1. Home
  2. Διατροφή
  3. Εορταστικές γεύσεις με τη χρήση βοτάνων
Εορταστικές γεύσεις με τη χρήση βοτάνων

Εορταστικές γεύσεις με τη χρήση βοτάνων

0

Η περίοδος των γιορτών είναι μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του χρόνου για να αντισταθεί κανείς στα αλμυρά, λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα. Ποιος δεν θέλει να απολαύσει τα ιδιαίτερα πιάτα και τις λιχουδιές που ξυπνούν αναμνήσεις και χαρά — ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Η σωματική αποστασιοποίηση και οι ακυρωμένες συγκεντρώσεις λίγο πολύ μας έκαναν όλους πιο επιρρεπείς στην πρόσκαιρη απόλαυση που προσφέρουν οι λιχουδιές. Περιστασιακά μια ή δύο μπουκιές ψητό μοσχάρι, βουτυρώδης πουρές πατάτας ή και καμία σοκολατόπιτα είναι ανεκτές , η συχνή όμως κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Για να μειώσετε τους κινδύνους,  παραλείψτε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι και αρωματίστε τα φαγητά σας με βότανα και μπαχαρικά.

Η αφθονία των αρωμάτων της φύσης απογειώνει τις δελεαστικές γεύσεις. Πολλά βότανα και μπαχαρικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλες ευεργετικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, της διάθεσης και της φλεγμονής.

Ενισχύστε τα εορταστικά φαγητά με βότανα και μπαχαρικά. Όσο περισσότερα βότανα και μπαχαρικά χρησιμοποιείτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η γεύση και τα οφέλη για την υγεία, ένα δώρο που μπορείτε να απολαύσετε όλο το χρόνο!

Χρησιμοποιήστε:

Μπαχάρι: Χρήση σε ψωμιά, επιδόρπια και δημητριακά. Ταιριάζει καλά με αλμυρά πιάτα, όπως σούπες, σάλτσες, δημητριακά και λαχανικά.

Βασιλικός: Κόβουμε σε σαλάτες, ορεκτικά και συνοδευτικά. απολαύστε σε πέστο πάνω από ζυμαρικά και σε σάντουιτς.

Κάρδαμο: Καλό σε ψωμιά και αρτοσκευάσματα, και σε ινδικά πιάτα, όπως το κάρυ.

Κολιάντρο: Χρησιμοποιήστε το για να καρυκεύσετε μεξικάνικα, νοτιοδυτικά, ταϊλανδέζικα και ινδικά φαγητά.

Κανέλα: Ανακατέψτε σε κομπόστες φρούτων, ψητά επιδόρπια και ψωμιά, καθώς και αλμυρά πιάτα της Μέσης Ανατολής.

Γαρύφαλλο: Καλό σε αρτοσκευάσματα και ψωμιά, αλλά και σε συνδυασμό με πιάτα λαχανικών και φασολιών.

Κύμινο: Τονίζει μεξικάνικα, ινδικά και μεσανατολικά πιάτα, καθώς και μαγειρευτά και τσίλι.

Άνηθος: Συμπεριλάβετε σε πιάτα πατάτας, σαλάτες, αυγά, ορεκτικά και ντιπ.

Σκόρδο: Προσθέστε σε σούπες, ζυμαρικά, μαρινάδες, ντρέσινγκ, δημητριακά και λαχανικά.

Τζίντζερ: Εξαιρετικό σε ασιατικές και ινδικές σάλτσες, μαγειρευτά και stir-fries, καθώς και σε ποτά και αρτοσκευάσματα.

Μαντζουράνα: Προσθέστε σε μαγειρευτά, σούπες, πατάτες, φασόλια, δημητριακά, σαλάτες και σάλτσες.

Μέντα: Αρωματίζει αλμυρά πιάτα, ροφήματα, σαλάτες, μαρινάδες και φρούτα.

Μοσχοκάρυδο: Ανακατέψτε τα φρούτα, τα αρτοσκευάσματα και τα πιάτα λαχανικών.

Ρίγανη: Νόστιμη σε ιταλικά και μεσογειακά πιάτα. ταιριάζει με ντομάτα, ζυμαρικά, πιάτα με δημητριακά και σαλάτες.

Μαϊντανός: Απολαύστε το σε σούπες, πιάτα ζυμαρικών, σαλάτες και σάλτσες.

Πιπέρι (μαύρο, λευκό, κόκκινο): Καρυκεύει σούπες, μαγειρευτά, πιάτα λαχανικών, δημητριακά, ζυμαρικά, φασόλια, σάλτσες και σαλάτες.

Δεντρολίβανο: Δοκιμάστε το σε λαχανικά, σαλάτες, βινεγκρέτ και πιάτα ζυμαρικών.

Φασκόμηλο: Ενισχύει τα δημητριακά, τα ψωμιά, τις σάλτσες, τις σούπες και τα ζυμαρικά.

Εστραγκόν: Προσθέστε σε σάλτσες, μαρινάδες, σαλάτες και πιάτα με φασόλια.

Θυμάρι: Εξαιρετικό σε σούπες, πιάτα με ντομάτα, σαλάτες και λαχανικά.

Κουρκουμάς: Απαραίτητο σε ινδικά τρόφιμα, συνδυάζεται καλά με σούπες, φασόλια και λαχανικά.

Εικονίδιο Επαληθεύτηκε από την κοινότητα


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά