1. Home
  2. Αξίζει
  3. να
  4. δείτε
  5. Μέλασμα: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
Μέλασμα: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Μέλασμα: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

0

Το μέλασμα (ή πανάδες) είναι μια διαταραχή μελάγχρωσης του δέρματος που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, ειδικά εκείνες με πιο σκούρο δέρμα. Εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο και εμφανίζεται ως σκούρες κηλίδες και μπαλώματα με ακανόνιστα όρια.

Το μέλασμα δεν είναι σωματικά επιβλαβές, μελέτες όμως έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα και κακή ποιότητα ζωής λόγω των αλλαγών που προκαλεί στην εμφάνιση ενός ατόμου. Το μέλασμα είναι μια κοινή διαταραχή, με επιπολασμό 1% που μπορεί να αυξηθεί στο 50% σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πιο σκούρο δέρμα. Το μέλασμα είναι γνωστό ως η «μάσκα της εγκυμοσύνης», καθώς οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, καθώς και τα ορμονικά φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, είναι κύρια αιτία για την υπερβολική παραγωγή χρωστικής του δέρματος στο μέλασμα. Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το μέλασμα.

Μπορεί να προληφθεί το μέλασμα;

Επί του παρόντος, το μέλασμα δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως σε άτομα που είναι πιθανό να αναπτύξουν αυτήν την πάθηση λόγω της γενετικής τους φύσης, του τύπου χρώματος του δέρματος, των ορμονών ή του επιπέδου έκθεσης στον ήλιο. Η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής (10 π.μ. έως 4 μ.μ.), η επιμελής χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και η αποφυγή ορμονικών φαρμάκων όταν είναι δυνατόν μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις εξάρσεις του μελάσματος και στη μείωση της επανεμφάνισής τους μετά τη θεραπεία. Η αυστηρή αντηλιακή προστασία είναι η βάση οποιουδήποτε σχήματος θεραπείας μελάσματος.

Τι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούν οι ασθενείς με μέλασμα;

Η επιλογή ενός κατάλληλου αντηλιακού είναι απαραίτητη εάν εμφανίσετε μέλασμα, και μελέτες έχουν δείξει ότι τα έγχρωμα αντηλιακά ευρέως φάσματος, ειδικά αυτά που περιέχουν οξείδιο του σιδήρου, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή χρωστικής στο δέρμα σε ασθενείς με μέλασμα, καθώς εμποδίζουν το ορατό φως καθώς και την UVA/UVB ακτίνες. Τα αντηλιακά χωρίς χρώμα από την άλλη, δεν εμποδίζουν το ορατό φως. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι πιο βολικό να χρησιμοποιούν καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν αναστολείς UVA/UVB και αναστολείς ορατού φωτός, όπως είναι το οξείδιο του σιδήρου. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να καλύψουν τα μαύρα στίγματα και ως εκ τούτου να ανακουφίσουν τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του μελάσματος και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως αντηλιακό.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά