1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Self – tests: Δωρεάν διάθεση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Self – tests: Δωρεάν διάθεση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Self – tests: Δωρεάν διάθεση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

0

Αρχίζει σήμερα η διάθεση των δωρεάν self-tests σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να συμβάλλει στην ανίχνευση του SARS-CoV-2 σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα βρεθούν σύντομα πίσω στα σχολεία. Από την Παρασκευή μάλιστα, οι συσκευασίες θα διατίθενται στα φαρμακεία όλης της χώρας. Σε πρώτη φάση, θα διανέμεται ένα από τα δύο ρινικά αυτοδιαγνωστικά τεστ που δικαιούνται κάθε εβδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και από Δευτέρα θα μπορούν να λάβουν και το δεύτερο για την κατ’οίκον διενέργεια του.

Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, οφείλουν να κατέχουν τη βεβαίωση αρνητικού τεστ, ανά Δευτέρα και Πέμπτη προκειμένου να παίρνουν μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σχετικά, το τεστ συνιστάται να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, άρα το πρώτο τεστ θα πρέπει να πραγματοποιείται την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στην πλατφόρμα, η οποία ενεργοποιήθηκε χθες, πάραυτα η υπηρεσία αναφοράς των πορισμάτων θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι αν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια, ή σε ιδιωτική δομή. Εφόσον είναι αρνητικό, θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα. Εάν δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε εκτυπωτή, γονείς και εκπαιδευτικοί δύνανται να διατυπώνουν χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία της εν λόγω κάρτας.

Σχετικά με την εν εξελίξει χθεσινή διαδικασία διανομής των self-tests σε φαρμακεία της χώρας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ανέφερε στην «Κ» ότι κάθε φαρμακείο παραλαμβάνει για δωρεάν διάθεση στους πολίτες 75 ρινικά αυτοδιαγνωστικά τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού, τα οποία θα πρμηθεύονται οι δικαιούχοι με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Ο φαρμακοποιός καταχωρίζει τον ΑΜΚΑ στην ειδική πλατφόρμα για να ταυτοποιηθεί εάν ο πολίτης τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να λάβει δωρεάν τεστ. Έτσι, όταν και αν το απόθεμα του φαρμακείου σε self-tests θα μειώνεται στα 20, τότε θα ξεκινάει αμέσως η διαδικασία ανατροφοδότησής του. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν βάσει του σχεδιασμού που αφορούσε ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως, επομένως δεν αποκλείεται να μεταβληθεί τώρα που ο αριθμός των δωρεάν τεστ αυξήθηκε σε δύο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Χθες, ωστόσο, προέκυψε το γνωστό ζήτημα που προκάλεσε ανησυχία στους φαρμακοποιούς σχετικά με την παραλαβή των πολυσυσκευασιών 25 ατομικών τεμαχίων των τεστ. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, σημείωνε ότι μέσα στις πολυσυσκευασίες που διένειμαν στα φαρμακεία περιλαμβάνονται 25 αναλυτικές οδηγίες του τεστ με φωτογραφική αναπαράσταση, 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά πώματα για τον σωλήνα που λειτουργούν ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self-test. Οι φαρμακοποιοί από τη μεριά τους, εφιστούν επίσης την προσοχή στις καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία διανομής των τεστ, ζητώντας από την πολιτεία να φροντίσει τα σχετικά κιτ αυτοδιάγνωσης να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Σύμφωνα βέβαια με σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, «ο διαγωνισμός ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».