1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Τι μας κάνει τελικά ευτυχισμένους;
Τι μας κάνει τελικά ευτυχισμένους;

Τι μας κάνει τελικά ευτυχισμένους;

0

Οι πράξεις καλοσύνης είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η επιστήμονας συμπεριφοράς Sonja Lyubomirsky μελέτησε τους «παράγοντες ευτυχίας».

Στο ντοκιμαντέρ ” Joy — Finding Happiness in Troubled Times“, ο Δαλάι Λάμα και ο συνταξιούχος αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, ο οποίος πέθανε το 2021, μοιράζονται τη σοφία για το πώς να ζεις με χαρά σε ταραγμένους καιρούς. Όταν έγραφαν στο βιβλίο τους  “The Book of Joy: Lasting Happiness in a Changing World” ,  ζήτησαν από τον συνεργάτη συγγραφέα κι αυτός του βιβλίου, Doug Abrams, να ερευνήσει την επιστήμη της ευτυχίας.  Στόχος τους ήταν να μην είναι  ένας βουδιστικός ή ένας χριστιανικός διάλογος. Η συζήτηση επικεντρωνόταν στη φύση του ανθρώπου διαρευνώντας αν αυτά που έλεγαν επιβεβαιώνονταν ή αντικρούονταν από την επιστήμη. 

Η Sonja Lyubomirsky με τη σειρά της, επιστήμονας συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside, μοιράζεται στο εν λόγω ντοκιμαντέρ την έρευνά της για την επιστήμη της ευτυχίας. Όπως είπε: “Το εργαστήριό μου και εγώ ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που λέμε «επεμβάσεις ευτυχίας». Οπότε είναι βασικά σαν κλινικές δοκιμές, αλλά αντί να δοκιμάζουμε μια νέα θεραπεία, ας πούμε, για την COVID, δοκιμάζουμε μια στρατηγική ευτυχίας. Σε μια τυπική μελέτη, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που έκαναν πράξεις καλοσύνης για τους άλλους έγιναν πιο ευτυχισμένοι και στην πραγματικότητα έμειναν πιο ευτυχισμένοι για περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Από την άλλη οι άνθρωποι που έκαναν πράξεις καλοσύνης για τον εαυτό τους ένιωσαν καλά ενώ το έκαναν, αλλά αυτό δεν άλλαξε το επίπεδο της ευτυχίας τους.

Συνεπώς το κλειδί για την ευτυχία κι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για την καλοσύνη είναι ότι συνδέεστε με ένα άλλο άτομο. Και αποδεικνύεται πως η ανθρώπινη αλληλεπίδραση μπορεί πραγματικά να έχει επιπτώσεις στο σώμα.” Έτσι” όπως είπε η ίδια  και συνέχισε “συλλέξαμε αίμα και διαπιστώσαμε ότι όσοι έκαναν πράξεις καλοσύνης για τους άλλους εμφάνισαν αλλαγές στην έκφραση του γονιδίου RNA τους, στο αίμα, που συνδέονταν με ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό προφίλ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η ευτυχία δεν είναι απλώς κάτι που αισθάνεται καλά — δεν αφορά μόνο την ευχαρίστηση — αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερους φίλους. Είναι επίσης πιο παραγωγικοί στη δουλειά. Είναι πιο δημιουργικοί. Είναι σωματικά πιο υγιείς. Έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Ζουν ακόμη περισσότερο”. 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά