1. Home
  2. Υγεία
  3. Καλοκαιρινά τσιμπήματα
Καλοκαιρινά τσιμπήματα

Καλοκαιρινά τσιμπήματα

0

Μην αφήσετε τίποτα (ούτε καν τα έντομα) να σας χαλάσουν τη διάθεση, ωστόσο φροντίστε από πριν να έχετε λάβει τα μέτρα σας, για να αποφύγετε τα καλοκαιρινά τσιμπήματα.

Συνήθως, όταν λέμε πως κάποιος είναι «τσιμπημένος», εννοούμε πως ερωτεύτηκε, δυστυχώς όμως υπάρχουν και… τσιμπήματα που δεν είναι τόσο ευχάριστα και η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι έχει πολλά τέτοιου είδους τσιμπήματα, συχνά και ενοχλητικά. Ας δούμε αναλυτικά τι μπορεί να σας τσιμπήσει, πώς να προφυλαχθείτε και τι να κάνετε μετά το τσίμπημα.

Κουνούπια (ή αλλιώς ο εφιάλτης του καλοκαιριού)

Τα κουνούπια επιβιώνουν με την απομύζηση φυτικών χυμών, όμως τα θηλυκά τσιμπούν τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα ζώα, καθώς το αίμα είναι απαραίτητο για την ωρίμανση των αυγών τους. Ετσι πριν από κάθε ωοτοκία, απαιτείται τουλάχιστον μία αιμοληψία. Η αναπαραγωγή τους γίνεται τους θερμούς μήνες, ενώ τον χειμώνα, τα γονιμοποιημένα θηλυκά, αφού χρησιμοποιήσουν την τελευταία αιμοληψία για αποθήκευση λίπους στο σώμα τους, καταφεύγουν σε προφυλαγμένα και ζεστά μέρη.

Κάποια κουνούπια, τα λεγόμενα ανωφελή, κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπαύονται στα καταφύγιά τους και τη νύχτα αναζητούν τροφή. Τα κοινά κουνούπια αναζητούν το θύμα τους και τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Τα κουνούπια αποτελούν μέσο μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων όπως είναι ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του δυτικού Νείλου, η εγκεφαλίτιδα και η ελονοσία. Αγαπημένο τους μέρος είναι το νερό (πισίνες, λίμνες, λιμνάζοντα νερά), αλλά συχνάζουν και στις πόλεις.

Τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα είναι μικρή αίσθηση τσουξίματος και φαγούρας στο δέρμα, ενώ το «επίμαχο» σημείο γρήγορα κοκκινίζει και ελαφρά πρήζεται.

Πώς να τα αποφύγετε

  • Οι σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και οι κουνουπιέρες στα κρεβάτια είναι πολύ αποτελεσματικές.
  • Οι έντομο-απωθητικές παστίλιες, αν και βοηθούν, χρειάζονται μεγάλη προσοχή (πλύσιμο χεριών μετά τη χρήση και τοποθέτηση μακριά από τα κρεβάτια).
  • Οι επαλείψεις με χημικά έντομο-απωθητικά θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα στα παιδιά. Προτιμήστε τη χρήση φυσικών έντομο-απωθητικών, που θα βρείτε στα φαρμακεία και περιέχουν αιθέρια έλαια από βότανα και φυτά.
  • Μην ξεχνάτε πως οι ανεμιστήρες τα δυσκολεύουν πολύ να φτάσουν στο στόχο τους, δηλαδή σε εσάς.

Κι αν σας τσιμπήσουν;

Σε περίπτωση που δεν γλυτώσετε το τσίμπημα, αλείψτε την περιοχή με αμμωνία και αν το πρήξιμο γίνει έντονο χρησιμοποιείστε μία κορτιζονούχα ή αντισταμινική κρέμα. Σε καμία περίπτωση μην ξύνετε την περιοχή του τσιμπήματος γιατί έτσι μπορεί να το μολύνετε.

Μέλισσες (ή αλλιώς το κεντρί του πόνου)

Όλοι όσοι έχουν βιώσει ένα τέτοιο τσίμπημα, ξέρουν πως είναι αρκετά οδυνηρό και χρήζει προσοχής. Τα τσιμπήματα από μέλισσες προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι, αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό με το κεντρί του εντόμου. Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος που μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες.

Πώς να τις αποφύγετε

Τα δημοφιλέστερα έντομα της άνοιξης και του καλοκαιριού εμφανίζονται λόγω της ανθοφορίας της φύσης. Φροντίστε αν βλέπετε κυψέλες να απομακρύνεστε, μην βρίσκεστε κοντά σε λουλούδια, θάμνους, κήπους και μην φοράτε έντονα αρώματα. Επίσης, όταν έρθετε… αντιμέτωποι με τη μέλισσα προσπαθήστε να είστε χαλαροί. Ο μύθος του «αν δεν την πειράξεις, δεν σε πειράζει», ίσως να μην είναι και τόσο μύθος τελικά.

Κι αν σας τσιμπήσουν;

Ευτυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τσιμπήματα αυτού του είδους δεν είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, ακόμα και έτσι υπάρχουν κάποια βήματα που καλό είναι να ακολουθήσετε:

  • Αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι, που έχετε απολυμάνει, το κεντρί της μέλισσας.
  • Ξεπλύνετε καλά την περιοχή με νερό και σαπούνι.
  • Χρησιμοποιήστε αμμωνία για άμεση ανακούφιση από τον πόνο, ενώ για να μειωθεί το πρήξιμο, κρύες κομπρέσες για να επιβραδύνουμε τη διάχυση του δηλητηρίου.
  • Σε περίπτωση έντονης φαγούρας, ο ιατρός ή ο φαρμακοποιός σας θα σας υποδείξει τοπικά κάποια αλοιφή κορτιζόνης με αντιβιοτικό ή κάποιο αντισταμινικό σκεύασμα.

Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικός, καλό είναι να έχετε μαζί σας μια ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης. Αν όμως δεν το γνωρίζετε και παρουσιάσετε συμπτώματα όπως εξανθήματα, ωχρότητα, κρύο ιδρώτα, ρίγη και δύσπνοια, χρειάζεστε άμεση ιατρική βοήθεια, διότι αυτά είναι σημάδια αλλεργικού σοκ.

Τσούχτρες (ή αλλιώς ο θαλάσσιος πανικός)

καλοκαιρινά τσιμπήματαΠολλές ελληνικές ακτές βρίθουν από αυτές και χαλούν τη διάθεση των λουόμενων. Υπάρχουν πολλών ειδών τσούχτρες, αλλά δεν «τσιμπούν» όλες. Οι επικίνδυνες περιέχουν μια τοξίνη στα πλοκάμια τους, η οποία απελευθερώνεται όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Μετά το τσίμπημα στο σημείο της επαφής εμφανίζεται τοπικό εξάνθημα, φαγούρα, πρήξιμο και πόνος, συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.

Κι αν σας τσιμπήσει;

  • Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας, όχι με γυμνά χέρια διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και στα χέρια σας.
  • Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
  • Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και τη φαγούρα.
  • Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα.
  • Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, ίσως απαιτηθεί η διενέργεια κάποιας ενέσεως κορτιζόνης.

Αχινός (ή αλλιώς κάθε αγκάθι και καημός)

Στη Μεσόγειο ευτυχώς δεν έχουμε δηλητηριώδη είδη αχινών. Αν τύχει και πατήσετε αχινό και τα αγκάθια του διεισδύσουν στο δέρμα σας, το πιθανότερο είναι να προκληθεί πόνος, ερεθισμός και ίσως αργότερα αναπτυχθούν κοκκιώματα.

Πώς να τους αποφύγετε

Οι αχινοί «συχνάζουν» στα βράχια. Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σας συνιστούμε αμμώδεις παραλίες. Βέβαια, και για εσάς που προτιμάτε τις βραχώδεις, υπάρχει η λύση των λαστιχένιων ειδικών υποδημάτων.

Κι αν πατήσετε;

Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή αν δεν διαθέτετε με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών). Με ένα τσιμπιδάκι καθαρό ή με μια βελόνα που θα έχετε πρώτα «κάψει», βγάλτε τα αγκάθια ένα-ένα. Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα. Αν παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα μην ανησυχείτε. Παρακολουθείστε τα κι αν εντοπίσετε πρήξιμο συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Φίδι (ή αλλιώς το ύπουλο φαρμάκι)

φίδιΜπορεί να σας ακούγεται απίθανο, μα όλα εξαρτώνται από το πού πάτε διακοπές. Η φύση είναι το «σπίτι» το φιδιών και εσάς σας θεωρούν φιλοξενούμενους και μερικές φορές, μάλιστα, ανεπιθύμητους. Εντονος πόνος, πρήξιμο στο επίμαχο σημείο και μούδιασμα που μπορεί να απλωθεί στο υπόλοιπο μέλος είναι τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Πώς να το αποφύγετε

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους τσιμπήματα θα πρέπει να αποφύγετε να περνάτε πολλές ώρες απροστάτευτοι στην ύπαιθρο, μένοντας ακίνητοι και με το δέρμα εκτεθειμένο (ο ύπνος κάτω από τα αστέρια, για παράδειγμα, είτε δίπλα στη θάλασσα είτε στο δάσος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να γίνετε το γεύμα κάποιου τέτοιου εντόμου-ερπετού).

Κι αν σας τσιμπήσει;

Το άτομο που θα είναι μαζί σας θα πρέπει να σας ξαπλώσει έτσι ώστε το σημείο με το τσίμπημα να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την καρδιά. Μετά θα πρέπει να τοποθετηθεί σφιχτά ένας επίδεσμος ή ένα κομμάτι ύφασμα περίπου δέκα εκατοστά πάνω από το επίμαχο σημείο. Αν έχετε πάγο, κρύες κομπρέσες ή κάποια ειδική αλοιφή για τσιμπήματα εφαρμόστε τα στην περιοχή μέχρι να φτάσετε στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου θα σας χορηγηθεί αντιοφικός ορός.

Δράκαινα (ή αλλιώς το επώδυνο τσίμπημα)

Οι δράκαινες ανήκουν στην οικογένεια των τραχινιδών. Η μεγάλη δράκαινα (Trachinus araneus) χαρακτηρίζεται από το μικρότερο κεφάλι το οποίο καταλήγει σε ένα στόμα το οποίο έχει διεύθυνση προς τα πάνω. Μπορεί να φτάσει στα 40 εκατοστά και είναι αρκετά επικίνδυνη. Έχει επτά δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες στο ραχιαίο πτερύγιο, ενώ και στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα όταν αυτός έχει την ατυχία να τσιμπηθεί. Το τσίμπημα της δράκαινας είναι εξαιρετικά επώδυνο. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι ο έντονος και με διάρκεια πόνος, η λιποθυμία, ο εμετός και ο υψηλός πυρετός. Οι παρενέργειες ενός τέτοιου τσιμπήματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις άμυνες και τις αντιστάσεις του οργανισμού του.

Κι αν σας τσιμπήσει;

Βγείτε αμέσως έξω από το νερό και αν είναι δυνατόν επισκεφθείτε ένα σημείο που θα σας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες άμεσα, καθώς το τσίμπημα μιας δράκαινας (όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος, τόσο πιο επώδυνο το τσίμπημα) μπορεί σε ορισμένους να δημιουργήσει αλλεργικό σοκ με πολύ άσχημα επακόλουθα.

Το δηλητήριο της δράκαινας είναι θερμοδιασπώμενο, αν θερμανθεί πάνω από τους 50 βαθμούς αδρανοποιείται. Με προσοχή λοιπόν, θερμαίνετε το τραύμα και πάτε σε γιατρό.

Τα tips της αποφυγής τσιμπημάτων

  1. Αποφύγετε να βρίσκεστε σε περιοχές όπου πιθανόν βρίθουν εντόμων ή άλλων «επικίνδυνων» ζώων. Τα λιμνάζοντα νερά, οι κήποι, τα δένδρα και τα λουλούδια στην ανθοφορία τους ή οι εστίες σκουπιδιών αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου.
  2. Προσέξτε το ντύσιμό σας κατά τους θερινούς μήνε,ς ώστε να μην είναι εκτεθειμένο πολύ το δέρμα του. Προτιμήστε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα, καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο που προστατεύουν το σώμα του τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων και ζώων.
  3. Οσον αφορά στα έντομα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα για την καθαριότητα και φροντίδα του σώματός σας, που αφήνουν έντονο το άρωμά τους, διότι θα γίνει ευκολότερα θύμα των εντόμων.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό;

  • Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή
  • Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης
  • Κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα
  • Υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο) κοντά στα μάτια
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν και μετά από κάποιες ώρες από το τσίμπημα.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά