
Είναι επικίνδυνο να πίνουμε γάλα μετά την κατανάλωση ψαριού;
Ορισμένοι πολιτισμοί ισχυρίζονται ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση γάλακτος και ψαριού μπορεί να προκαλέσει λεύκη ή πεπτικά προβλήματα, ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η πεποίθηση ότι η κατανάλωση γάλακτος μετά την κατανάλωση ψαριών μπορεί να προκαλέσει λεύκη, μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί απώλεια χρώματος σε μέρη του δέρματος, υπάρχει σε διάφορους πολιτισμούς. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών μαζί μπορεί να προκαλέσει αέρια και άλλα πεπτικά προβλήματα, επειδή τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη χρειάζονται διαφορετικά ένζυμα για να τα αφομοιώσει ο οργανισμός.
Γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η κατανάλωση γάλακτος μετά την κατανάλωση ψαριού είναι επιβλαβής για την υγεία με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι επιστήμονες έχουν μάλιστα επισημάνει ότι η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ως μία από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο, περιέχει ένα μείγμα από ψάρι, γάλα και γιαούρτι.
Τι προκαλεί τη λεύκη;
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή τη διαβόητη πάθηση του δέρματος και πιθανότατα μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι φαίνεται να συνδέεται με το πότε τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία, σταματούν να παράγουν μελανίνη.
Ωστόσο, η λεύκη δεν βλάπτει καθόλου το ανθρώπινο σώμα και η θεραπεία δεν είναι επείγουσα – ούτε καν απαραίτητη.
Φυσικά, εάν τα συμπτώματα επηρεάζουν την ψυχική υγεία κάποιου, τότε οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση της κατάλληλης θεραπείας.
Δεν υπάρχει γνωστή μέθοδος πρόληψης για τη λεύκη, υπάρχουν ωστόσο τρόποι με τους οποίους οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της:
Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα δέρματος σε καθημερινή βάση
Μειώστε το άγχος και αποτρέψτε τους σωματικούς τραυματισμούς
Υιοθετήστε ασφαλείς πρακτικές πριν την έκθεση στον ήλιο
Διαχειριστείτε τυχόν αυτοάνοσες παθήσεις που μπορεί να έχετε