1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. Φάρμακο θα αντικαθιστά τα οφέλη της άσκησης
Φάρμακο θα αντικαθιστά τα οφέλη της άσκησης

Φάρμακο θα αντικαθιστά τα οφέλη της άσκησης

0

Φάρμακο αντί σωματικής άσκησης θα είναι η νέα θεραπευτική επανάσταση της παχυσαρκίας σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη από Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ οι οποίοι εντόπισαν μια ουσία που απελευθερώνεται κατά τη σωματική άσκηση, μειώνει την κατανάλωση φαγητού και το λίπος σε ποντίκια.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί μια μέρα να οδηγήσει σε φαρμακευτικές θεραπείες που θα μιμούνται τα οφέλη της σωματικής άσκησης.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και εκείνοι από το Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, εξέτασαν τις ουσίες που κυκλοφορούσαν στο αίμα των ποντικιών έπειτα από έντονο τρέξιμο στον τροχό.

  • Το μόριο που εντοπίστηκε, ήταν ένα τροποποιημένο αμινοξύ που ονομάζεται Lac-Phe.

«Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ρυθμίζει την όρεξη και βελτιώνει το προφίλ του μεταβολισμού, ειδικά σε άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα», ανέφερε ο Γιονγκ Σου, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής παιδιατρικής διατροφής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Μπέιλορ.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση προκαλεί αυτά τα οφέλη, τότε είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Το μόριο Lac-Phe, λένε οι επιστήμονες, συντίθεται από το γαλακτικό οξύ και το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν χορήγησαν υψηλές δόσεις Lac-Phe σε ποντίκια με παχυσαρκία, η πρόσληψη τροφής μειώθηκε κατά περίπου 50% -σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου -για ένα χρονικό διάστημα 12 ωρών, χωρίς να επηρεαστεί η κινητικότητα ή η δαπάνη ενέργειας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης αυξημένη συγκέντρωση του Lac-Phe σε ανθρώπους και άλογα κούρσας. Σύμφωνα με τη μελέτη, το σπριντ προκάλεσε την πιο δραματική αύξηση του Lac-Phe στο αίμα, ενώ η άσκηση με αντιστάσεις και η άσκηση αντοχής βρέθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το Lac-Phe είναι ένα αρχαίο και διατηρημένο σύστημα που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα σε πολλά είδη ζώων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζόναθαν Λονγκ, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες όπως δημοσιεύθηκε στο “Nature”, ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για το πώς το Lac-Phe επιδρά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Όπως είπε ο Λογκ :«Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή οι αδύναμοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά, μπορεί μια μέρα να επωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων ή άλλων ασθενειών».

 

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά