1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Κρίσιμο το επόμενο διάστημα, επαρκούν άραγε οι ΜΕΘ;
Κρίσιμο το επόμενο διάστημα, επαρκούν άραγε οι ΜΕΘ;

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα, επαρκούν άραγε οι ΜΕΘ;

0

Πιεσμένο είναι το σύστημα υγείας της χώρας μετά και την επιβολή των νέων περιορισμών στη χώρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν συνολικά 69 θάνατοι ασθενών από κορωνοϊό  (34 το Σάββατο και 35 την Κυριακή) ενώ οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, άγγιξαν τους 228.

 

Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ οι τρεις αυτοί αριθμοί αποτελούν τον δείκτη που θα οδηγήσει στην απόφαση της άρσης του lockdown.

Στο μεταξύ κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα καθώς χρειάζονται 10-15 μέρες για να αποδώσουν τα μέτρα, ενώ παράλληλα δίνεται μάχη για να αντέξει την αυξανόμενη πίεση το σύστημα υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι από σήμερα αναλαμβάνουν 300 μόνιμοι ιατροί που θα καλύψουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε λειτουργία είναι 1063 κλίνες ΜΕΘ και από αυτές 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές. Οι ΜΕΘ-non Covid είναι 643, εκ των οποίων οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές και οι ΜΕΘCovid είναι 420, εκ των οποίων οι 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές. Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 4.452, ενώ οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Ειδικοί και κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα μέτρα θα αποδώσουν βελτιώνοντας σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσας, ο οποίος μίλησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα αρκετές ημέρες πριν πέσουν αρκετά πιο γρήγορα τα κρούσματα, όπως αναμένεται.

Είναι αρκετές οι τρεις εβδομάδες;

«Αν έχουμε προλάβει την Αττική από μία επιθετική αύξηση -και αυτό θα φανεί αυτή την εβδομάδα-  τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι οι τρεις εβδομάδες επαρκούν. Αν αυτό δεν συμβεί, καταλαβαίνουμε όλοι ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτή τη στιγμή, με τη σύνθεση των κρουσμάτων στην Επικράτεια -με τα μισά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα- είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας: «Στόχος είναι λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραμε τα μέτρα γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στον Δεκέμβριο να έχουμε μία σταδιακή επιστροφή, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε γιορτές με κάποια κανονικότητα -που φυσικά δεν θα είναι ίδια με την περσινή, αλλά θα είναι μορφή κανονικότητας- και να υπάρξει ο τζίρος, στην αγορά».

Στην αποδοτικότητα των μέτρων αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως θα χρειαστεί παράταση μέτρων στην περίπτωση που δεν αποδώσουν. Μάλιστα εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει «πρότυπο» τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, προτείνοντας την χρήση του ως οδηγό για την κοινότητα για την περίοδο που θα ακολουθήσει την άρση της καραντίνας.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά