1. Home
  2. Παιδί
  3. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Voucher 200 ευρώ για laptop και tablet
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Voucher 200 ευρώ για laptop και tablet

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Voucher 200 ευρώ για laptop και tablet

0

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού που θέλουν να λάβουν συμμετοχή στο πρόγραμμα voucher γνωστό ως «Ψηφιακή Μέριμνα». Στην πλατφόρμα καλούνται να δηλωθούν οι: κατασκευαστές επιλέξιμου εξοπλισμού, επίσημοι αντιπρόσωποι τους, εξουσιοδοτημένοι διανομείς τους, ανεξάρτητοι εισαγωγείς που επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις για έγκριση συγκεκριμένων μοντέλων εξοπλισμού και έμποροι λιανικής για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχοντας εγκεκριμένο εξοπλισμό στους δικαιούχους.

Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων των δικαιούχων του προγράμματος σε δύο φάσεις. Στην 1η φάση, θα κάνουν αίτηση οι οικογένειες που έλαβαν το επίδομα παιδιού (ΟΠΕΚΑ) στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020. Σε αυτή την κατηγορία, εμπίπτει η πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος. Στη 2η φάση, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη και για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος.

Ο έλεγχος και η επικύρωση της επιλεξιμότητας θα γίνονται με την αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων, μέσα από τα μητρώα και τα ψηφιακά πληροφοριακά συστήματα των δημοσίων φορέων, χωρίς τη χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία επεξεργασίας των δικαιολογητικών σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Πρόκεται, άλλωστε, για ένα πρόγραμμα ευρύτερης κλίμακας, τόσο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του, όσο και με τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι φθάνουν γύρω στις 325.000 οικογένειες και 560.000 νέους.

Η παροχή των συσκευών μέσω του προγράμματος είναι αρκετά μεγάλη, αν υπολογίσουμε τον αριθμό των tablets, laptops και desktops που διακινείται στην εγχώρια αγορά περίπου στα 900.000 τεμάχια συνολικά. Δεδομένου του ιδιαίτερου μεγέθους του προγράμματος, από όταν αυτό ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα, προετοιμάζονται διεξοδικά οι λεπτομέρειες του project, σε συνεργασία με την αγορά, για να ολοκληρωθούν άμεσα οι παραγγελίες των συσκευών που επιλέγησαν και να είναι επαρκής ο τεχνολογικός εξοπλισμός κατά την υλοποίηση της δράσης.

Έτσι, η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σηματοδοτεί την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος voucher «Ψηφιακή Μέριμνα», το οποίο θα περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ενώ αποτελεί ένα από τα πρώτα προγράμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να αξιοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πεδίο της τηλεκπαίδευσης, το πρόγραμμα επενδύει 112 εκατ. ευρώ στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και φοιτητές διαμέσω του συστήματος επιταγών (voucher), σκοπεύοντας στη διεύρυνση του ψηφιακού εκπαιδευτικού μετασχηματισμού, στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων της μαθητικής – ακαδημαϊκής κοινότητας και στον εφοδιασμό των ευάλωτων ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση στα νέα τεχνολογικά μέσα.

Το πρόγραμμα επρόκειτο να συμβάλλει υλικά και ουσιαστικά στη συμπερίληψη των ωφελούμενων σε ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό μοντέλο, παρέχοντας στους νέους τα αναγκαία εφόδια ώστε να πετύχουν τους στόχους τους, να οξύνουν τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια τους ως πολίτες. Κύρια προτεραιότητά αποτελεί η διασφάλιση της συμμετοχής τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης που αφορά τον κάθε ενδιαφερόμενο-η, συμπεριλαμβανομένων των πιο οικονομικά αδύναμων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται κατά προτεραιότητα και σύμφωνα με εκτιμήσεις σε μέχρι 645.000 μαθητές/φοιτητές/σπουδαστές ηλικίας 4 έως 24 ετών με τα εξής κριτήρια:

  • Το κριτήριο εισοδήματος για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, αυξάνεται στα 12.000 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.
  • Οι δικαιούχοι μαθητές και φοιτητές δεν θα χρειαστεί να στείλουν κάποια αίτηση για να λάβουν το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο/Η κάθε αιτών-ούσα θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα γνωρίζει εάν δικαιούται ή όχι τα χρήματα. Έπειτα, θα λαμβάνει έναν ηλεκτρονικό κωδικό που θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους, θα έχει τις ακόλουθες επιλογές:

  1. είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό
  2. ή να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα.

*Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του voucher, θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.

Για τη συμπλήρωση των στοιχείων, αν και συνιστά μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες, θα υπάρχει βοήθεια (help desk), ιδίως για όσους χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις ή ειδικές πληροφορίες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί το κλείσιμο όλων των σχολικών βαθμίδων στη χώρα από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά στις 12/3, ενώ εξαίρεση αποτελούν τα ειδικά σχολεία, όπου η εκπαίδευση θα γίνεται δια ζώσης. Μάλιστε, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου για όλη την επικράτεια. Στο διάστημα αυτό, θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την κατάσταση της διασποράς στα σχολεία, κυρίως σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης, συστήνοντας παράλληλα την ενίσχυση της διαδικασίας των τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε να προετοιμαστεί η έναρξη και λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης με τον πλέον δυνατό και ασφαλή τρόπο.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά