1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Θα υπάρξει νέο κύμα COVID; Τι λένε οι επιστήμονες;
Θα υπάρξει νέο κύμα COVID; Τι λένε οι επιστήμονες;

Θα υπάρξει νέο κύμα COVID; Τι λένε οι επιστήμονες;

0

Διδημία γρίπης και COVID

Οι αναδυόμενες παραλλαγές και η φθίνουσα ανοσία είναι πιθανό να ωθήσουν τις λοιμώξεις υψηλότερα στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς επίσης επιστρέφει η γρίπη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Νέα στελέχη της παραλλαγής SARS-CoV-2 Omicron που διαφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι αλλαγές συμπεριφοράς και η φθίνουσα ανοσία σημαίνουν ότι πολλές χώρες θα μπορούσαν σύντομα να δουν μεγάλους αριθμούς λοιμώξεων από COVID – και ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία – λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το “Nature” στα μέσα Αυγούστου, το Scenario Modeling Hub παρουσίασε πολλά πιθανά σενάρια των ΗΠΑ για τους επόμενους μήνες. Με αυξήσεις κρουσμάτων που προκαλούνται από την παραλλαγή BA.5 Omicron – με αποτέλεσμα υψηλή ανοσία στον πληθυσμό – οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βιώσουν μια σχετικά ήσυχη σεζόν COVID-19,  εφόσον οι εκστρατείες ενίσχυσης εμβολίων ξεκινούσαν γρήγορα και νέες παραλλαγές δεν εμφανιζόντουσαν. Ακόμη και με μια νέα παραλλαγή, μια μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων δεν ήταν βέβαιη.

Πάνω από ένα μήνα μετά, οι νοσηλείες μειώνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις, λέει ο Justin Lessler, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill που ηγείται της προσπάθειας μοντελοποίησης. Αλλά άλλοι παράγοντες στον ορίζοντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Η κυκλοφορία νέων, «δισθενών» ενισχυτών «ήταν λίγο αργή», λέει ο Lessler. Και υπάρχουν τώρα ανεπαίσθητα σημάδια ότι η Omicron εξελίσσεται και δημιουργεί ένα νέο καστ παραλλαγών που αποφεύγουν την ανοσία. «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες ανόδους καθώς περνάμε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», προσθέτει ο Lessler.

Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνει η επιδημιολόγος Jennifer Nuzzo στο Πανεπιστήμιο Brown στο Providence του Ρόουντ Άιλαντ. Η εβδομαδιαία δημοσκόπηση πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου για τις λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2, ένα χρυσό πρότυπο στα δεδομένα COVID, έχει επίσης τεκμηριώσει μια αύξηση στον επιπολασμό του COVID στις δύο προηγούμενες εκθέσεις της. Οι νοσηλείες ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 αυξάνονται γρήγορα στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν νέες παραλλαγές πίσω από τους αυξανόμενους αριθμούς COVID;

Μάλλον όχι ακόμα, λέει ο Tom Wenseleers, εξελικτικός βιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο. Η τρέχουσα αύξηση των λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 πιθανότατα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξασθένηση της ανοσίας των ανθρώπων – η οποία προσφέρει βραχύβια προστασία από τη μόλυνση – καθώς και στις αυξημένες κοινωνικές επαφές . Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, η κοινωνική δυναμική έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, λένε αξιωματούχοι υγείας. Παράγοντες που προκαλούν άλλους ιούς του αναπνευστικού να ευδοκιμούν τους πιο δροσερούς μήνες – συμπεριλαμβανομένου του επιπλέον χρόνου σε εσωτερικούς χώρους – θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα νέο στέλεχος Omicron αυτό το φθινόπωρο;

Μπορεί να δούμε τρία ή περισσότερα. Καθώς υποχωρούν οι υποπαραλλαγές της Omicron που οδήγησαν τα περασμένα κύματα — BA.2, BA.4 και BA.5 — οι εξελικτικοί απόγονοι αυτών των γενεαλογιών αποκτούν μεταλλάξεις που φαίνεται να τις βοηθούν να εξαπλωθούν.

Οι ερευνητές του SARS-CoV-2 παρακολουθούν ένα άνευ προηγουμένου πεδίο νέων παραλλαγών από διαφορετικούς κλάδους του οικογενειακού δέντρου Omicron, λέει ο Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Παρά τις ξεχωριστές καταβολές αυτών των παραλλαγών, φέρουν πολλές από τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 (το bullseye του ιού, από τη σκοπιά του ανοσοποιητικού συστήματος). «Σαφώς, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια νέα παραλλαγή  αυτή τη σεζόν», λέει ο Peacock.

Οι ερευνητές παρακολουθούν στενά ορισμένες υποκατηγορίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, βλέπουν τη γρήγορη άνοδο του BQ.1 (απόγονος του BA.5 με αρκετές βασικές αλλαγές). Στην Ινδία, η νέα  παραλλαγής BA.2.75 που οδήγησε σε ένα κύμα μόλυνσης πριν από αρκετούς μήνες, τώρα υπερτερεί όλων των άλλων, λέει ο μικροβιολόγος Rajesh Karyakarte, ο Συντονιστής της Πολιτείας Μαχαράστρα για τον προσδιορισμό αλληλουχίας SARS-CoV-2 στην Πούνε. Σε δείγματα που η ομάδα του ανέλυσε την αλληλουχία στα τέλη Σεπτεμβρίου, μια υποπαραλλαγή που ονομάζεται BA.2.75.2 ήταν η πιο κοινή (ακολουθούμενη από στενό συγγενή). Ένα άλλο παρακλάδι του BA.2, το BA.2.3.20, αναπτύσσεται ραγδαία στη Σιγκαπούρη και εμφανίστηκε στη Δανία και την Αυστραλία.

Οι επιστήμονες είναι αρκετά βέβαιοι ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις παραλλαγές ή ένας συνδυασμός τους θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μόλυνσης.

Γιατί αυξάνονται οι παραλλαγές του κορωνοϊού;

Δύο λέξεις: ανοσολογική διαφυγή. Όλες οι παραλλαγές που παρακολουθούν οι ερευνητές περιέχουν πολλαπλές επικαλυπτόμενες αλλαγές σε ένα τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας που ονομάζεται περιοχή δέσμευσης υποδοχέα, η οποία στοχεύεται από ισχυρά αντισώματα που εμποδίζουν τη μόλυνση ή την εξουδετερώνουν. Το ότι πολλοί διαφορετικοί ιοί αναπτύσσουν ανεξάρτητα τις ίδιες μεταλλάξεις ακίδας υποδηλώνει ότι αυτές οι αλλαγές παρέχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην ικανότητά τους να εξαπλώνονται, λέει ο Yunlong Richard Cao, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στο Πεκίνο.

Ο Cao και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν την ικανότητα της νέας καλλιέργειας παραλλαγών να αποφεύγει τα εξουδετερωτικά αντισώματα από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση με διαφορετικές παραλλαγές. Βρήκαν ότι, από τη δέσμη, το BQ.1.1 (μέλος της οικογένειας BQ.1 με μια επιπλέον αλλαγή ακίδας) και το BA.2.75.2 ήταν τα πιο ανοσοδιαφυγόντα, ακόμη και ικανά να αποφύγουν τα περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από μόλυνση με BA .5. Τα δύο εναπομείναντα φάρμακα αντισωμάτων που ήταν αποτελεσματικά έναντι των BA.2 και BA.5 είναι πιθανό να χάσουν μεγάλο μέρος της ισχύ τους έναντι πολλών από τις αναδυόμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, προτείνει επίσης η μελέτη. Μια άλλη ομάδα2  κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα για το BA.2.75.2. «Ο βαθμός ανοσολογικής διαφυγής και υπεκφυγής είναι καταπληκτικός αυτή τη στιγμή, τρελό», λέει ο Cao.

Πόσο μεγάλα θα είναι τα κύματα φθινοπώρου-χειμώνα;

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, οι ερευνητές υποστηρίζουν  ότι τα κύματα φθινοπώρου-χειμώνα θα είναι παρόμοια σε μέγεθος με τα κύματα BA.5, τουλάχιστον όσον αφορά τους αριθμούς μόλυνσης. Αυτό που είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί είναι η επίδραση στις νοσηλείες. Η συσσώρευση πληθυσμιακής ανοσίας από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση είναι πιθανό να κρατήσει τις εισαγωγές χαμηλότερες από τα προηγούμενα κύματα COVID-19, λένε οι ερευνητές, αλλά το πόσο χαμηλό είναι ασαφές. 

Ακόμη και ένα σχετικά σιωπηλό κύμα COVID-19 θα μπορούσε να επιβαρύνει τα νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και άλλες συνθήκες που επιβαρύνουν βαριά τα συστήματα υγείας τον χειμώνα. Η γρίπη, η οποία μόλις έχει καταγραφεί τους δύο τελευταίους χειμώνες, είναι πιθανό να επιστρέψει εκδικητικά στο βόρειο ημισφαίριο αυτή τη σεζόν, ενισχύοντας φόβους για μια «διδημία» της γρίπης και του COVID-19. «Σε ένα κακό έτος γρίπης, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται αρκετά», λέει ο Lessler.

Τι γίνεται με τα νέα εμβόλια;

Οι ενισχυτές, συμπεριλαμβανομένων των νέων δισθενών εμβολίων που στοχεύουν τις γενεαλογίες Omicron, είναι πιθανό να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης με αναδυόμενες παραλλαγές. Αλλά αυτό μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, λένε οι επιστήμονες. Ένα μέρος των δισθενών εμβολίων βασίζεται σε μια υποπαραλλαγή Omicron — BA.1 στα εγκεκριμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο εμβόλια και BA.5 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα εμβόλια τείνουν να διεγείρουν την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν καλύτερα τον προγονικό ιό – στον οποίο βασίστηκαν τα πρώτα εμβόλια – αντί του Omicron. Μια δεύτερη δόση από αυτά τα εμβόλια μπορεί να χρειαστεί για να δημιουργηθούν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ειδικών για το στέλεχος Omicron, λέει ο Cao.

Ευτυχώς, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παλιά και τα νέα εμβόλια κατά του COVID εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, κάτι που πρέπει να είναι και ο κύριος στόχος των προγραμμάτων ενίσχυσης του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό σημαίνει επικέντρωση των ενισχυτικών εκστρατειών σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με υποκείμενες παθήσεις υγείας, που επωφελούνται περισσότερο από την πρόσθετη προστασία. 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά