1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ποιες δεξιότητες ζωής χρειάζονται οι έφηβοι; Πώς μπορούν να τις αποκτήσουν;
Ποιες δεξιότητες ζωής χρειάζονται οι έφηβοι; Πώς μπορούν να τις αποκτήσουν;

Ποιες δεξιότητες ζωής χρειάζονται οι έφηβοι; Πώς μπορούν να τις αποκτήσουν;

0

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι επιτυχημένα στη ζωή — και με τον όρο επιτυχημένα, εννοούμε όχι μόνο να έχουν καλή δουλειά και καλό εισόδημα, αλλά και να είναι ευτυχισμένα.

Η επιτυχία αφορά λιγότερο τους βαθμούς και τις εξωσχολικές δραστηριότητες και περισσότερο ένα βασικό σύνολο δεξιοτήτων που βοηθούν τους ανθρώπους να πλοηγηθούν στις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής. Όλες αυτές οι δεξιότητες εμπίπτουν σε αυτό που ονομάζουμε δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας, τις οποίες χρησιμοποιούμε για τον αυτοέλεγχο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι στη ζωή έχουν ισχυρές δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας.

 

Ποιες είναι οι πέντε σημαντικές βασικές δεξιότητες

 

Στοχοπροσήλωση-Προγραμματισμός: η ικανότητα να θέτει και να υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους και σχέδια

Εστίαση: η ικανότητα συγκέντρωσης σε ό,τι είναι σημαντικό σε μια δεδομένη στιγμή

Αυτοέλεγχος: έλεγχος του τρόπου με τον οποίο ανταποκρινόμαστε όχι μόνο στα συναισθήματά μας αλλά και σε στρεσογόνες καταστάσεις

Επίγνωση: όχι απλώς να παρατηρούμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μας, αλλά και να κατανοούμε πώς ανταποκρινόμαστε

Ευελιξία: η ικανότητα προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις.

Αν και αυτές είναι δεξιότητες που μπορούν και μαθαίνουν τα παιδιά (και οι ενήλικες) καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, υπάρχουν δύο χρονικές περίοδοι που είναι ιδιαίτερα σημαντικές: η πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικίες 3 έως 5) και η εφηβεία/πρώιμη ενήλικη ζωή (ηλικίες 13 έως 26). Κατά τη διάρκεια αυτών των παραθύρων ευκαιριών, η εκμάθηση και η χρήση αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά για την ολοκληρωμένη τους ανάπτυξη.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε οποιαδήποτε δεξιότητα είναι να την εξασκείτε.

 

 

Προγραμματισμός

 

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, είναι φυσικό για τους γονείς και τους φροντιστές να προγραμματίζουν αντί αυτών. Αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία, πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τον χρόνο τους.

Αποφύγετε τη μικροδιαχείριση της ζωής του εφήβου σας. Αντίθετα, θέστε ορισμένους βασικούς κανόνες – απλούς όπως: να ολοκληρώνει τις όποιες  εργασίες του , να κοιμάται  επτά έως οκτώ ώρες  και να ασκείται τακτικά. Μπορεί να έχετε κάποιους άλλους βασικούς κανόνες, όπως τα οικογενειακά γεύματα ή οι θρησκευτικές λειτουργίες. Στη συνέχεια, αφήστε τον έφηβό σας να καταλάβει πώς να το κάνει. Αντιδράστε μόνο εάν οι βασικοί κανόνες παραβιάζονται τακτικά.
Όταν οι έφηβοι έχουν μακροπρόθεσμα έργα, όπως ένα ερευνητικό έργο ή αιτήσεις για το πανεπιστήμιο, καθίστε και συζητήστε μαζί τους για το πώς θέλουν να δράσουν. Αφήστε τους να βρουν ιδέες πριν το κάνετε!
Ζητήστε από τους εφήβους σας να συμμετέχουν στον προγραμματισμό οικογενειακών δραστηριοτήτων ή διακοπών, ανακαίνισης σπιτιού ή άλλων έργων. Αφήστε τους να πάρουν μερικές από τις αποφάσεις (ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε πάντα).

 

 

Συγκέντρωση

Η έκρηξη της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών έχει προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα με την συγκέντρωση σε άτομα όλων των ηλικιών. Η στιγμιαία ικανοποίηση που προκαλούν οι οθόνες καθιστά δύσκολο να τις αφήσετε στην άκρη και να εστιάσετε σε λιγότερο διεγερτικές εργασίες – έτσι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να μιλήσετε για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή (και την εργασία στο σπίτι) και βοηθήστε τους εφήβους να βρουν στρατηγικές για να διαχειριστούν την απόσπαση της προσοχής.

Ενδεικτικά μπορείτε να:

 

Απολαμβάνετε γεύματα χωρίς οθόνες

Ενθαρρύνετε τις πρακτικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν οθόνες, όπως μαγείρεμα, ψήσιμο, κατασκευή αντικειμένων, ράψιμο, σχέδιο, ζωγραφική ή κηπουρική.

 

 

Αυτοέλεγχος

 

Όσο αφορά στον αυτοέλεγχο είναι σημαντικό να προσέχετε τις δικές σας αντιδράσεις σε καταστάσεις. Πώς αντιδράτε στον θυμό και την απογοήτευση; Να θυμάστε ότι τα παιδιά μας δίνουν πάντα μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που κάνουμε παρά σε αυτό που λέμε.

Για να βοηθήσετε τον έφηβό σας να μάθει τον αυτοέλεγχο, μπορείτε:

Να μιλήσετε για συναισθήματα και για στρατηγικές διαχείρισης δυνατών συναισθημάτων – όπως να πάρετε μια βαθιά αναπνοή, να απομακρυνθείτε από την κατάσταση, να ουρλιάξετε σε ένα μαξιλάρι κ.λπ.
Αναλογιστείτε την συμπεριφορά σας μετά από “ανατροπές”, μόλις ηρεμήσουν όλοι. Τι μπορεί να έκανε ο έφηβός σας διαφορετικά; Τι θα μπορούσαν να κάνουν την επόμενη φορά;
Μιλήστε για το πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους και γιατί είναι σημαντικό να την προσέχετε (μια πρακτική που διδάσκει επίσης την επίγνωση).

 

Επίγνωση

 

Οι έφηβοι μπορεί να έχουν μεγάλη επίγνωση – αλλά κυρίως για τον δικό τους κόσμο. Βοηθήστε τους να μάθουν να βλέπουν και πιο μακριά.

Μιλήστε για τρέχοντα γεγονότα και ιστορίες στις ειδήσεις. Συγκεκριμένα, μιλήστε για το πώς αυτά επηρεάζουν τους ανθρώπους και πώς διαφορετικά άτομα μπορεί να τα βλέπουν διαφορετικά.
Πηγαίνετε σε διάφορα μέρη με τον έφηβό σας — ακόμα και μια βόλτα στο δάσος ή μια επίσκεψη σε μια κοντινή πόλη μπορεί να τους δώσει ευκαιρίες να κοιτάξουν γύρω τους και να δουν πράγματα που διαφορετικά θα τους έλειπαν.
Συμμετάσχετε σε δραστηριότητες κοινωφελούς εργασίας ως οικογένεια – δείξτε στους εφήβους πώς μπορούν να διαφοροποιηθούν προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο.
Φροντίστε να έχετε οικογενειακά τελετουργικά, όπως το δείπνο. Δώστε σε όλους την ευκαιρία να μιλήσουν για την ημέρα τους.

 

 

 

Ευελιξία

 

Μην είστε πολύ άκαμπτοι σχετικά με το πρόγραμμα του εφήβου σας. Βοηθήστε τους να δώσουν προτεραιότητα και δείτε ποια πράγματα μπορούν να ακυρωθούν ή να αναβληθούν όταν συμβαίνει κάτι επείγον.
Ενθαρρύνετε τον αυθορμητισμό. Να δίνουμε προτεραιότητες και να μην κολλάμε πολύ στη ρουτίνα.
Γίνετε πρότυπο. Να είστε αυθόρμητοι – και μην εκνευρίζεστε πολύ όταν αλλάζουν τα σχέδια. Κάντε νέα σχέδια.
Κάθε φορά που αφήνετε τον έφηβό σας να κάνει κάτι, υπάρχει εύλογη πιθανότητα να αποτύχει. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να επέμβετε αμέσως. Αν και είναι σημαντικό να φροντίζετε το παιδί σας, μερικές φορές οι έφηβοι χρειάζεται να αποτύχουν για να μάθουν. Δώστε τους την ευκαιρία να το καταλάβουν μόνοι τους προτού προσφέρετε βοήθεια. Μπορεί απλώς να σας εκπλήξουν.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά