Παγώνη: Διπλή μάσκα στους ναούς και self-test πριν το Πασχαλινό τραπέζι
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που οφείλουμε να λάβουμε ως πολίτες ενόψει Πάσχα, χάρη συναθροίσεων και εκκλησιασμού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Skai, σήμερα το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, μίλησε για το βράδυ της Ανάστασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τόσο οι οικοδεσπότες, όσο και οι επισκέπτες δεν έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, και συνέστησε έτσι να πραγματοποιήσουν self-test προτού μεταβούν σε οικογενειακή συγκέντρωση για το Πασχαλινό τραπέζι. Επίσης, όσοι προσέλθουν στην εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή ή και το Μεγάλο Σάββατο προτείνεται να κάνουν χρήση διπλής μάσκας λόγω των αποστάσεων που δε θα είναι εύκολο να τηρηθούν εν μέσω πολυάριθμων πιστών.
Εν συνεχεία, η κ. Παγώνη υπενθύμισε την πίεση που ασκείται καθημερινά στο ΕΣΥ από την πορεία της πανδημίας στην χώρα, επισημαίνοντας πως η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι τελευταία στο 89%, στη Θεσσαλονίκη φθάνει το 91% ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπολογίζεται στο 87%. Τόνισε, ωστόσο ότι: «Οι τελευταίες εφημερίες συγκριτικά με τις προηγούμενες 3-4 βδομάδες δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση και ελάχιστη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ευχόμαστε να γίνει περισσότερο». Συμπλήρωσε ακόμα πως πριν από 3 βδομάδες ανέμεναν να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας περίπου 15-16 διασωληνωμένοι και το Σαββατοκύριακο γύρω στους 3-5, αντίστοιχα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η ίδια απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση στους πολίτες να προγραμματίσουν το ραντεβού για εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας ότι στόχος αποτελεί να έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα των ατόμωνέως το καλοκαίρι ούτως ώστε να αποκτηθεί συλλογική ανοσία. Τέλος, σημείωσε ότι το 70% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι ενώ υπάρχουν και μερικοί που έχουν λάβει την 1η δόση, όχι όμως και τη 2η.