
Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Τo γιαούρτι θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ δηλώνει ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για αυτόν τον ισχυρισμό, αν και είναι περιορισμένος
Μπορεί να υποστηριχθεί ότι τουλάχιστον 2 φλιτζάνια γιαουρτιού (3 μερίδες) την εβδομάδα μπορεί να παρέχουν αυτό το όφελος. Οι διατροφολόγοι ωστόσο συμβουλεύουν να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιών με πρόσθετη ζάχαρη. Άλλοι τρόποι μείωσης του κινδύνου περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Την 1η Μαρτίου 2024, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε σχετική του δήλωση αναφέρει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αντιταχθεί στις εταιρείες που υποστηρίζουν πως η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Θα τους επιτραπεί να το κάνουν αυτό, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, εφόσον οι ισχυρισμοί δεν διατυπώνονται με παραπλανητικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον FDA, ένας έγκυρος ισχυρισμός υγείας έχει επιστημονικά στοιχεία πίσω του, αλλά δεν πληροί τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για έναν εγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σε ένα αίτημα του 2018 από τη Danone North America, την εταιρεία παραγωγής εμπορικών σημάτων γιαουρτιού, συμπεριλαμβανομένων των Dannon, Activia και Horizon Organics. Η αναφορά της εταιρείας σημείωσε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία φαίνεται να οφείλονται στο γιαούρτι ως τροφή και όχι σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο συστατικό του γιαουρτιού. Αυτό σημαίνει ότι ο ισχυρισμός είναι ανεξάρτητος από την περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη. Οι εγκεκριμένοι ισχυρισμοί υγείας που θα επιτρέψει ο FDA περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: «Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού, τουλάχιστον 2 φλιτζάνια (3 μερίδες) την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ο FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό». «Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού, τουλάχιστον 2 φλιτζάνια (3 μερίδες) την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία».
Ο ισχυρισμός για το όφελος κατανάλωσης γιαουρτιού ως πρόληψη για τον διαβήτη αρχικά εμπνεύστηκε από μια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 παρόλο που άλλες μορφές γαλακτοκομικών δεν ήταν κατάλληλες. Συνολικά, 32 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 300.000 συμμετεχόντων, αναφέρθηκαν στην αναφορά της Danone. «Μεγάλο μέρος της έρευνας που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα και αναλύθηκε κατά την ανασκόπηση αυτού του ισχυρισμού περιλαμβάνει μια ποικιλία προοπτικών μελετών κοόρτης υψηλής ποιότητας» αναφέρει στα αμερικανικά ΜΜΕ ο Miguel Freitas, PhD, Αντιπρόεδρος Υγείας & Επιστημονικών Υποθέσεων στη Danone North America και πρόσθεσε, «η πλειοψηφία των οποίων παρέχει άμεσες ή υποδηλωτικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 όταν μετράται με την πάροδο του χρόνου».
Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2:
Πρώτον, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Mια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες. Επιπλέον, να κάνετε τακτική άσκηση για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, κάτι που μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Περαιτέρω φροντίστε για την αποφυγή της υπερβολικής ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά τον διαβήτη. Μην καπνίζετε και μη πίνετε υπερβολικά. Τέλος, είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε το άγχος. Μειώστε το άγχος σας γιατί το χρόνιο στρες είναι ένας από τους κύριους λόγους που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.