Μαρτυρική η εικόνα στην Ιταλία, τι γίνεται σε άλλες χώρες
Ολόκληρος ο πλανήτης παλεύει να σταθεί όρθιος στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
Ας δούμε τι γίνεται ανά χώρα:
ΙΤΑΛΙΑ
Τα κρούσματα στην Ιταλία έφθασαν στα 35.713 με 475 θανάτους μόνο μέσα σε μία ημέρα. Οι γιατροί ζουν τραγικές στιγμές καθώς αναγκάζονται να επιλέγουν τους ασθενείς που θα βάλουν σε ΜΕΘ με βάση τις πιθανότητες επιβίωσης ενώ ο ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας δήλωσε ότι “σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς”.
ΓΑΛΛΙΑ
Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της Γαλλίας, Ζερόμ Σαλομόν δήλωσε ότι καταγράφηκαν 89 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 264. Επίσης, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.134, από 7.730 συγκριτικά με την Τρίτη, μία ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 18% μέσα σε 24 ώρες ενώ 931 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας.
Η Κίνα έστειλε στη Γαλλία και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σήμερα Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Πριν από έναν μήνα, όταν κορυφωνόταν η κρίση στην Κίνα, εμείς οι ίδιοι εκδηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στις κινεζικές αρχές, στέλνοντας προστατευτικό υλικό. Οι Κινέζοι, που αρχίζουν να βγαίνουν από τη δύσκολη κατάσταση, ανταπέδωσαν την αλληλεγγύη και σήμερα προσγειώθηκε ένα κινεζικό αεροπλάνο με προστατευτικό υλικό», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Όπως ανακοίνωσε εχθές ο Φερνάντο Σιμόν, επικεφαλής του κέντρου έκτακτης ανάγκης για την υγεία της χώρας σε 13.716 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ισπανία, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφθασε στους 598. Συγκριτικά, την Τρίτη τα κρούσματα ανέρχονταν στα 11.178 (αύξηση 18%) και οι θάνατοι στους 491 (αύξηση 21,8%). 774 άτομα έχουν εισηχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 1,081 άτομα με συμπτώματα έχουν πάρει εξιτήριο.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των νεκρών λόγω του κορωνοϊού ανέρχεται στους 71 μετά και τη διαφοροποίηση της αρχικής στάσης του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
Συγκεκριμένα ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι ο ιός πρέπει να ελεγχθεί πριν φτάσει σε σημείο που δε θα είναι διαχειρίσιμος από το εθνικό σύστημα υγείας NHS. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα με μεγαλύτερη ταχύτητα τις επόμενες ημέρες. Και ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριφερθεί ως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση «εν καιρώ πολέμου» και να κάνει ό,τι χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας.
ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ σφράγισαν τα σύνορα και η τελευταία απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακυρώνει στις περισσότερες χώρες τα ραντεβού για χορήγηση βίζας.
Στους 100 έχουν φθάσει οι νεκροί με τους 12 εξ αυτών να έχουν συμβεί στη Νέα Υόρκη. Πριν από μια εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης για 30 ημέρες. Και ο πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.
ΙΣΡΑΗΛ
Πάνω από 430 κρούσματα κορωνοϊού μετρά το Ισραήλ ενώ έχει κλείσει όλους τους χώρους αναψυχής, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επίσης το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του σε όλους τους ξένους, με εξαίρεση όσους διαμένουν μόνιμα στα εδάφη του, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά :”Τέτοια μέτρα ούτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πήραμε. Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο”.
Δυσοίωνη πρόβλεψη για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία έκανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Κάλεσε τους Γερμανούς να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν δέκα εκατομμύρια λοιμώξεις από κορωνοϊό στη Γερμανία. Ο Ρότα Βίλερ δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγους μήνες, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχει επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.