
Πώς να αποφύγετε τη χοληστερίνη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων
Η περίοδος των γιορτών μπορεί να επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς σας λόγω της ποσότητας ανθυγιεινών τροφίμων που καταναλώνετε. Σύμφωνα με έρευνα τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης αυξάνονται περισσότερο αυτή την εποχή του χρόνου, σχεδόν κατά 20%.
Στις γιορτές υπάρχει μια αρκετά σταθερή αύξηση βάρους 3, 4, 5 κιλών καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε λίγο περισσότερο την εορταστική περίοδο και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.
Ο συνδυασμός της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και του άγχους που προκαλείται από την ενασχόληση με τα ψώνια,τα ταξίδια,την συμμετοχή σε πάρτι και πολλά άλλα περιορίζει την επικέντρωση στο προσεκτικό φαγητό και την άσκηση. Όλα αυτά σε συνδυασμό μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά.
Οι τρεις ημέρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καρδιακών προσβολών στο ημερολόγιο είναι οι 25, 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου.
Πώς τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας
Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης.
Η χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που συχνά ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του σώματος. Η αυξημένη LDL σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Η χοληστερόλη ταξιδεύει στις αρτηρίες και τις φλέβες και εισέρχεται στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων προκαλώντας το σχηματισμό πλάκας. Αυτή η διαδικασία σας προδιαθέτει για την ανάπτυξη καρδιακών προσβολών εάν είναι στις στεφανιαίες αρτηρίες ή εάν η χοληστερόλη βρίσκεται στην καρωτιδική κυκλοφορία, σας προδιαθέτει για εγκεφαλικό.
Στη δυτική κοινωνία, πολλοί άνθρωποι έχουν υπερβολική LDL χοληστερόλη.
Η χοληστερόλη HDL από την άλλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας), η οποία θεωρείται «καλή» χοληστερόλη, απορροφά τη χοληστερόλη στο αίμα και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, το οποίο στη συνέχεια την αποβάλλει από το σώμα. Τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Επιπλέον, τα τριγλυκερίδια, ένας τύπος λίπους στο αίμα που χρησιμοποιείται για ενέργεια, παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων με χαμηλά επίπεδα HDL και/ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Πώς οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης σας
Περίπου το 15 έως 20% των επιπέδων χοληστερόλης επηρεάζεται από συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, ενώ το 85% της χοληστερόλης παράγεται στο ήπαρ και βρίσκεται υπό γενετικό έλεγχο.
Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από γενετικές αιτίες. Ενώ η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικά και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις τη χοληστερόλη μόνο με δίαιτα και άσκηση.
Μειώνοντας την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας και κάνοντας καθημερινή άσκηση που αποτελείται από τουλάχιστον 30 έως 45 λεπτά αερόβιας κίνησης και κίνησης με βάρος, 4 έως 5 φορές την εβδομάδα, μπορείτε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη έως 10-20%.
Τροφές για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης:
Οι διαλυτές ίνες (πχ.στο πλιγούρι βρώμης) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης έως και 10%
Οι τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης
Ορισμένα έλαια και βούτυρα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL, μειώνοντας έτσι ελάχιστα την LDL
Οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση της HDL και στη συνέχεια στη μείωση της LDL
Επιπρόσθετα περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες για να διατηρηθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων χαμηλά, αν και αυτή η προσέγγιση δεν πρέπει να συγχέεται με δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες.
Η μεσογειακή διατροφή ως δίαιτα, είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμφωνεί και δηλώνει ότι μια δίαιτα μεσογειακού τύπου μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των συστάσεων για ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο που εστιάζει στα εξής:
λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια
Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, μη τροπικά φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς,
περιορισμένα πρόσθετα σάκχαρα, ζαχαρούχα ποτά, νάτριο, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα.
Η θέση του φαρμάκου στη διαχείριση της χοληστερόλης
Η νούμερο 1 αιτία θανάτου είναι η αθηροσκλήρωση, η πάχυνση ή η σκλήρυνση των αρτηριών, είτε από στεφανιαία νόσο είτε από καρωτιδική νόσο είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με αυξημένη χοληστερόλη που πρέπει να αντιμετωπίζονται και δεν λαμβάνουν θεραπεία.Οι ασθενείς πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με αποτελεσματικές θεραπείες μείωσης της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες.
Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, η θεραπεία με στατίνες είναι μια θεραπεία πρώτης γραμμής.
Η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή στιγμή για να εξετάσετε τις τρέχουσες διατροφικές σας συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης και να εξετάσετε πιθανούς τρόπους για να γίνετε πιο υγιείς τη νέα χρονιά.