1. Home
  2. Διατροφή
  3. Μουρουνέλαιο: H φυσική υπερτροφή που έγινε επιλογή
Μουρουνέλαιο: H φυσική υπερτροφή που έγινε επιλογή

Μουρουνέλαιο: H φυσική υπερτροφή που έγινε επιλογή

0

Eίναι ευρέως γνωστό πως το μουρουνέλαιο είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, D και Ε και φυσικά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, για αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή. Ξέρετε, όμως, σε τι ωφελούν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά;

Ω-3 λιπαρά οξέα (DHA και EPA): Τα DHA και EPA βρίσκονται σε μουρουνέλαια και ιχθυέλαια και είναι τα σημαντικότερα λιπαρά οξέα της οικογένειας των ω-3. Αποτελούν δομικά συστατικά των ανθρώπινων κυττάρων και σημαντικά στοιχεία για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, των µατιών και της καρδιάς. Βοηθούν στην πρόληψη και τον περιορισμό ασθενειών των αρθρώσεων και της ρευµατοειδούς αρθρίτιδας, της ραχίτιδας και της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, της δυσλεξίας και της υπερκινητικότητας, της κατάθλιψης, του διαβήτη, των λοιμώξεων και των δερματικών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα µμπορούν να µειώσουν τα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά και να βελτιώσουν τις νοητικές τους ικανότητες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από το Alzheimer και τη βαθμιαία απώλεια µνήµης λόγω ηλικίας. Μελέτη του Harvard έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν κατά 2,22 έτη το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων. Τέλος, έρευνες δείχνουν πως το μουρουνέλαιο βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και την ευφυΐα, ενώ μελέτη έδειξε ότι τετράχρονα παιδιά, που οι µητέρες τους λάμβαναν μουρουνέλαιο (DHA και EPA) κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ ευφυΐας από παιδιά που οι µητέρες τους λάµβαναν άλλου τύπου έλαια.

Βιταµίνη D: Η βιταµίνη D είναι ο απόλυτος ρυθμιστής απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου για τη δόµηση των οστών. Η έλλειψή της επιβραδύνει την ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού και «µαλακώνει» τα οστά, προκαλώ-ντας ραχίτιδα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι παίζει, επίσης, σηµαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου στους µεσήλικες και σε γηραιότερους ανθρώπους, ενώ βοηθάει και στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος.

Βιταµίνη Α: Σημαντική βιταμίνη για την κυτταρική διαίρεση, τη σκελετική ανάπτυξη και ωρίµανση, την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των µατιών και τη νυχτερινή όραση, καθώς και την οργανογένεση των εµβρύων.

Βιταµίνη Ε: Αντιοξειδωτική βιταµίνη που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τα ω-3 λιπαρά οξέα από την οξείδωση.

Λόγω όλων αυτών των ευεργετημάτων, είναι φυσικό η αγορά να βρίθει αντίστοιχων προϊόντων, παρ΄όλο που η πλειοψηφία όταν ακούει μουρουνέλαιο σκέφτεται κατευθείαν τη Möller’s. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι καταναλωτές δεν μένουν μόνο στη σκέψη, αλλά κάνουν συνεχή χρήση των προϊόντων Möller’s.

6+1 λόγοι για να προτιμήσετε το μουρουνέλαιο Möller’s

μουρουνέλαιο υπερτροφή1 Εν αρχή ην η εμπειρία: Η Möller’s ιδρύθηκε το 1854 κι έκτοτε βρίσκεται στην πρώτη γραµµή παραγωγής ποιοτικού µουρουνέλαιου, βελτιώνοντας συνεχώς τις µεθόδους και τις τεχνικές παραγωγής και συντήρησής του. Η εµπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού είναι αδιάλειπτη, φέρνοντας τη Möller’s στην πρώτη θέση στη Νορβηγία και στις Βόρειες χώρες από απόψεως φήµης και πωλήσεων.

2 Φυσικά και όχι συνθετικά ωμέγα-3: Η πρώτη ύλη είναι θαλασσινά ψάρια από κρυστάλλινης καθαρότητας θάλασσες. Τα ψάρια αλιεύονται από µικρές ψαρότρατες και µεταφέρονται άµεσα στις µονάδες επεξεργασίας της Möller’s. Η επεξεργασία γίνεται το πολύ εντός 24 ωρών από τη στιγµή της αλιεύσης.

3 Ποιότητα στην επεξεργασία: Hπια επεξεργασία του µουρουνέλαιου για να µην αλλοιώνεται η σύστασή του. Η υψηλής ποιότητας και ορθής πρακτικής εξελιγµένη τεχνολογία που χρησιµοποιείται είναι πιστοποιηµένη από διεθνείς οργανισµούς.

4 H ασφάλεια πάνω απ’ όλα: Αυστηροί έλεγχοι ποιότητας,  µε προδιαγραφές κατά πολύ αυστηρότερες από αυτές που έχουν θεσπίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Eνωση, όσο και η Νορβηγία.

5 Αρτιότητα από την παραγωγή έως τη συσκευασία: Προστασία των ω-3 λιπαρών οξέων από την οξείδωση. Παραγωγή και συσκευασία σε ατµόσφαιρα αζώτου, συγκεκριµένο πάχος και χρώµα φιάλης για µέγιστη προστασία από τη φωτοχηµική οξείδωση και προσθήκη βιταµίνης Ε για περαιτέρω αντιοξειδωτική προστασία.

6 Ας μιλήσουν οι ειδικοί: Πολυάριθµες κλινικές µελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες των Möller’s.

+1 …και τα βραβεία: Βραβευµένη ποιότητα και γεύση (Superior Taste Award).

Από τη Νορβηγία, στα φαρμακεία και από εκεί στα σπίτια όλων!

Φυσικά VS Συνθετικά ωμέγα-3 λιπαρά

Oπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στην «υπόθεση μουρουνέλαιο» υπάρχουν εταιρείες που αντικαθιστούν τα φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά με συνθετικά και προκειμένου να μειώσουν το κόστος, θυσιάζουν την ποιότητα. Ωστόσο, διαφορές μεταξύ των φυσικών και συνθετικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων υπάρχουν από την προέλευση, μέχρι την ωφέλεια. Συγκεκριμένα, τα φυσικά θαλάσσια ωμέγα-3, προέρχονται, κατά κανόνα από ιχθυέλαιο ή μουρουνέλαιο και είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων (που όμως μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος!). Αντιθέτως, τα συνθετικά ωμέγα-3 είναι σε μορφή αιθυλικού εστέρα (ethyl-ester). Επίσης, οι περισσότερες και σοβαρότερες μελέτες δείχνουν ότι τα φυσικά ωμέγα-3 έχουν καλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα από τα συνθετικά, άρα αξιοποιούνται πολύ καλύτερα από το σώμα μας, ενώ αντιστέκονται στην οξείδωση  –  τάγγισμα – πολύ καλύτερα από τα συνθετικά ωμέγα-3.

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”