Ειδικευόμενοι γιατροί: Αντιδρούν στη βαθμολόγησή τους για την ειδικότητα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι ειδικευόμενοι γιατροί, έξω από το υπουργείο Υγείας, ενάντια στην προωθούμενη θεσμοθέτηση βαθμολογίας στον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας.
Αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό με βασικό αίτημα την απόσυρση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, υπήρξε δέσμευση του υπουργού ότι θα επανεξετάσει το αίτημά τους και θα τους απαντήσει τις επόμενες μέρες.
Η ρύθμιση που ξεσήκωσε αντιδράσεις
Ο νέος τρόπος εξετάσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» με την ψήφιση του ογκώδους πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με την τροπολογία, καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, με εξεταστικά κέντρα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και ορίζει τέσσερις εξεταστικές περιόδους το χρόνο: Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.
Η ρύθμιση ωστόσο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στους ειδικευόμενους όσο και στους ειδικευμένους γιατρούς είναι η βαθμολογία με «καλώς», «λίαν καλώς» και «άριστα» στον τίτλο ειδικότητας, αναλόγως με τις επιδόσεις των γιατρών στις εξετάσεις.
Η ιατρική κοινότητα αντιδρά έντονα στη συγκεκριμένη ρύθμιση και θεωρεί ότι ο βαθμός θα συνοδεύει το γιατρό σε όλη του την καριέρα.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάνει για ακόμη μία φορά λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό, καθώς ο ιατρικός κόσμος αποκλείστηκε από το σχετικό διάλογο και ενώ «ο υπουργός Υγείας μας διαβεβαίωνε ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ (σ.σ Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο αυτό «κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι ‘άριστο’, με στέρεα επιστημονική κατάρτιση…».
Οι γιατροί επαναφέρουν και το ζήτημα της μαζικής φυγής στο εξωτερικό, που έχει ως αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται πλέον οι τεράστιες αναμονές που παρατηρούνται στο παρελθόν για απόκτηση ειδικότητες.
Προβληματική η καθιέρωση εξετάσεων
Προβληματική αποδεικνύεται κατά τον ιατρικό κόσμο και η καθιέρωση εξεταστικών κέντρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Και αυτό γιατί σε κάθε γιατρό που ειδικεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των δύο νομών θα καταβάλλεται το «πενιχρό επίδομα χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής του.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, το ποσό θα δίνεται μόνο μία φορά για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετέχει. «Εάν αποτυγχάνει δεν θα δικαιούται το επίδομα, θα τιμωρείται και θα επιβαρύνεται με δικά του έξοδα», προσθέτει η Ένωση.
«Παγκόσμια πρωτοτυπία» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου, τη βαθμολογία στον τίτλο ειδικότητας.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στις ρυθμίσεις και καλώντας τα μέλη της σε στάση εργασίας από τη μία το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας εν όψει της συνάντησης της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας.
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει στις ρυθμίσεις του και το νέο εξεταστικό σύστημα για τις ιατρικές ειδικότητες, εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος.