Πρωινό: Τι να αποφύγετε και ποιες τροφές σας δίνουν ενέργεια
Το πρώτο γεύμα της ημέρας συχνά θεωρείται το πιο σημαντικό, όμως οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις αμφισβητούν αυτή την καθιερωμένη αντίληψη.
Δεν χρειάζεται να τρώμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, ενώ η παράλειψη του πρωινού δεν θεωρείται πλέον διατροφικό λάθος. Το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στις λανθασμένες επιλογές τροφίμων.
Ο δρ Μανουέλ Βίζο, αιματολόγος, εξήγησε στο περιοδικό Men’s Health τι εννοούμε με τον όρο «πρόχειρο πρωινό» και γιατί καλό είναι να αποφεύγεται. Όπως εξηγεί, πρόκειται για τρόφιμα που ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο, προσφέρουν προσωρινή ενέργεια και αφήνουν τον οργανισμό «άδειο», προκαλώντας έντονη πείνα μέσα σε λίγες ώρες.
Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι ο καφές με μπισκότα ή κρουασάν, τα γλυκά δημητριακά με γάλα και το λευκό ψωμί με μαρμελάδα. «Ουσιαστικά, πρόκειται για επιδόρπια σε… πρωινή συσκευασία», σημειώνει ο ειδικός, τονίζοντας ότι η ενέργεια από αυτά εξαντλείται πολύ πριν το μεσημέρι.
Πρωινό: Τροφές που δίνουν πραγματική ενέργεια

Ο δρ Βίζο προτείνει επιλογές που συνδυάζουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Ορισμένες ιδανικές προτάσεις περιλαμβάνουν:
-
Στραγγιστό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς
-
Ψωμί ολικής άλεσης με αβοκάντο ή χούμους και ένα βραστό αυγό
-
Τηγανίτες με βρώμη και μπανάνα, αρωματισμένες με κανέλα
-
Smoothie με φρούτα, βρώμη και φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη
-
Ψωμί ολικής με ντομάτα, ελαιόλαδο και γαλοπούλα

Όλες αυτές οι επιλογές, σύμφωνα με τον δρ Βίζο, προσφέρουν σταθερή ενέργεια, ενισχύουν τη μυϊκή υγεία και προάγουν τον κορεσμό. Έτσι, το πρωινό παύει να αποτελεί μια «παγίδα ζάχαρης» και μετατρέπεται σε γεύμα που θρέφει πραγματικά τον οργανισμό.