1. Home
 2. Υγεία
 3. Check-up: Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την υγεία σας
Check-up: Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την υγεία σας

Check-up: Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την υγεία σας

0

Tο ετήσιο check-up αποτελεί προτεραιότητα για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη υγεία. Συμβάλλει στον εντοπισμό τυχόν προδιάθεσης, κινδύνου για κάποια ασθένεια και βοηθά στη διαδικασία πρόληψης εκδήλωσής της. Η προληπτική φροντίδα έπεσε θύμα της COVID-19 με μεγάλο περιορισμό της σε παγκόσμιο επίπεδο στο διάστημα της πανδημίας. Κάποιοι θεωρούν πως μπορούν να παραλείψουν χωρίς συνέπειες την ετήσια επίσκεψή στο γιατρό τους, όμως αυτή η επίσκεψη είναι συχνά η πρώτη γραμμή στη μάχη για τον εντοπισμό και τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, πρώιμα, πριν επιδεινωθούν ή εξελιχθούν σε επικίνδυνο βαθμό. Η προληπτική φροντίδα δεν πρέπει να αναβάλλεται, καθώς η υγεία σας δεν μπορεί να μπει σε αναμονή.

CHECK-UPΓράφει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Ιατρός, Αναπληρωτής, Αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ

Το ετήσιο check-up ξεκινά με την επίσκεψη στον οικογενειακό σας γιατρό

H επίσκεψη στο γιατρό σάς παρέχει την ευκαιρία να αξιολογήσετε την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας και να προσδιορίσετε μαζί τους στόχους και τις προσδοκίες σας για το επόμενο έτος. Αν και δεν είναι μια εξονυχιστική εξέταση, βοηθά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου υγείας για εσάς, να
αντιμετωπίσετε τυχόν τρέχουσες ανησυχίες και να εντοπίσετε τρόπους πρόληψης προβλημάτων στο μέλλον.
Βοηθά στην πορεία του χρόνου να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη σχέση με τον γιατρό σας και προάγει την μεταξύ σας επικοινωνία. Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να κατανοήσει τις ανησυχίες σας και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας. Ο γιατρός σας πρέπει να είναι κάποιος με τον οποίο νιώθετε άνετα να μιλάτε ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα θέματα.
Η ετήσια επίσκεψη είναι, επίσης, μια ευκαιρία να διερευνηθούν υγιεινές και δυνητικά ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, όπως διατροφή, άσκηση, καπνιστική συνήθεια και χρήση αλκοόλ, να διερευνηθούν και να επικαιροποιηθούν οι εμβολιασμοί σας, να ελεγχθεί η παρουσία κοινών προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου, να συζητηθεί η ανάγκη για συγκεκριμένες εξετάσεις διαλογής, μερικές από τις οποίες ίσως δεν γνωρίζετε και αφορούν ορισμένους τύπους καρκίνου, καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κ.λπ.
Πριν από την επίσκεψη στο γιατρό σας συγκεντρώστε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας. Συζητήστε με τους συγγενείς σας, προκειμένου να μάθετε αν υπάρχουν ασθένειες που διατρέχουν στην οικογένεια. Βοηθά επιπρόσθετα να έχετε φτιάξει εκ των προτέρων μια λίστα με ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας, για να απευθύνετε στο γιατρό σας.

Εξετάσεις διαλογής

Oσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται μια ασθένεια, τόσο πιθανότερο είναι να θεραπευτεί ή να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και τυχόν επιπλοκές της να καθυστερήσουν ή και να αποτραπούν.
Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εξετάσεις διαλογής, οι οποίες εντοπίζουν προβλήματα υγείας νωρίς στην πορεία τους, πριν εμφανιστούν συμπτώματα, βασιζόμενος σε κατευθυντήριες συστάσεις από ομάδες ειδικών. Ο προσδιορισμός των εξετάσεων διαλογής που χρειάζεστε βασίζεται:

 • στην ηλικία, στην κατάσταση της υγείας και στο φύλο σας
 • στους παράγοντες κινδύνου – καταστάσεις που όταν είναι παρούσες κάνουν πιο πιθανή την εκδήλωση μιας ασθένειας. Περιλαμβάνουν το οικογενειακό σας ιστορικό και συνήθειες του τρόπου ζωής.

Πέρα από τα οφέλη, όλες οι εξετάσεις έχουν και πιθανούς κινδύνους και ο γιατρός σας οφείλει να σας ενημερώσει για αυτούς. Ορισμένες εξετάσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αιμορραγία ή λοίμωξη. Εξετάσεις, επίσης, μπορούν να δώσουν λάθος αποτέλεσμα, π.χ. μια εξέταση θα μπορούσε να οδηγεί στη διάγνωση μιας ασθένειας, ενώ στην πραγματικότητα δεν την έχετε, οδηγώντας σε περισσότερες εξετάσεις που συνεπάγονται επίσης κινδύνους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε από κοινού, εάν τα οφέλη από την εξέταση υπερτερούν των κινδύνων για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, είστε καλύτερα ενημερωμένοι και εμπλέκεστε ενεργότερα στη διατήρηση της υγεία σας.
Αναλόγως της υπό έλεγχο κατάστασης, η διερεύνηση θα μπορούσε να αφορά εργαστηριακή εξέταση- αιματολογική (π.χ. PSA) ή ακτινολογική (π.χ. μαστογραφία), να αφορά σε στοιχεία από τη φυσική εξέταση (π.χ. αρτηριακή πίεση) ή ερωτηματολόγιο που σας χορηγεί προς συμπλήρωση ο γιατρός σας (π.χ. για κατάθλιψη).

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Κάντε τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 21 ετών και έως την ηλικία των 65 ετών ή εναλλακτικά ένα συνδυασμό τεστ Παπανικολάου και HPV τεστ από την ηλικία των 30 ετών και κάθε 5 χρόνια έως την ηλικία των 65 ετών. Εάν είστε >65 ετών ή έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή, μιλήστε με τον γιατρό σας, για το εάν πρέπει να ελεγχθείτε.

Καρκίνος μαστού: Γυναίκες μέσου κινδύνου για καρκίνο μαστού μπορούν να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία από την ηλικία των 40-44 ετών. Πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μαστογραφία από τα 45-55 έτη, ενώ από τα 55 έτη μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε μαστογραφία ετησίως ή ανά 2 έτη και για όσο διάστημα είναι σε καλή υγεία.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Από την ηλικία των 50 ετών και μέχρι τα 75 έτη (στις ΗΠΑ πρόσφατα το κατώτερο ηλικιακό όριο έπεσε στα 45 έτη) πρέπει να υποβάλλεστε σε εξέταση διαλογής για καρκίνο του παχέος εντέρου. Για άτομα ηλικίας 76-85 ετών, η απόφαση για έλεγχο πρέπει να βασίζεται στις ατομικές προτιμήσεις, στο προσδόκιμο ζωής, στη γενική υγεία και στο προηγούμενο ιστορικό ελέγχου.
Ο έλεγχος γίνεται είτε με μια ευαίσθητη εξέταση κοπράνων που αναζητά αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή με κολονοσκόπηση, που εξετάζεται οπτικά το παχύ έντερο και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 έτη.

Καρκίνος προστάτη: Οι άνδρες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον γιατρό τους τα υπέρ και τα κατά του ελέγχου για καρκίνο προστάτη. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, αφού ενημερωθούν σχετικά με τις αβεβαιότητες, τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη από τον έλεγχο. Ο έλεγχος ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών για άνδρες που διατρέχουν μέσο κίνδυνο καρκίνου προστάτη και στην ηλικία των 45 ετών για άνδρες με υψηλό κίνδυνο (πατέρας ή αδελφός που έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη σε ηλικία <65 ετών). Γίνεται με τη μέτρηση του PSA στο αίμα και μπορεί να συνδυάζεται με δακτυλική εξέταση. Η συχνότητα του ελέγχου εξαρτάται από τα επίπεδα του PSA: Aνδρες που έχουν PSA < 2,5 επανεξετάζονται κάθε 2 χρόνια. Ο έλεγχος γίνεται ετησίως, όταν το PSA είναι ≥2,5.

Καρκίνος πνεύμονα: Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο για καρκίνο πνεύμονα, εάν είστε μεταξύ 55 – 80 ετών, έχετε ιστορικό καπνίσματος ≥30 πακέτων-ετών και παραμένετε καπνιστής ή έχετε σταματήσει τα τελευταία 15 χρόνια. (Πακέτα-έτη είναι ο αριθμός των πακέτων τσιγάρων που καπνίζετε την ημέρα επί τον αριθμό των ετών που έχετε καπνίσει). Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Δυσλιπιδαιμία: O έλεγχος της χοληστερόλης στο αίμα πρέπει να ξεκινά νωρίς. Συστήνεται κάθε 5 χρόνια από την ηλικία των 20 ετών. Συχνότερα, νωρίτερα συστήνεται σε άτομα με παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου- κάπνισμα, παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου, κ.λπ.

Αρτηριακή υπέρταση: Σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι ενήλικες τουλάχιστον κάθε 2 έτη.

Διαβήτης: Ελεγχος για διαβήτη συστήνεται να γίνεται σε όλους από την ηλικία των 45 ετών. Επίσης, πρέπει να γίνεται σε ενήλικες κάθε ηλικίας που είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ>25) και που έχουν ≥1 πρόσθετους παράγοντες κινδύνου. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και την καμπύλη σακχάρου. Αν ο αρχικός έλεγχος είναι φυσιολογικός, μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3 έτη.

Οστεοπόρωση: Κάντε μια μέτρηση οστικής μάζα DEXA – ακτινολογική εξέταση χαμηλής δόσης της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου σε ηλικία 65 ετών (γυναίκες), 70 ετών (άνδρες)- για να βεβαιωθείτε ότι τα οστά σας είναι δυνατά. Εάν είστε νεότεροι, αλλά διατρέχετε υψηλό κίνδυνο κατάγματος, θα πρέπει επίσης να υποβληθείτε σε έλεγχο. Διερευνήστε με τον γιατρό σας τον ατομικό κίνδυνο.

Παχυσαρκία: Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) βάση του σωματικού βάρους και του ύψους σας. ΔΜΣ 18,5- 25 δείχνει ένα κανονικό βάρος, ενώ ≥30 υποδεικνύει παχυσαρκία. Εάν είστε παχύσαρκοι, ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην απώλεια βάρους.

Ηπατίτιδα C: Aτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980 θα πρέπει να ελέγχονται άπαξ για μόλυνση από ηπατίτιδα C. Aδιάγνωστοι παραμένουν σχεδόν οι 8 στους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C.

Κατάθλιψη: Η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Διερευνήστε την ανάγκη ελέγχου για κατάθλιψη, ειδικά εάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων:

 • αισθάνεστε πεσμένος, λυπημένος ή απελπισμένος
 • έχετε χάσει το ενδιαφέρον ή την ευχαρίστηση να κάνετε πράγματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ): Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, ο έλεγχος για ΣΜΝ είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συνομιλία σχετικά με το σεξουαλικό σας ιστορικό με το γιατρό σας και διερευνήστε την ανάγκη ελέγχου για ΣΜΝ.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Συστήνεται να γίνεται έλεγχος μια φορά στη ζωή για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής με τρίπλεξ κοιλιακής αορτής σε άνδρες ηλικίας 65 -75 ετών, νυν ή πρώην καπνιστές. u

Eλεγχος εμβολιασμών

Η ετήσια επίσκεψη στον γιατρό σας αποτελεί την ιδανική στιγμή για τον έλεγχο- επικαιροποίηση των εμβολιασμών σας. Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Η προστασία από ορισμένα εμβόλια παιδικής ηλικίας μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί, επίσης, να διατρέχετε κίνδυνο για ασθένεια που μπορεί να προληφθεί από εμβόλιο λόγω της ηλικίας, της εργασίας, του τρόπου ζωής, του ταξιδιού ή καταστάσεων της υγείας σας.

 • Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης κάθε χρόνο, ειδικά αν είστε ηλικιωμένος, έχετε χρόνια νοσήματα ή είστε έγκυος.
 • Κάθε ενήλικας πρέπει να εμβολιάζεται με το Tdap μία φορά στη ζωή του, εάν δεν το έλαβε ως έφηβος για να προστατευτεί από τον κοκκύτη, και στη συνέχεια να κάνει μια αναμνηστική δόση εμβολίου Td (τετάνου, διφθερίτιδας) κάθε 10 χρόνια. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο Tdap κάθε φορά που είναι έγκυες και κατά προτίμηση μεταξύ 27ης- 36ης εβδομάδας κύησης.
 • Κάντε το εμβόλιο έναντι του HPV αν είστε <26 ετών και δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί.
 • Εάν είστε >60 ετών, κάντε το εμβόλιο για να αποφύγετε την εκδήλωση έρπητα ζωστήρα.
 • Εάν είστε >65 ετών, κάντε τα εμβόλια έναντι του πνευμονιοκόκκου- δυο διαφορετικά εμβόλια με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός έτους.
 • Συζητήστε με τον γιατρό σας για το εάν χρειάζεστε άλλους εμβολιασμούς.

Πακέτα προληπτικών εξετάσεων

ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝΕρρίκος Ντυνάν

Το Τμήμα Προληπτικού Ελέγχου του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center εγγυάται:

 • Αξιοπιστία αποτελεσμάτων σε όλο το φάσμα των προληπτικών εξετάσεων (εργαστηριακές, ακτινοδιαγνωστικές κ.ά.).
 • Άρτια και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες εξυπηρέτηση σε κάθε στάδιο του προληπτικού ελέγχου (εξετάσεις – αποτελέσματα). Ο μέσος χρόνος για την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος δεν ξεπερνά τις δύο ώρες.
 • Προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και φροντίδα.
 • Παρακολούθηση του ιατρικού ιστορικού και συνεχή ιατρική καθοδήγηση του εξεταζόμενου.

Βασικός έλεγχος ανοσοποιητικού στο Ερρίκος Ντυνάν

Η φυσική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στις αρρώστιες είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Σήμερα, θέλουμε περισσότερο από ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι ο οργανισμός μας είναι δυνατός και ικανός να μας προστατέψει. Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες τις εποχής, σχεδιάσαμε έναν βασικό έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος που δοκιμάζεται σε περίπτωση νόσησης από SARS-COV-2. Το βασικό πακέτο περιλαμβάνει και ταχεία ανίχνευση αντιγόνου SARS-COV-2 (RAPID TEST). Η τιμή του πακέτου είναι €50 και περιλαμβάνει:

 • Γενική αίματος
 • Φερριτίνη
 • 25 – υδροξυβιταμίνη d
 • Ch – 50
 • Ταχεία ανίχνευση αντίγονου sars-cov-2 (rapid test)
 • Λήψη δείγματος ταχείας ανίχνευσης αντίγονου sars-cov-2 (rapid test)
 • Βασική εξέταση παθολόγων

Πλέον του βασικού πακέτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβληθούν  σε Έλεγχο Αντισωμάτων COVID-19 IgG, έναντι €20. Η συγκεκριμένη εξέταση ελέγχει την ύπαρξη αντισωμάτων σε άτομα, που έχουν νοσήσει από SARS-COV-2.

Αντίστοιχα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβληθούν σε Έλεγχο Ανίχνευσης Εξουδετερωτικών Αντισωμάτων SARS-COV-2 μετά από εμβολιασμό, έναντι επίσης €20. Η συγκεκριμένη εξέταση ελέγχει την ανάπτυξη αντισωμάτων σε άτομα, που έχουν εμβολιαστεί.

* Απαραίτητη προϋπόθεση για τον επιπλέον έλεγχο είναι η διενέργεια του βασικού πακέτου ελέγχου.

Χαρτογράφηση σπίλων στο Ερρίκος Ντυνάν

Η Άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να εξετάσετε τους σπίλους σας, πριν εκθέσετε το σώμα σας στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.

Στη δερματολογική κλινική του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, η εξέταση γίνεται με το πιο σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα εξέτασης δερματικών βλαβών και σπίλων παγκοσμίως, το FotoFinder Vexia 1000, το οποίο καθιστά εφικτή την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων όπως το κακόηθες μελάνωμα και οι μη μελανοκυτταρικοί καρκίνοι του δέρματος.

Η ειδική προσφορά περιλαμβάνει:

 • Χαρτογράφηση 1 σπίλου & δωρεάν κλινική εξέταση: 45€
 • Χαρτογράφηση 2-5 σπίλων & δωρεάν κλινική εξέταση: 75€
 • Χαρτογράφηση 6-20 σπίλων & δωρεάν κλινική εξέταση: 112,5€
 • Χαρτογράφηση άνω των 20 σπίλων & δωρεάν κλινική εξέταση 150€

*προϋπόθεση για τη δωρεάν κλινική εξέταση είναι η χαρτογράφηση σπίλων

**στις παραπάνω τιμές χαρτογράφησης έχει ενσωματωθεί έκπτωση 25%.

Κλείστε το ραντεβού σας καλώντας στο 210-6972004 (8:00-16:00) ή στέλνοντας e-mail στo callcenterop@dunant.gr

METROPOLITANMetropolitan General

Τo Tμήμα Check up του Metropolitan General είναι ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο τμήμα, παρέχοντας προγράμματα προληπτικού ελέγχου που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κάθε ατόμου. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο Γενικό Ιατρό με πολυετή εμπειρία ενώ βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τα Εξωτερικά Ιατρεία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση συνεργασία διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων όταν κρίνεται αναγκαίο. Υποστηρίζεται από τα Διαγνωστικά-Απεικονιστικά Εργαστήρια της Κλινικής που διαθέτουν προηγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σύστημα ψηφιακής αρχειοθέτησης.

Check-Up Just For U Θυρεοειδούς

Το πακέτο Just For U Check Up Θυρεοειδούς απευθύνεται σε άτομα με ατομικό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας ή με διαγνωσμένη παθολογική θυρεοειδική λειτουργία από κάποιο αιματολογικό έλεγχο.

 • T4
 • FT3
 • FT4
 • TSH
 • ANTI-TG
 • ANTI-TPO
 • Θυρεοσφαιρίνη
 • Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς
 • Ενδοκρινολογική Εξέταση

Check-Up Just For U Ρευματολογικό

Το πακέτο Just For U Check Up Ρευματολογικό απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν αρθραλγίες ή παραμορφώσεις στα άκρα ή όταν ο ιατρός τους υποψιάζεται κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

 • Τ.Κ.Ε.
 • CRP (ποσοτική)
 • Γενική Αίματος
 • Γενική Ούρων
 • Ηλεκτροφόρηση Πρωτεϊνών
 • ΑΝΑ
 • RA Test
 • C3
 • C4
 • ANTI-DSDNA

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 2106502662

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”