1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κοντοζαμάνης: Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας
Κοντοζαμάνης: Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας

Κοντοζαμάνης: Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας

0

Σήμερα Τετάρτη, εισάγεται το νομοσχέδιο με τίτλο “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωναϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα”, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση ζήτησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και επέμεινε στη διαδικασία αυτή, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου οι διατάξεις του συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα. Για τα ειδικότερα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, στο επίκεντρο πολλών τοποθετήσεων βρέθηκε η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην διαχείριση της πανδημίας και η διάταξη με την οποία προβλέπεται η διανομή, με κρατική μέριμνα, σε κάθε πολίτη, μιας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό ανά εβδομάδα, η οποία προορίζεται για ατομική χρήση, χωρίς την ανάγκη διενέργειας της από επαγγελματίες υγείας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι έχουν όλες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις, δήλωσε: “Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει επείγουσες ανάγκες στη διαχείριση της πανδημίας”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που αναφέρθηκε στo ζήτημα των self-test. “Eίναι συμπληρωματική δράση, που έρχεται στα όσα μέχρι σήμερα γίνονται και αφορούν στο τεστ. Τα ταχέα τεστ, οι διαγνωστικοί μοριακοί έλεγχοι συνεχίζονται. Έχουμε ξεπεράσει τους 50.000 διαγνωστικούς ελέγχους, ημερησίως στη χώρα και ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε την στρατηγική μας, σε ό,τι αφορά το τεστ. Σε κάθε περίπτωση, τα τεστ αυτά δεν υπολείπονται των προδιαγραφών που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Με αναφορές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι παρά τις δυσκολίες ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αύξηση των εμβολιασμών, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας που έχει ανάγκη η χώρα για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αναφορικά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “το δημόσιο σύστημα υγείας, οι κρατικές δομές, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης”. Επισήμανε ωστόσο πως η επίταξη είναι ένα εργαλείο που η κυβέρνηση το νομοθέτησε από την αρχή της πανδημίας και όταν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσει, το έκανε, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Β. Ελλάδα.

Πλέον, όπως διατύπωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, “υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”, και τη δεδομένη στιγμή “στην Αθήνα μόνο, από τις 233 κλίνες εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα, οι 174 έχουν διατεθεί στο Δημόσιο και οι υπόλοιπες είναι καλυμμένες, με ελάχιστες εξ αυτών να παραμένουν κενές. Διακομίσαμε περιστατικά μη κορωνοϊού στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε σε κλίνες εντατικής θεραπείας για τον κορωνοϊό, στο δημόσιο σύστημα υγείας που όλη αυτή την περίοδο μπορεί και διαχειρίζεται με επιτυχία τον κορωνοϊο. Και ο ιδιωτικός τομέας μας έχει δώσει κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού, απλές κλίνες που αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε”, τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: “Κάναμε το αυτονόητο. Μεταφέραμε περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”. Για το ΚΚΕ που υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε επιτάξεις χωρίς αποζημιώσεις, ο κ. Κοντοζαμάνης έσπευσε να απαντήσει ότι “ζούμε σε δημοκρατικό κράτος και η επίταξη προβλέπει και αποζημίωση και δεν μιλάμε για δήμευση του ιδιωτικού τομέα”. Η επίταξη έχει κόστος, επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός, λέγοντας ότι “όποτε χρειάστηκε το επωμιστήκαμε και όποτε χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Και οι γιατροί, οι οποίοι επιτάχθηκαν τις δύσκολες αυτές ώρες, θα αποζημιωθούν”.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπλούχος, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των τεστ θα προσανατολίσει τους πολίτες να απευθυνθούν στον γιατρό ή να πάνε σε ένα νοσοκομείο για αυτό “η διανομή της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ανά εβδομάδα στους πολίτες είναι αναγκαία”, όπως είπε. Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι η μη χρήση των self test μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, με συνέπεια να μην επικρατήσει η απαραίτητη καθοδήγηση και να αποφύγει ο πολίτης να επισκεφτεί κάποιο γιατρό ή νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι  “το ατομικό τεστ έχει την έννοια της ατομικής ευθύνης, πέρα και πάνω από οποιοδήποτε μέτρο δημόσιας υγείας. Το ατομικό τεστ έχει επικουρικό ρόλο, βοηθά το φορτωμένο ΕΣΥ, αλλά προϊόντος του χρόνου βοηθά άμεσα όλες τις συλλογικές εκδηλώσεις, την οικονομία και την αγορά, την παιδεία και τη λειτουργία των σχολείων και την επιχειρηματική τουριστική δραστηριότητα”, επιμένοντας έτσι στην άποψη ότι συνιστά σημαντικό εργαλείο ατομικής ευθύνης για τον έλεγχο της διασποράς.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, σχολίασε ότι το self test αποτελεί “επικοινωνιακό πυροτέχνημα” με σαφείς κατηγορίες ενάντια στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως σε όλα τα στάδια της πανδημίας, αυτό που κυριαρχεί στη χώρα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Συγκεκριμένα, έκανε τις εξής δηλώσεις: “Εμμέσως αυτό που κάνετε με τα self test, είναι πως αποδέχεστε ότι υπήρχε η ανάγκη της ιχνηλάτισης που σας ζητούσαμε από την αρχή της πανδημίας και εμμέσως και πονηρά πάτε να ρίξετε την ευθύνη στους άλλους. Όσοι σώζονται, τους σώζει ο κ. Μητσοτάκης. Όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο, βρίσκονται σε κίνδυνο με δική τους ευθύνη”, είπε ο Γιώργος Βαρεμένος και επισήμανε ότι με τα self test υπάρχει και θέμα αξιοπιστίας και θέμα δεοντολογίας, όπως έχουν επισημάνει επιστήμονες. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι ενώ δεν έκανε τίποτα για τις εστίες υπερμετάδοσης, τώρα βρήκε ένα “επικοινωνιακό κοσκινάκι”.

Αλλά και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, με τη σειρά του, έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας και κατέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν εκπόνησε ένα συνολικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα προέβλεπε ενδεχόμενα κορύφωσης της πανδημίας, το πως αυτά θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν, με την εμπλοκή όλων των φορέων υγείας της χώρας, δημόσιων, ιδιωτικών, στρατιωτικών, σε αυτή τη μάχη. Ο βουλευτής κατονόμασε ως υπεύθυνη την κυβέρνηση για το ότι προχωράει στην επίταξη των γιατρών, την ίδια ώρα που διατηρεί covid-free τον ιδιωτικό τομέα, που επίσης θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ακολούθως, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, προέβη σε σχετικές δηλώσεις: “Ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί να περάσει η ευθύνη της διάγνωσης στην πλάτη του”, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε ασυλία στους μεγαλοκλινικάρχες και ότι σχεδιάζει με γνώμονα το κέρδος τους και όχι με κριτήριο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν για την κάλυψη των αναγκών του λαού. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι “τα self test είναι πειστήριο της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζετε. Η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας και φορτώνει την διάγνωση της νόσου στην ατομική ευθύνη. Στόχος είναι, και με το μέτρο αυτό, η απαλλαγή του κράτους από κάθε ευθύνη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό”.

Από την άλλη, η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων, να αποφευχθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό των φαρμακείων. Δήλωσε ακόμα ότι είναι αναπόφευκτο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να μην είναι σε θέση να διενεργήσουν μόνοι τους τα τεστ. Η βουλευτής υπενθύμισε ότι δεν είναι βέβαιο πως το πόρισμα θα δηλώνεται στον ΕΟΔΥ, ενώ ούτε η αξιοπιστία του αποτελέσματος είναι διασφαλισμένη, διότι το τεστ δε θα γίνεται από επαγγελματίες υγείας. Κάνοντας αναφορά ειδικά στο εθνικό μητρώο ασθενών με covid, επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης στο ανοιχτό ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη με δικά της λόγια είπε: “Εδώ και ένα χρόνο καλούμε την κυβέρνηση να επενδύσει στο απαξιωμένο ΕΣΥ προσλαμβάνοντας γιατρούς και νοσηλευτές και εξοπλίζοντάς τους”, όσον αφορά στο σχέδιο που απαιτείται για την αντιμετώπιση της τόσο υγειονομικής, όσο και οικονομικό-κοινωνικής κρίσης. Σύμφωνα με όσα τόνισε, η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το κόμμα της, για να φέρει ύστερα από ένα χρόνο, ένα “νομοσχέδιο-σκούπα” για εφαρμογή με κατεπείγουσες διαδικασίες, υποβαθμίζοντας τη Βουλή.

Η κ. Αμπατζίδη κατήγγειλε ότι στο μεγαλύτερο, ωστόσο, κομμάτι του το εν λόγω νομοσχέδιο παρατείνει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Η ίδια ανέφερε ειδικότερα: “Είναι μέτρα που οδηγήσαν το ΕΣΥ σε κατάρρευση και τους γιατρούς να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει”, λέγοντας επιπροσθέτως ότι τα self-test δεν είναι λύση, ούτε για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, αλλά ούτε και για τον επιτυχή έλεγχο της πανδημίας, κάτι που σημειώνεται και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά