητα να τις αυξήσει. Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με Covid-19 1.078 ασθενείς.

Η ένωση πτηνοτρόφων της Βρετανίας ζήτησε από την Κυβέρνηση να εξαιρέσει από τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της Covid-19 τους αλλοδαπούς εποχιακούς εργάτες, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι Βρετανοί θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα στα πιάτα τους.

Η εξαίρεση που προτείνεται αφορά τουλάχιστον 1.000 εποχιακούς εργάτες από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Και αυτό γιατί στη Βρετανία υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργατών για τη σφαγή και τη διαχείριση των πτηνών, όπως αναφέρει το British Poultry Council.

“Είναι αδύνατον να εκπαιδεύσουμε Βρετανούς εργάτες στον περιορισμένο χρόνο που απομένει”, τονίζουν οι πτηνοτρόφοι. Εάν δεν καλυφθεί το κενό “θα είναι σημαντικές οι επιπτώσεις στην παραγωγή και, κατά συνέπεια, στην τιμή” της γαλοπούλας. Και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν τρόφιμα για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο, είπε ο γενικός διευθυντής του BPC, Ρίτσαρντ Γκρίφιθς.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά