Κρύος καιρός με ζεστό κρασί
Η ιστορία του ζεστού κρασιού με βότανα και μπαχαρικά είναι πολύ παλιά, ίσως παλιότερη κι από τα ίδια τα Χριστούγεννα. Στις Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης σερβίρεται πλάι στις ζεστές σούπες, τα λουκάνικα, τα καραμελωμένα μήλα και τις ατέλειωτες λιχουδιές!
Οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που διέδωσαν τη συνταγή που προερχόταν από το κρασί του Ιπποκράτη. Πρόκειται για ένα ποτό από κρασί, ανακατεμένο με ζάχαρη, παλαιότερα με μέλι, συν διάφορα μπαχαρικά και βότανα που αφού σιγόβραζαν μαζί κι εκχυλίζονταν, περνιόταν από φίλτρο. Τέτοιου είδους κρασιά απολάμβανε η Δυτική Ευρώπη μέχρι τον 19ο αιώνα. Την εποχή της Ελισάβετ Ά (1533-1603) στη συνταγή των ζεστών κρασιών επικρατούσε το αγαπημένο μπαχαρικό της, το πιπέρι μελεγκέτα ή αλλιώς «σπόροι του παραδείσου». Όταν το μπαχαρικό αυτό άρχισε να εξαφανίζεται από την αγορά, τη θέση στο μείγμα πήραν το τζίντζερ ή το γκάλαγκαλ.
Υλικά
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί (750ml)
1 φλυτζάνι νερό
1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
2 ξύλα κανέλας
1 πορτοκάλι
10 ολόκληρα γαρίφαλα
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε καλά το πορτοκάλι και το σκουπίσουμε, καρφώνουμε σε αυτό τα γαρίφαλα. Έπειτα το κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξυλαράκια κανέλας, τα κομμάτια πορτοκαλιού και το γλυκάνισο.
Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και μόλις βράσει, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο και αφήνουμε να σιγοβράσει για 7´-10´.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το κόκκινο κρασί και πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά το ζεσταίνουμε περίπου για 2´, χωρίς όμως να βράσει.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε με βαθιά κουτάλα το ζεστό ποτό στα ποτήρια, βάζοντας ένα ξύλο κανέλας, έναν αστεροειδή γλυκάνισο και αν θέλουμε λίγο πορτοκάλι.