1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η κατανάλωση  πολύ επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο
Η κατανάλωση  πολύ επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο

Η κατανάλωση  πολύ επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο

0

Η κατανάλωση  πολύ επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο, ιδιαίτερα από καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε πάνω από 197.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν προσυσκευασμένες σούπες, σάλτσες, κατεψυγμένη πίτσα και έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, καθώς και χοτ ντογκ, λουκάνικα, τηγανιτές πατάτες, αναψυκτικά, μπισκότα από κατάστημα, κέικ, καραμέλες, ντόνατς, παγωτό και πολλά άλλα.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται με συστατικά βιομηχανικής προέλευσης και συχνά χρησιμοποιούν πρόσθετα τροφίμων για να προσαρμόσουν το χρώμα, τη γεύση, τη συνοχή, την υφή ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Δρ. Kiara Chang, συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, σε ανακοίνωσή της.

«Το σώμα μας μπορεί να μην αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά και πρόσθετα όπως στα φρέσκα και θρεπτικά ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα», είπε η Τσανγκ.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν επίσης να «πίνουν περισσότερα ανθρακούχα ποτά και λιγότερο τσάι και καφέ, καθώς και λιγότερα λαχανικά και άλλα τρόφιμα που σχετίζονται με ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο», δήλωσε ο Duane Mellor, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ανώτερος καθηγητής. υπότροφος στην Ιατρική Σχολή Aston στο Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι μια επίδραση ειδικά των ίδιων των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αλλά αντίθετα αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της χαμηλότερης πρόσληψης πιο υγιεινών τροφίμων», δήλωσε ο Mellor, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

 

Ο κίνδυνος αυξάνεται  με την κατανάλωση

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό eClinicalMedicine, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και 34 διαφορετικών τύπων καρκίνου σε μια περίοδο 10 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 197.426 ατόμων που ήταν μέρος της UK Biobank, μιας μεγάλης βιοϊατρικής βάσης δεδομένων και ερευνητικού πόρου που παρακολουθούσε τους κατοίκους από το 2006 έως το 2010. Η ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν οι άνθρωποι στη μελέτη κυμαινόταν από το χαμηλό 9,1% έως το υψηλό 41,4% της διατροφής τους, διαπίστωσε η μελέτη.

Στη συνέχεια, τα διατροφικά πρότυπα συγκρίθηκαν με ιατρικά αρχεία που απαριθμούσαν τόσο διαγνώσεις όσο και θανάτους από καρκίνο.

Κάθε αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 2% αύξηση στην ανάπτυξη οποιουδήποτε καρκίνου και 19% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το Imperial College του Λονδίνου.

Οι θάνατοι από καρκίνο επίσης αυξήθηκαν, διαπίστωσε η μελέτη. Για κάθε επιπλέον 10% αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξανόταν κατά 6%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών αυξήθηκε κατά 30%, σύμφωνα με τη δήλωση.

«Αυτές οι συσχετίσεις παρέμειναν μετά την προσαρμογή για μια σειρά κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων, κατάστασης καπνίσματος, σωματικής δραστηριότητας και βασικών διατροφικών παραγόντων», έγραψαν οι συγγραφείς.

Όσον αφορά τον θάνατο από καρκίνο στις γυναίκες, ο καρκίνος των ωοθηκών κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, «υπονοώντας περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος», επισημαίνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Τα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενες μελέτες που δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ ενός μεγαλύτερου ποσοστού υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) στη διατροφή και υψηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Simon Steenson, διατροφολόγος. στο British Nutrition Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζεται μερικώς από παραγωγούς και κατασκευαστές τροφίμων. Ο Steenson δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

“Ωστόσο, ένας σημαντικός περιορισμός αυτών των προηγούμενων μελετών και της νέας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα είναι ότι τα ευρήματα είναι παρατηρησιακά και επομένως δεν παρέχουν στοιχεία για μια σαφή αιτιώδη σύνδεση μεταξύ των UPF και του καρκίνου ή του κινδύνου άλλων ασθενειών”, δήλωσε ο Steenson.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα «ήταν νεότεροι και λιγότερο πιθανό να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου», έγραψαν η Chang και οι συνεργάτες της.

Οι μεγάλοι καταναλωτές υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν σωματική δραστηριότητα και πιο πιθανό να ταξινομηθούν ως παχύσαρκοι. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν επίσης πιθανό να έχουν χαμηλότερα οικογενειακά εισοδήματα και εκπαίδευση και να ζουν στις πιο μειονεκτούσες κοινότητες, διαπίστωσε η μελέτη.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για καρκίνο», δήλωσε ο Δρ Eszter Vamos, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος κλινικός λέκτορας στο Imperial College London’s School of Public Health.

Αυτή η τελευταία έρευνα δεν είναι η πρώτη που δείχνει συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά