1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Μαγιορκίνης: 4ο κύμα πανδημίας το χειμώνα, χωρίς τείχος ανοσίας το καλοκαίρι
Μαγιορκίνης: 4ο κύμα πανδημίας το χειμώνα, χωρίς τείχος ανοσίας το καλοκαίρι

Μαγιορκίνης: 4ο κύμα πανδημίας το χειμώνα, χωρίς τείχος ανοσίας το καλοκαίρι

0

Ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Skai, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας, η οποία παρουσιάζει σημεία ύφεσης, ωστόσο, δε φαίνεται να προκύπτει μια δυνατότητα απόλυτης ευελιξίας για το καλοκαίρι. Ο ίδιος τόνισε ότι «το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», ενώ για να αποφύγουμε όσα έγιναν τον περσινό χειμώνα οφείλουμε να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, αφού «δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σύστησε.

Αναφορικά με το λεγόμενο “τείχος ανοσίας“, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι εφόσον κατορθώσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών 20 με 39 ετών να ανέλθουν στο 60-70%, θα έχει επιτευχθεί ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό της συλλογικής ανοσίας. Τη δεδομένη στιγμή, όμως χρειάζεται να επιτύχουμε μια ακόμη αύξηση, ώστε να καλύφθουν σε ένα αρκετά επαρκές ποσοστό οι μεγάλες ηλικίες, διότι αντιμετωπίζουν τις πιο βεβαρυμένες συνέπεις του ιού και άρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όπως σχολίασε, το «ροκάνισμα» σχετικά με τη μεταδοτικότητα θα γίνει με τους εμβολιασμούς που διεξάγονται στην παρούσα φάση, εντός της θερινής περιόδου, στις νεαρές ομάδες που αποτελούν τα άτομα με τις πιο πολλές επαφές και δραστηριότητες. Σε περίπτωση που εμβολιαστεί το 60-70% στις ηλικίες 20-39, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», σημείωσε ο καθηγητής.

Συνολικά στον πληθυσμό, αν υπολογίσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων πολιτών, θα είναι μια πολύ θετική έκβαση, πρόσθεσε. Επίσης, ο ίδιος έκρινε ότι τέλη Ιουλίου θα έχουν αποσυμπιεστεί πλήρως τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους, καθώς και τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί, συνεπώς, σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών, υπολογίζεται ως μια κατάλληλη στιγμή για αφαίρεση των μασκών προστασίας.

Ακολούθως, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι δεν πρέπει να εκδηλωθεί πτώση στους εμβολιασμούς και απαιτείται το παραπάνω ποσοστό όπως και να έχει, αλλιώς το χειμώνα δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους. «Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%», συμπλήρωσε. Αν δεν πετύχουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, δεν αποκλείεται στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι.

«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», εξήγησε. Συνοψίζοντας, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι φέρουν και το χαμηλότερο ποσοστό ανοσοποίησης.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά