1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. ΠΟΥ: Προετοιμασμένες οι χώρες για την περίπτωση μιας νέας πανδημίας αλλά ο χρόνος πιέζει
ΠΟΥ: Προετοιμασμένες οι χώρες για την περίπτωση μιας νέας πανδημίας αλλά ο χρόνος πιέζει

ΠΟΥ: Προετοιμασμένες οι χώρες για την περίπτωση μιας νέας πανδημίας αλλά ο χρόνος πιέζει

0

 «Προστατεύστε, Επενδύστε, Μαζί», ήταν οι πυλώνες της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Πέμπτου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Ανθρώπινο Δυναμικό στην Υγεία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπενθύμισε στους αντιπροσώπους ότι «Όλα όσα συζητάμε αυτή την εβδομάδα – καθολική κάλυψη υγείας, παγκόσμια ασφάλεια υγείας και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης – εξαρτώνται από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας».

Παράλληλα η Ουάσιγκτον είναι πλήρως δεσμευμένη στις διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία για τις πανδημίες, τόνισε την Τρίτη στη Γενεύη ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας, Ξαβιέ Μπεσέρα, δηλώνοντας αισιόδοξος για την κατάληξή της, προειδοποιώντας όμως ότι ο χρόνος πιέζει.

Οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άρχισαν διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε μια διεθνή συμφωνία βάσει της οποίας ο κόσμος θα είναι προετοιμασμένος για την πρόληψη μιας νέας πανδημίας και θα αντιδράσει πιο αποτελεσματικά.

Οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να κληθούν να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις πανδημίες, σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο 42 σελίδων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι χώρες με περισσότερες “ικανότητες και πόρους” θα πρέπει να φέρουν “ανάλογο βαθμό” ευθύνης για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία, αναφέρει το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters σήμερα.

Η διαδικασία είναι μόλις στην αρχή, αλλά ο στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην προσεχή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2024.

“Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συμφωνία, εάν όλος ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι η επόμενη πανδημία, αυτή η προσεχής απειλή για την υγεία, πιθανόν δεν είναι μια μακρινή (προοπτική)”, δήλωσε ο Μπεσέρα.

“Μπορούμε να το πετύχουμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του εκτελεστικού οργάνου του ΠΟΥ, που συγκεντρώνει τους εκπροσώπους των χωρών μελών στη Γενεύη.

“Ελπίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν πως το παράθυρο είναι πολύ πιο στενό από αυτό που νομίζουμε για να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό”, συμπλήρωσε.

Ο Μπεσέρα θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες όσον αφορά μια ενδεχόμενη μη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στην τελική φάση της διαδικασίας, καθώς οι ΗΠΑ επιδεικνύουν συχνά δυσπιστία απέναντι σε διεθνείς συνθήκες δεσμευτικού χαρακτήρα.

“Δεν βλέπω πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ”, υπογράμμισε. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες”, είπε.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει τη βούλησή της να είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, αλλά η πιθανότητα ο τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024 καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

“Ο φόβος που θα πρέπει να μας διακατέχει είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλη μια πανδημία”, σχολίασε ο Μπεσέρα, όταν ρωτήθηκε γι’ αυτή την περίπτωση.

Εκκλήσεις λοιπόν για δράση για την προστασία και την επένδυση στο εργατικό δυναμικό της υγείας και της φροντίδας και την ενίσχυση της ικανότητας του εθνικού συστήματος υγείας, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τους στόχους για καθολική κάλυψη υγείας και παγκόσμια ασφάλεια υγείας.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν:

Προστασία του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού υγείας και φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, ασφαλούς στελέχωσης και δίκαιης αμοιβής, η προστασία του δημοσιονομικού χώρου για κοινωνικές δαπάνες (εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική προστασία) και ταυτόχρονα η διάθεση του απαραίτητου προϋπολογισμού για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της υγείας και της περίθαλψης.
Επένδυση σε αυξημένη εκπαίδευση και προσφορά επαγγελματιών υγείας για την κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού·
Επένδυση στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην οικονομία της υγείας: με έμφαση στην εθνική ικανότητα για τις βασικές λειτουργίες της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας·
Επένδυση στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων μεταξύ του εργατικού δυναμικού της υγείας και της περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των φύλων και ενίσχυση της εφαρμογής από τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Κώδικα Πρακτικής του ΠΟΥ για τη διεθνή πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού.

Ολοκληρώνοντας  ο Δρ Tedros είπε: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και τις λύσεις. Αυτό που μας λείπει είναι η δράση και η ευθύνη. Με την αίσθηση του επείγοντος, μπορεί να γίνει».


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά