1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τις τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο
Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τις τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο

Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τις τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο

0

Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές χημικές ουσίες των φυτών που χαρίζουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά τα φωτεινά τους χρώματα, μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστασία της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 28 Ιουλίου 2021, από την ιστοσελίδα «Neurology».

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τη μνήμη μελετώντας τις αυτό αναφορές 77.000 μεσήλικων ανδρών και γυναικών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία (όπως η ηλικία, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατάθλιψη και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών εκτός από τα φλαβονοειδή), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη, σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη φλαβονοειδών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που συνδέονται έντονα με ευεργετικές γνωστικές επιδράσεις περιλαμβάνουν τις φράουλες, τα βατόμουρα, τις πιπεριές, το σέλινο,τα μήλα, τις μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.

Δεν αποδεικνύεται ωστόσο με βεβαιότητα ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών κρατούσε τους ανθρώπους ακμαίους σε μεγαλύτερη ηλικία. Μικρότερες όμως μελέτες έχουν επίσης βρει παρόμοιες συσχετίσεις.

Οπότε βάλτε στόχο τα πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Όσο πιο πολύχρωμη είναι η διατροφή σας, τόσο καλύτερο θα είναι για την υγεία σας και πιθανώς για τη γνωστική σας λειτουργία.