1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Στη δίνη του κορωνοϊού πολλές χώρες του κόσμου
Στη δίνη του κορωνοϊού πολλές χώρες του κόσμου

Στη δίνη του κορωνοϊού πολλές χώρες του κόσμου

0

Το υπουργείο Υγείας στο Μεξικό ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντός του περασμένου 24 ώρου επιβεβαιώθηκαν 9.099 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.047 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, σύμφωνα με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ανάμεσα σε 127 εκατομμύριους κατοίκους, να αγγίζει τους 178.108 νεκρούς στο σύνολο των 2.022.662 μολύνσεων. Πρόκειται για τον 3ο σε κατάταξη μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως, με βάση αριθμούς, αν και ενδέχεται να έχει υποτιμηθεί το αποτέλεσμα, καθώς το υπουργείο Υγείας του Μεξικού παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα η θνησιμότητα και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν να είναι πολύ πιο αυξημένα από όσα καταγράφονται επισήμως. Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού κ. Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε μέσω Twitter πως συνομίλησε με τον ομόλογό του στη Ρωσία κ. Σεργκέι Λαβρόφ, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι η παράδοση της πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου “Sputnik V” θα γίνει εντός του επερχόμενου Σαββατοκύριακου. Η χώρα έχει ολοκληρώσει συμφωνία με τη Μόσχα για την παραλαβή 24 εκατομμυρίων δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ακολούθως, η Βραζιλία την ίδια μέρα υπερέβη το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, εν όψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού έχει διακοπεί σε διάφορα αστικά κέντρα λόγω ανεπάρκειας δόσεων, η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η 3η σε σειρά στον κόσμο που ξεπέρασε επίσημα τα 10 εκ. κρούσματα κορωνοϊού, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία. Μάλιστα το προηγούμενο 24 ώρο, ταυτοποιήθηκαν 51.979 μολύνσεις και επιπλέον 1.367 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Συνολικά, στη Βραζιλία τα κρούσματα υπολογίζονται μέχρι πρότινος σε 10.030.626 και οι θάνατοι ανέρχονται στους 243.457. Πρόκειται για τον 2ο βαρύτερο απολογισμό σε όλη την υφήλιο σε απόλυτους αριθμούς, βρισκόμενοι ωστόσο πίσω από τις ΗΠΑ που μετρά πάνω από 490.000 νεκρούς. Η καταγραφή έγινε την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι επικρίσεις στον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για την καθυστέρηση της εκστρατείας εμβολιασμού.

Το πρόγραμμα ανοσοποίησης που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο, με το εμβόλιο “CoronaVac” της AstraZeneca, προς το παρόν επέτρεψε μόλις στο 3% του βραζιλιάνικου πληθυσμού να λάβει τη μία δόση. Ωστόσο, η εκστρατεία ανοσοποίησης διακόπηκε τη εβδομάδα που μας πέρασε σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο και το Σαλβαντόρ, λόγω έλλειψης στον εφοδιασμό των δόσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο στρατηγός και υπουργός Υγείας Εντουάρντου Παζουέλου, διαβεβαίωνε τις προάλλες για πάνω από 230 εκ. δόσεις μέχρι τον Ιούλιο, γεγονός που εξαρτάται από την εισαγωγή εμβολίων με έδρα παραγωγής το εξωτερικό ή την εισαγωγή υλικών που θα επέτρεπαν μια εγχώρια παραγωγή. Στην προμήθεια περιλαμβάνονται 10 εκ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” και 20 εκ. δόσεις του ινδικού εμβολίου “Covaxin“, χωρίς να έχουν ακόμα συνάψει συμφωνίες για το τελευταίο.

Αλλά και το υπουργείο Υγείας στην Αιθιοπία έβγαλε χθες Πέμπτη ανακοίνωση ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 871 κρούσματα του SARS-CoV-2 με 12 ασθενείς να υποκύπτουν. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα ανήλθε μέχρι τώρα στους 2.249 νεκρούς από το σύνολο των 150.179 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Η 2η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στην ανατολική περιφέρεια της ηπείρου. Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν εξίσου κατά 9.113 το προηγούμενο 24 ωρο, έχοντας φτάσει τα 2.369.719, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ως ο υπεύθυνος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα, ενώ καθώς 508 ασθενείς κατέληξαν, ο απολογισμός των θυμάτων του κορωνοϊού βρίσκεται πλέον στους 67.206 νεκρούς.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά