1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η εφαρμογή για το Covid Free Wallet
Η εφαρμογή για το Covid Free Wallet

Η εφαρμογή για το Covid Free Wallet

0

Σε ισχύ είναι η λειτουργία για την ενημέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (Covid Free Gr Wallet) που περιλαμβάνει το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, ώστε οι πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Όπως αναφέρει ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης , Κυριάκος Πιερρακάκης το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας έχουν ήδη «κατεβάσει» στο κινητό τους ένα εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη: «η ανταπόκριση των πολιτών στη δυνατότητα έκδοσης και αποθήκευσης του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας στο covid free GR wallet αντανακλά το μέγεθος της διευκόλυνσης που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες».

Η δυνατότητα προστέθηκε στο Covid Free Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων μέσω Taxisnet ή με κάποιον συμβαλλόμενο φορέα ή οργανισμό (π.χ τράπεζα).

Στη ψηφιακή ταυτότητα εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.

Οι πολίτες θα πρέπει να ξανακατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή Covid-Free Wallet, την οποία μπορούν να βρουν στο Google Play Store και στο Apple App Store.

Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν στα κινητά τους και μέσω του covidfree.gov.gr.

Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή στα δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.

Μετά την ενημέρωση, στο wallet εμφανίζεται η επιλογή «ταυτοπροσωπία», συνδέεσαι με κωδικούς taxisnet, και σου αποστέλλεται το OTP(One-time password) για επιβεβαίωση.

 

Επισημαίνεται ότι το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Δεν υποκαθιστά σε καμία άλλη περίπτωση την Αστυνομική Ταυτότητα, ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο.

Συνεπώς κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων, παρά μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γιωργαντάς διευκρινίζει: «Για την ταυτοποίηση στο Covid free GR app μέσω taxis απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου μέσω ΓΓΠΣΔΔ και του μητρώου επικοινωνίας. Αντίστοιχα, για τραπεζική ταυτοποίηση πρέπει τα στοιχεία να είναι επικαιροποιημένα».


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά