Ν. Καπραβέλος: Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μακροχρόνια διαδικασία
Το εμβόλιο και η επίτευξη της ανοσίας στον πληθυσμό είναι μια μακροχρόνια διαδικασία εκτιμά ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
Όπως αναφέρει ο κ. Καπραβέλος, το εμβόλιο δεν σημαίνει αυτόματα το τέλος της πανδημίας. «Ούτε καν η αρχή του τέλους», προειδοποίησε τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να προαναγγείλουμε το τέλος της πανδημίας αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε ότι «Πλέον οι αριθμοί των διασωληνωμένων, η πληρότητα των ΜΕΘ και κυρίως οι θάνατοι αποτελούν το βαρόμετρο αυτής της πανδημίας και δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τον υπολογίσει. Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας».
«Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», εξήγησε προσθέτοντας ότι ο κορωνοϊός μεταλάσσεται και μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικά τα εμβόλια.
«Ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή και τρίτη γενιά εμβολίων. Είναι πιθανόν η μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με την πρώτη γενιά εμβολίων. Το αποτέλεσμα των εμβολίων θα το δούμε μετά τον Μάρτιο», είπε.