Η υγιεινή διατροφή προστατεύει και από τον καρκίνο του μαστού.
Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά κάνει καλό έναντι της καρδιακής νόσου αλλά και του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.
Σύμφωνα με την έρευνα μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 21%. Ενώ οι γυναίκες που τρώνε τροφές με λίγα λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 15%.
Ο Δρ. Rowan Chlebowski από το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες αναφέρει σχετικά: «Πρόκειται για την μοναδική τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που αποδεικνύει ότι μια διατροφική στρατηγική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γυναίκας να πεθάνει από καρκίνο του μαστού».
Οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 49.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, 50-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Μεταξύ 1993 και 1998 οι γυναίκες με τυχαία επιλογή είχαν χωριστεί σε δύο διατροφικές ομάδες: η μια ακολούθησε μια συνήθη διατροφή με περίπου 32% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά. Η άλλη ομάδα έκανε διατροφή με λίγα λιπαρά, δηλαδή 20% ή και λιγότερα. Η δίαιτα αυτή έδινε έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ περιορισμένο ήταν το κρέας και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.
Η ομάδα που έκανε διατροφή με λίγα λιπαρά έχασε μέτρια ποσότητα σωματικού βάρους, δηλαδή προέκυψε διαφορά 3% σε σχέση με την άλλη ομάδα. Τα λίγα λιπαρά μειώνουν γενικώς το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων, σηματοδοτούν αλλαγές στην μαγειρική και μειώνονται οι μερίδες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων κατέληξε ο Δρ. Rowan Chlebowski.