Την απώλεια μνήμης με αυτήν της όσφρησης μετά από covid-19 συνδέουν Αργεντινοί ερευνητές
Την απώλεια της όσφρησης μετά από λοίμωξη covid-19 με την πιθανότητα μακρόχρονων γνωστικών και ειδικότερα μνημονικών συμπτωμάτων συνδέει μελέτη μια επιστημονικής ομάδας από την Αργεντινή. Συγκεκριμένα, η επίμονη απώλεια της όσφρησης – παρά τη βαρύτητα της λοίμωξης- δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες για απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα, συγκριτικά με όσους δεν έχασαν ποτέ την όσφρησή τους όταν αρρώστησαν από κορονοϊό ή την ανέκτησαν γρήγορα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γκαμπριέλα Γκονζάλεζ-Αλεμάν του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 766 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς ιστορικό γνωστικής εξασθένησης. Από αυτούς, το 90% είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό με μοριακό τεστ και υποβλήθηκαν επίσης σε οσφρητικό τεστ, καθώς και σε γνωστικά τεστ τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη Covid-19.
Διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που είχαν περάσει Covid-19, εμφάνιζαν στη συνέχεια κάποιας μορφής εξασθένηση της μνήμης τους και για τους μισούς περίπου το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό για να επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους. Οι άνθρωποι με πλήρη απώλεια όσφρησης (ανοσμία) τρεις μήνες μετά την λοίμωξη από κορονοϊό είχαν περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές, σε σχέση με όσους είτε δεν είχαν χάσει ποτέ την όσφρησή τους στη διάρκεια της Covid-19, είτε την είχαν ανακτήσει γρήγορα.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω μύτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Δεδομένου όμως ότι τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα δεν διαθέτουν τον υποδοχέα ACE2 που ο κορονοϊός συνήθως χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα, δεν είναι σαφές αν τα μνημονικά και άλλα γνωστικά συμπτώματα οφείλονται στην άμεση μόλυνση του εγκεφάλου από τον ιό. Πιθανώς ο κορονοϊός αφού μολύνει τα κύτταρα της μύτης, προκαλώντας φλεγμονή και δυσλειτουργία στους οσφρητικούς νευρώνες και κατ’επέκταση απώλεια όσφρησης, στη συνέχεια μπορεί να διεισδύσει μέσω αυτών των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, επιφέροντας και πρόσθετα γνωστικά-μνημονικά προβλήματα.