1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα – Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως.
Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα – Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως.

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα – Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως.

0

Με τροπολογία – εξπρές που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας για την αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων επιτρέπει για πρώτη φορά αύξηση στις τιμές των φαρμάκων έως 10%.

Η αύξηση αυτή επιβάλλεται σε ετήσια βάση και μέχρις ότου οι τιμές στα φάρμακα στην Ελλάδα φτάσουν στον μέσο όρο της τιμής των δύο φθηνότερων χωρών της ΕΕ. 

Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα να αυξηθεί και το ποσό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους, την ώρα που τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας σκεύασμα παρακεταμόλης (Depon) η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί πάνω από 60%.

Η αντίδραση της αξιοματικής αντιπολίτευσης

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή δείχνει να έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξέφραζαν το παράπονο πως έγραφαν συνεχώς ζημιές. 

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις κατηγορίες που εκτόξευε τόσον καιρό η κυβέρνηση με την υπόθεση της Novartis και πως τώρα, με τη ρύθμιση αυτή, κάνει στην ουσία ένα δώρο στις πολυεθνικές οι οποίες απειλούσαν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά. 

Στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς αναφέρει ότι:  «Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: “Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες.

Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρίες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά».

Και συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους.

Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ»

«Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι ομως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες», επισημάινει η ανακοίνωση.

«Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο Υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών.

Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη.  Μόνο που οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ποιος δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο», καταλήγει.

Ξανθός: Δημαγωγική η ανακοίνωση της ΝΔ 

«Ανεύθυνη και δημαγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με την οποία υποστηρίζει ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την νέα τιμολόγηση των φαρμάκων αποτελεί δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες.

«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δίνει το σήμα τεράστιας αναξιοπιστίας και τεράστιας ανυποληψίας απέναντι στη φαρμακευτική αγορά. Θέλετε και να κυβερνήστε τρομάρα σας, με  τέτοια ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκιστική στάση.

Το μόνο που θέλετε είναι να πλήξετε ηθικά την κυβέρνηση αλλά δεν θα τα καταφέρετε» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας στην Ολομέλεια. Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη ρύθμιση που θα διεξαχθεί αύριο.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς επισημαίνει: «Ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες»

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν ήμουν σαν κι αυτούς θα έλεγα ότι τα πήραν

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Υγείας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

«Είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι που θα μπορούσαν να κάνουν στις φαρμακευτικές. Εάν ήμουν σαν και αυτούς θα έλεγα ότι πήραν λεφτά. Αλλά δεν είμαι» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. 

Ο Αδωνις Γεωργιάδης που υπενθύμισε και παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού εξήγησε ότι με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας οδηγούμαστε σε αύξηση των φαρμάκων κατά 10% τον χρόνο.

«Και αύξηση των φαρμάκων σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την συμμετοχή τους… Ελπίζω ότι θα βρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν την επαίσχυντη τροπολογία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε επίσης ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι αν δεν ερχόταν η τροπολογία θα αποσύρονταν από την αγορά ορισμένα φάρμακα

«Παρόμοιοι εκβιασμοί των εταιρειών έγιναν και στο παρελθόν Ο Ξανθός είναι ο πρώτος που ομολογεί ότι νομοθετεί λόγω των εκβιασμών από τις εταιρείες. Ασφαλώς και δεν υπήρχε κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων . Ο κίνδυνος υπάρχει λόγω της υπέρβασης δαπάνης που τους έχει ξεφύγει» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Τι προβλέπει το νέο σύστημα τιμολόγησης

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «με το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων θα υπάρξει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα. Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και 428 παραμένουν στάσιμοι. Ούτε δωράκια, συνεπώς ούτε αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τον πολίτη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και εξήγησε ότι για τους κωδικούς που αυξάνονται, η αύξηση σημειώνεται όταν πρόκειται για κωδικούς που βρίσκονται κάτω από τη χαμηλότερη (μέση) τιμή της ευρωζώνης.

Είπε επίσης ότι το 50% των κωδικών αυτών είναι γενόσημα και αφορούν την εγχώρια βιομηχανία. «Είναι μια πολύ ισορροπημένη, διαφανής και βιώσιμη παρέμβαση αυτή και η ΝΔ οφείλει πλέον να τοποθετηθεί με σοβαρότητα ποια είναι η φαρμακευτική της πολιτική, για να γνωρίζει ο κόσμος τι τον περιμένει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.