1. Home
  2. Συνεντεύξεις
  3. Θανάσης Κώτσανης (Bayer): «Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της Bayer»
Θανάσης Κώτσανης (Bayer): «Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της Bayer»

Θανάσης Κώτσανης (Bayer): «Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της Bayer»

0

O κύριος Θανάσης Κώτσανης, Ιατρικός Διευθυντής Bayer Ελλάς και Επικεφαλής του Ιατρικού cluster Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας, μίλησε στην εφημερίδα «Περί Υγείας» για όλα όσα θα μας βοηθήσουν να βγούμε ταχύτερα από αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία της πανδημίας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη υγειονομική κρίση που καραδοκεί εκεί έξω.

Συνέντευξη: Αλεξία Σβώλου

Η πανδημία του κορωνοϊού, πέρα από τον φόβο, τις νοσηλείες και τη δοκιμασία των Συστημάτων Υγείας μάς δίδαξε ότι η καινοτομία αποτελεί την μοναδική «οδό» για να βρούμε λύση σε υγειονομικές απειλές. Συνεπώς έστειλε στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα πως οι κλινικές μελέτες, η έρευνα και η ανάπτυξη είναι ένα εργαλείο ζωής και προφανώς ήρθε η ώρα η πατρίδα μας να σταματήσει να αποτελεί τον ουραγό στις κλινικές μελέτες στην Ευρώπη. Σε αυτό το εγχείρημα-σε αυτό τον μονόδρομο για μια καλύτερη ζωή, η φαρμακοβιομηχανία Bayer πρωτοστατεί, συμβάλλοντας στην ίδρυση Ακαδημίας κλινικών μελετών.

– Η πανδημία πέρα από υγειονομική κρίση, ανέδειξε (σαν ευκαιρία) τη σημασία της καινοτομίας στην αντιμετώπιση σοβαρών απειλών στον τομέα της υγείας. Τι πρέπει να κρατήσουμε σαν take home message και ποια είναι τα όρια των επιτευγμάτων της καινοτομίας, αν υπάρχουν;
Σε μια περίοδο που συνεχίζουμε να βιώνουμε τον πόνο της απώλειας ανθρώπινων ζωών και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, η καινοτομία παραμένει το κλειδί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η καινοτομία, σε όλες τις εκφάνσεις της, τεχνολογία, δεδομένα,ψηφιακές εφαρμογές, προσφέρει λύσεις και δίνει ελπίδα.
Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της Bayer και τροφοδοτεί τις προσπάθειές μας για πρωτοποριακές θεραπείες και λύσεις. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αποστολής μας και βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας.
Οσον αφορά στα όρια της καινοτομίας, αυτά σχετίζονται άμεσα με τις εκάστοτε ανάγκες της ανθρωπότητας και το πλαίσιο που διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες και τα δεδομένα της κάθε χρονικής στιγμής. Προφανώς τα όρια δεν έχουν «οροφή», καθώς οι προκλήσεις θα είναι όλο και απαιτητικότερες. Η καινοτομία πρέπει να υπηρετεί το συμφέρον της ανθρωπότητας και να λειτουργεί προς όφελος των κοινωνιών.

– Η Ελλαδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό κεφάλαιο, αλλά έχει ακόμα κωλύματα σε ότι αφορά την αξιοποίηση της καινοτομίας. Πού υστερούμε, πόσο ψηλά μπορούμε να πάμε και πόσο μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών η δημιουργία κέντρου κλινικών ερευνών στην πατρίδα μας από την Bayer;
Η χώρα μας έχει πράγματι μια επιστημονική κοινότητα που διαπρέπει τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Γίνονται προσπάθειες και έχουν γίνει μεγάλα βήματα το τελευταίο διάστημα προς την αξιοποίηση της καινοτομίας, τη ανάδειξη συνεργειών και κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας.
Η Bayer βρίσκεται σε στενή και αγαστή συνεργασία με φορείς της επιστημονικής κοινότητας και επενδύει δυναμικά στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των πρωτοβουλιών ανοικτής καινοτομίας, προάγοντας τη συνεργασία και τη συν-δημιουργία. Ολοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε πολύ ψηλά.
Ενα παράδειγμα τέτοιων επωφελών για την κοινωνία συνεργασιών είναι η ίδρυση της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, με την υποστήριξη και της Bayer Ελλάς. Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε πριν μερικούς μήνες και στοχεύει στην εκπαίδευση επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη δημιουργία κουλτούρας κλινικών μελετών σε διοικήσεις νοσοκομείων, κυβερνητικούς φορείς, Αρχές Υγείας και ασθενείς. Αυτή η πρωτοβουλία, που έχει στον πυρήνα της την εκπαίδευση, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των κλινικών μελετών, να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερο αριθμό μελετών και το κυριότερο να αποτελέσει ένα εκκολαπτήριο επιστήμης, συνεργασίας και καινοτομίας.

– Η καινοτομία υπηρετεί τους ασθενείς. Πώς μπορούν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, μέσω ποιων διαδικασιών ακόμα και χωρίς να έχει δοθεί ακόμα έγκριση σε μια καινοτόμο θεραπεία;
Οραμα της Bayer είναι να προσφέρει κορυφαίες και πρωτοποριακές λύσεις στην υγεία και τη διατροφή ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Πίσω από κάθε νέα θεραπεία υπάρχει ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος που περιλαμβάνει έρευνα, προκλινικές και κλινικές μελέτες, τις διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης, την εισαγωγή της σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και λίστες αποζημίωσης και έπειτα τη συνεχή παρακολούθησή της υπό πολύ συγκεκριμένα και απαιτητικά πλαίσια. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος και οι απαιτήσεις της διαδικασίας αυτής αρκεί να αναλογιστούμε ότι από τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια μόρια προς διερεύνηση, μόλις τα 10.000 θα προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα και μόλις ένα από αυτά θα λάβει έγκριση από τις Αρχές και θα φθάσει στον ασθενή. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την τεράστια προσπάθεια που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.
Στην Bayer για να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την πρόκληση, ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση και επενδύουμε πέραν από την δική μας έρευνα & Ανάπτυξη, σε συνεργασίες και συνέργειες τόσο με την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και με νεοφυείς ή ώριμες εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό αποσκοπούμε στην ταχύτερη ανάπτυξη θεραπειών, στην βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς, και στην ενδυνάμωση του ώστε να μπορεί ο ίδιος να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα την υγεία του.
Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, πριν από την έγκριση τους, μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από τη συμμετοχή στους σε κλινικές μελέτες. Αυτό είναι ένα επιπλέον και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των κλινικών μελετών. Για το λόγο αυτό στην Bayer θεωρούμε υψίστης σημασίας την ανάπτυξη των νοσοκομείων μας και την εκπαίδευση τόσο του επιστημονικού δυναμικού όσο και των ασθενών, ώστε να προσελκύουμε ως χώρα ακόμη περισσότερες μελέτες. Αναλογιστείτε, ότι από τις 20 περίπου μελέτες της εταιρείας μας που βρίσκονται σε εξέλιξη στην χώρα, 500 ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Όσο ο αριθμός των μελετών θα αυξάνει, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών θα έχει πρόσβαση σε νέες θεραπείες και όλοι μαζί θα βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη δεσμευσή μας για καλύτερη υγεία.

– Στην αρχή αυτής της πανδημίας ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε πει ότι καθε περίπου 10χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία. Πόσο έτοιμοι θα είμαστε για την επόμενη μετά τα επιστημονικά άλματα που έγιναν σε αυτή; Και ποια ήταν κατά τη γνώμη σας τα μυστικά επιτυχίας που συντέλεσαν στο να γίνουν αυτά τα επιστημονικά άλματα;
Αν μελετήσει κανείς την ιστορία θα δει ότι η οι επιδημίες και οι πανδημίες επανέρχονται στον κόσμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βέβαια, αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι μια τέτοια θα τύχει σε αυτούς. Πλέον, όμως είναι πιθανό αυτοί οι κύκλοι να γινουν πιο συχνοί. Το βέβαιο όμως είναι ότι η η φαρμακευτική βιομηχανία είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και προσπαθεί να προηγείται των εξελίξεων μέσω των καινοτόμων λύσεων αιχμής. Δεσμευόμαστε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου. Χωροχρονικές αποστάσεις έχουν καταργηθεί, ενώ η τεχνολογική εξέλιξη και η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνουν κάθε ημέρα με τις εφαρμογές τους την εξέλιξη της ανθρώπινης διανόησης. Πάνω σε αυτά πρέπει να χτίσουμε. Αυτά, μαζί με τις συνεργασίες, μας επέτρεψαν, να καταπολεμήσουμε την πανδημία σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτά θα μας επιτρέψουν να είμαστε έτοιμοι και αποτελεσματικοί και στο μέλλον.

– Στη γραμμή του τερματισμού όλων αυτών των αλμάτων βρίσκεται ένα εμβόλιο. Με κάποια τεχνολογία, πιο καινούρια ή πιο παλιά, μονοδοσικό ή διδοσικό, για νεότερους ενήλικες ή μεγαλύτερους ενήλικες. Καθώς η διαδικασία εμβολιασμού είναι εκ φύσεως αργή (και ο όγκος του πληθυσμού προς εμβολιασμό μεγάλος), πόσο υπαρκτός είναι πιστεύετε ο κίνδυνος να μεταλλαχθεί πολύ ο ιός και να μην δουλεύουν 100% τα υπάρχοντα εμβόλια; Η κάθε τεχνολογία τι περιθώρια προσαρμογής μας προσφέρει;
Ολα τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά, πολύ πάνω από τα όρια εμβολιών στο παρελθόν για άλλες λοιμώξεις. Φαίνεται λοιπόν, ότι η COVID-19 είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο κι έτσι ενισχύεται το επιχείρημα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. Υπάρχουν ήδη γνωστές μεταλλάξεις που καθιστούν τον ιό ανθεκτικότερο και μεταδοτικότερο και η ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια κατάσταση η οποία ισχύει για όλους τους ιούς. Το ερώτημα είναι προς τα πού θα κατευθυνθεί η λοιμογόνος δύναμη των νέων στελεχών του ιού. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από την ανάπτυξη εμβολίων είναι ότι η λοιμογόνος δύναμη των ιών εξασθενεί προοδευτικά. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η λοιμογόνος δύναμη του SARS-CoV-2 και η εξελικτική διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Τα εμβόλια, όπως και η λοίμωξη, δημιουργούν αντισώματα και ανοσολογικές άμυνες που αναγνωρίζουν διαφορετικά τμήματα του ιού και επομένως είναι δύσκολο να διαφύγει εντελώς ο ιός με μία μόνο μετάλλαξη. Αλλά ακόμη κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι τεχνολογίες των εμβολίων έχουν τη δυνατότητα εύκολα να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές.

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”