1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κίνα: 60.000 θάνατοι σε λιγότερο από έναν μήνα
Κίνα: 60.000 θάνατοι σε λιγότερο από έναν μήνα

Κίνα: 60.000 θάνατοι σε λιγότερο από έναν μήνα

0

Η Κίνα έχει αναφέρει 60.000 θανάτους που σχετίζονται με τον Covid μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, ο πρώτος μεγάλος αριθμός θανάτων που δημοσιεύτηκε από τότε που η χώρα σταμάτησε την πολιτική της  μηδενικής Covid. Η Κίνα έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι αναφέρει ανεπαρκώς τους θανάτους από κορωνοϊό, παρά τις ενδείξεις ότι νοσοκομεία και κρεματόρια έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Κίνα κατέγραψε 59.938 θανάτους που σχετίζονται με τον Covid μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς που πέθαναν ήταν άνω των 80 ετών, με τους περισσότερους να έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν 5.503 θανάτους που προκλήθηκαν από αναπνευστική ανεπάρκεια που οφείλεται άμεσα στον ιό και 54.435 που προκλήθηκαν από υποκείμενες παθήσεις σε συνδυασμό με τον ιό. Το πραγματικό σύνολο είναι πιθανό να είναι υψηλότερο, διότι τα στοιχεία αναφέρονται μόνο στους θανάτους που καταγράφηκαν σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κατηγοριοποιεί τους θανάτους από Covid, υπολογίζοντας στο σύνολο του μόνο εκείνους που πέθαναν από αναπνευστική ανεπάρκεια που προκλήθηκε άμεσα από τον ιό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέκρινε τον ορισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πολύ στενό».

Το Πεκίνο πάντα υποστήριζε ότι τα στοιχεία του είναι ακριβή, καλώντας τον ΠΟΥ «να υποστηρίξει μια επιστημονική, αντικειμενική και δίκαιη θέση».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κορύφωση των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρό Covid ήταν στις αρχές Ιανουαρίου, αν και ο αριθμός στη συνέχεια παρέμεινε υψηλός. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση στις αγροτικές περιοχές, εστιάζοντας στον έγκαιρο εντοπισμό και δίνοντας προτεραιότητα στη θεραπεία των πιο ευάλωτων.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά