Εξετάζεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου μίλησαν για την πορεία που σχετίζεται με την πανδημία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κ. Θεοδωρίδου εξέφρασε αρχικά τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο της 44χρονης Γλυκερίας, λόγω της θρόμβωσης που υπέστη, μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Η ίδια ενημέρωσε για τις εξελίξεις που αφορούν τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, με την προοπτική επέκτασης, στο προσεχές μέλλον, και σε μικρότερες ηλικίες. Σύμφωνα με το CDC και τον ΕΜΑ, έχει εγκριθεί πλέον ο εμβολιασμός με εμβόλιο mRNA για τους ανήλικους 12 με 15 χρονών.
Σε μελέτες που διενεργήθηκαν κανένα παιδί δεν εκδήλωσε τη νόσο ενώ η αποτελεσματικότητα κυμαινόταν γύρω στο 100%. Αν και καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, παρόλα αυτά, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη δοκιμή δε θα μπορούσε να εντοπίσει σπάνιες παρενέργειες. Το πόρισμα διαπίστωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδίως για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα.
Η άδεια του ΕΜΑ συνεπάγεται ότι κάθε χώρα μπορεί να ακολουθεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν συνδέονται με τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού, στην εκπαίδευση και σε άλλες δραστηριότητες – όπου συμμετέχουν τα παιδιά, καθως και την ασφάλεια ή την αποδοχή των γονέων, δηλαδή με τη συναίνεση τους ως προϋπόθεση.
Η κ. Θεοδωρίδου, από την πλευρά της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρόταση που θα τεθεί να στοχεύει σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που πιθανώς διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αν νοσήσουν. Ο ΕΜΑ διευκρινίζει ότι κύριος στόχος συνιστά ο εμβολιασμός των ενηλίκων, όταν για τα παιδιά γίνεται διάλογος χωρίς ο εμβολιασμός τους να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Όσο για τον εμβολιασμό εκείνων που έχουν ασθενήσει, αλλά λάβει μία δόση μετά από έξι μήνες από τη νόσηση, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως βασική διάγνωση εκτιμάται το PCR (όχι self test/ ή rapid) που έχει καταγραφεί στα μητρώα του ΕΟΔΥ. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με τη σειρά του, συμπλήρωσε σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα ποσοστά ανοσοποίησης, αναλυτικά τα λεγόμενα του:
«Μέχρι τώρα έχουν γίνει σχεδόν 70.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000. Συνολικά έχουν γίνει 5.570.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.630.000 με μία δόση (ποσοστό 34,5%) και οι 2.040.000 πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 19,44%). Όσον αφορά τις παραλαβές εμβολίων κατά τον Ιούνιο, από Pfizer περιμένουμε 2.070.900 δόσεις, από Moderna αναμένουμε 408.800 και από Johnson & Johnson αναμένουμε από 400.000 έως 500.000 δόσεις.
Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, στις 26 Μαΐου άνοιξαν τα ραντεβού για τους πολίτες από 35 έως 39 ετών με όλα τα εμβόλια και έχουν κλείσει 107.000 ραντεβού. Το 20,5% της ηλικιακής αυτής ομάδας έχουν κάνει ήδη μία δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνουμε στο 36%. Το Σάββατο άνοιξαν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30-34 και έχουν κλείσει 63.000 ραντεβού. Το 17% έχουν κάνει την πρώτη δόση και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 29%. Από τις 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα εμβόλια Johnson & Johnson σε όλη την επικράτεια, καθώς αναμένουμε άλλες 78.000 δόσεις στις Ιουνίου.
Η ηλικιακή ομάδα 18-29 εμβολιάζεται με το Johnson & Johnson και σύντομα, μόλις επιβεβαιωθούν οι παραλαβές από τις εταιρείες, θα ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια». Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, θα βγουν οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν.