1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οι προκλήσεις μετά τον καρκίνο
Οι προκλήσεις μετά τον καρκίνο

Οι προκλήσεις μετά τον καρκίνο

0

Τη μια μέρα βρίσκεστε σε ενεργό θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και την άλλη όχι. Είναι πιθανό να νιώσετε μια άμεση αίσθηση ανακούφισης και ευγνωμοσύνης που είστε εν ζωή και τα χειρότερα έχουν περάσει. Ταυτόχρονα όμως  οι παρενέργειες από τη θεραπεία είναι ακόμα μαζί σας. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο. Και επειδή υπάρχει κίνδυνος υποτροπής, τα ιατρικά ραντεβού εξακολουθούν να είναι απαραίτητα. Μπορεί να περιμένατε να νιώσετε «φυσιολογικά» σε αυτό το σημείο, αλλά δεν συμβαίνει… Όχι σωματικά και όχι συναισθηματικά. Επειδή η αρχική εστίαση είναι στη θεραπεία, οι επακόλουθες συνέπειες μπορεί να είναι αρκετά σοκαριστικές. Μπορεί να ανησυχείτε για το αν θα ανταποκριθείτε στις δικές σας προσδοκίες και στις προσδοκίες των άλλων. 

Ανάλογα με τα δεδομένα όπως για παράδειγμα ο τύπος του καρκίνου του μαστού και το στάδιο, η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει:

μία ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις

χημειοθεραπεία

ακτινοθεραπεία

ορμονικές ή στοχευμένες θεραπείες

Καθένα από αυτά έρχεται με το δικό του σύνολο πιθανών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών. Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Το ποιες παρενέργειες βιώνουν οι ασθενείς μπορεί να εξαρτηθεί από τον τύπο της θεραπείας που έλαβαν.

Μερικές κοινές διασταυρούμενες επιδράσεις μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

κούραση

αλλαγές στην εμφάνιση και την αίσθηση του μαστού μετά την επέμβαση

πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς- απώλεια οστικής πυκνότητας

πρώιμη εμμηνόπαυση ή συμπτώματα εμμηνόπαυσης

αγωνία

χαμηλή σεξουαλική ορμή

αύξηση βάρους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία κάθε ασθενούς είναι μοναδική, επομένως ακόμα κι αν δύο άτομα μοιράζονται την ίδια διάγνωση και έλαβαν την ίδια θεραπεία, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα τους αντιμετωπίζει το συμβάν και οι παρενέργειες που βιώνουν μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές.

Πλάνο επιβίωσης

Λάβετε πληροφορίες για τη θεραπεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής διάγνωσης και των χαρακτηριστικών του όγκου, τις  ιδιαιτερότητες της θεραπείας, όσα απαιτούνται για την  οποιαδήποτε συνεχή παρακολούθηση (έλεγχος και διαγνωστικά),  πιθανές καθυστερημένες παρενέργειες , οδηγίες παρακολούθησης της φροντίδας και υπηρεσίες υποστήριξης. Η κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων της θεραπείας και το να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για αυτές μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους.

Διαρκή συναισθηματικές και ψυχικές συνέπειες

Μια ανασκόπηση του 2018 από 60 μελέτες υποδηλώνει ότι σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν ποτέ καρκίνο, οι επιζώσες από καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο: για ανησυχία, κατάθλιψη, αυτοκτονία, νευρογνωστική δυσλειτουργία,  σεξουαλική δυσλειτουργία. Ο συνδυασμός σωματικών και συναισθηματικών επιπτώσεων μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για να βοηθήσουν τους ασθενείς να πλοηγηθούν και να διαχειριστούν κι αυτές τις παρενέργειες. 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά