Home Διατροφή Γιαούρτι: πλούσιο σε γεύση και απολύτως θρεπτικό!
Γιαούρτι: πλούσιο σε γεύση και απολύτως θρεπτικό!

Γιαούρτι: πλούσιο σε γεύση και απολύτως θρεπτικό!

0

Με κρεμώδη υφή κι ελαφρώς όξινη γεύση το γιαούρτι έχει υψηλή θρεπτική αξία, μπορεί δε να παραχθεί από γάλα αγελάδας, προβάτου και βούβαλου.Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που προέρχεται από την πήξη του νωπού γάλακτος και παράγεται με γαλακτική ζύμωση με βακτήρια. Οι μικροοργανισμοί είναι “ζωντανοί” και το προϊόν αποκτά μέσω αυτών ευεργετικές ιδιότητες. Στον αντίποδα, τα επιδόρπια γιαουρτιού αποτελούνται από γάλα που έχει πήξει με ζελατίνη και ως εκ τούτου μας δίνουν μόνο τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει και το γάλα.

Οι ποικιλίες του γιαουρτιού είναι πολλές και ανάλογα με την περιεκτικότητας του σε λιπαρά διακρίνεται σε γιαούρτι αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο, γιαούρτι παγωτό, γιαούρτι διαίτης, ημιαποβουτυρωμένο και σε γιαούρτι χωρίς πέτσα.

Ειδικότερα συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών του. Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι τα ενεργά βακτήρια που περιέχει, δρουν στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Απολαύστε το γιαούρτι σας σκέτο, με φρούτα, με γλυκά του κουταλιού, μέλι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή δροσιστείτε με smoothies!