1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. ΠΟΥ: Ανησυχία ότι η Όμικρον υποτιμάται
ΠΟΥ: Ανησυχία ότι η Όμικρον υποτιμάται

ΠΟΥ: Ανησυχία ότι η Όμικρον υποτιμάται

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού (Όμικρον) είναι πιθανώς ήδη παρούσα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Περιπτώσεις της βαριά μεταλλαγμένης παραλλαγής έχουν επιβεβαιωθεί σε 77 χώρες. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι πιθανότατα προϋπήρχε σε πολλούς άλλους που δεν την είχαν εντοπίσει ακόμη με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί με πρωτοφανή ρυθμό. Ο Δρ Tedros είπε ότι ανησυχεί ότι η Όμικρον υποτιμάται. “Σίγουρα, έχουμε μάθει μέχρι τώρα ότι υποτιμάμε την επικινδυνότητα αυτού του ιού. Ακόμα κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει τα απροετοίμαστα συστήματα υγείας”, είπε.

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο και έκτοτε η χώρα καταγράφει έκρηξη μολύνσεων. Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa βρέθηκε θετικός στην Covid-19 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απομόνωση με ήπια συμπτώματα.

Ορισμένες χώρες θέσπισαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επηρεάζουν τη Νότια Αφρική και τους γείτονές της μετά την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον ωστόσο δεν κατάφεραν έτσι να εμποδίσουν την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ Tedros είπε στους δημοσιογράφους ότι η παραλλαγή Όμικρον “εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε δει σε καμία προηγούμενη παραλλαγή”. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι και οι 11 χώρες στην κόκκινη λίστα ταξιδιών της θα αφαιρεθούν, με τον υπουργό Υγείας Sajid Javid να λέει ότι η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί τόσο ώστε οι κανόνες δεν έχουν πλέον ιδιαίτερο σκοπό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα για τον κορωνοϊό εν μέσω ανησυχιών για την παραλλαγή. Οι άνθρωποι στη Σκωτία κλήθηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές ενόψει των Χριστουγέννων. Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ η Νορβηγία μεταξύ κι άλλων μέτρων είπε ότι θα απαγορευθεί το σερβίρισμα αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά