1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Μητσοτάκης: Σε 3 άξονες η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ
Μητσοτάκης: Σε 3 άξονες η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Μητσοτάκης: Σε 3 άξονες η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

0

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη ομιλία του χαρακτήρισε ως «πρόκληση της επόμενης μέρας» τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο «θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Με αναφορές σε ζητήματα της ΠΦΥ στις δράσεις του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», ο ίδιος είπε ότι «πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις οποίες έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε “κάτω από το χαλί”». Έτσι, στην έναρξη του λόγου του στάθηκε στο ότι το ΕΣΥ αντιμετώπισε “πολεμικές” καταστάσεις λόγω της πανδημίας, όταν είχε υποστεί «μία δεκαετή οικονομική κρίση με σημαντικές αδυναμίες και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό».

Ανάμεσα σε άλλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υπό δύσκολες συνθήκες. «Το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν πια σε τακτικές εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας». Ο ίδιος διατύπωσε ότι οφείλουν να βρεθούν νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την πιο ικανή περίθαλψη, με το καλύτερο δυνατό κόστος.

Μιλώντας για μη ορθολογικό χάρτη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία, των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Άμεση ανάγκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, συνιστά η συγκρότηση ενός συστήματος «hub and spoke», με το οποίο παράγονται clusters νοσοκομείων. Τα εν λόγω νοσηλευτικά ιδρύματα «θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις «σε πολλές περιοχές της χώρας δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων (όπου) και τα δύο.. αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι o χάρτης θα πρέπει να σχεδιαστεί πέρα από τοπικισμούς και αναχρονισμούς, διασφαλίζοντας νοσηλευτικές μονάδες που θα μπορούν να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, όπως παρηγορητική φροντίδα. Σημαντικός κρίνεται και ο εξ ορθολογισμός του νοσοκομειακού χάρτη της επικράτειας τη δεδομένη στιγμή, για τον οποίο ο πρωθυπουργός υπενθύμισε: «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα έχουμε χάσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και καλώ και όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο, με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή, για το σύστημα υγείας».


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά