1. Home
 2. Αθληση
 3. και
 4. ευεξία
 5. Περπάτημα: Η συνήθεια που ήρθε για να μείνει
Περπάτημα: Η συνήθεια που ήρθε για να μείνει

Περπάτημα: Η συνήθεια που ήρθε για να μείνει

0

Εν μέσω καραντίνας, το μήνυμα προς το 13033 με τον κωδικό 6 (για άσκηση) ήταν δημοφιλέστατο, μαζί πάντα με τον κωδικό 4, που αφορούσε τη βοήθεια τρίτου ατόμου. Φυσικά, οι περισσότεροι το χρησιμοποίησαν για μία σύντομη βόλτα (περπάτημα στο τετράγωνό τους) ή για να βγάλουν το κατοικίδιό τους έξω. Λίγοι ήταν αυτοί που έκαναν έντονη άσκηση. Παρ’ όλα αυτά, ήταν πολλοί αυτοί που κατάλαβαν τα οφέλη που συνοδεύουν το περπάτημα και σίγουρα αποφάσισαν να εντάξουν αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά τους.

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη.

Πάμε να δούμε τα οφέλη του συστηματικού περπατήματος!

Διάθεση

Αν θεωρείτε πως μόνο ο καναπές σας, ένα ποτήρι κρασί και η τηλεόραση μπορούν να σας χαλαρώσουν μετά από μία εξοντωτική μέρα, τότε σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει το περπάτημα! Έρευνες έχουν αποδείξει πως το περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, συμβάλλει στη μείωση του θυμού και της εχθρότητας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εποχικής κατάθλιψης. Αυτοί που περπατούν με παρέα ένα άλλο άτομο έχουν ακόμα πιο αποδοτικά αποτελέσματα για τη διάθεσή τους.

Υγεία

Πραγματικά θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο πολύ βοηθάει το περπάτημα την υγεία σας.

 • Χρόνιες παθήσεις

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, το περπάτημα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο για διαβήτη. Ταυτόχρονα μειώνει την αρτηριακή πίεση έως και 11 μονάδες και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20% έως 40%. Άλλη έρευνα έδειξε ότι καθημερινό περπάτημα για 30 ή περισσότερα λεπτά, μείωσε κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα, αυτή η δραστηριότητα βοηθά στην αποφυγή καρδιακών προβλημάτων μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

 • Πεπτικό σύστημα

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν για κάποιο θέμα στην κοιλιά τους, συστήνεται το περπάτημα από την πρώτη στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί το περπάτημα βοηθά την κινητικότητα στο έντερο και συμβάλλει στην αντιμετωπίση της δυσκοιλιότητας. Να σημειωθεί, επίσης, πως 30 λεπτά καθημερινού περπατήματος μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

 • Καρκίνος

Το συστηματικό περπάτημα ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ειδών καρκίνου. Παραπάνω, αναφερθήκαμε στον καρκίνο παχέος εντέρου. Δεν είναι μόνο αυτός, όμως, που «τρομάζει» και απομακρύνεται με το βάδισμα. Σε έρευνα του American Cancer Society βρέθηκε πως οι γυναίκες που περπατούσαν για 7 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στήθους, συγκριτικά μ’ εκείνες που περπατούσαν 3 ή λιγότερες ώρες την εβδομάδα.

 • Οστά και αρθρώσεις

Με το περπάτημα αυξάνεται η κίνηση των αρθρώσεων και αποτρέπεται η απώλεια της οστικής μάζας. Η Arthritis Foundation συνιστά να περπατάτε μέτρια για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σε τακτική βάση για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις μαζί με τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές. Μην ξεχνάτε πως έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος καταγμάτων.

 • Ανοσοποιητικό σύστημα

Στην έξαρση ιώσεων το περπάτημα μπορεί να γίνει ένας ανασταλτικός παράγοντας. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Σωτήρης Τσιόρδας πρότεινε, ακόμα και στους καιρούς της «σκληρής» καραντίνας, να περπατάμε έστω και για λίγο. Σε μελέτη αποδείχθηκε πως όσοι περπατούσαν 20 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν 43% λιγότερες μέρες ασθένειας σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Ακόμα όμως κι αν αρρώσταιναν, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και η διάρκεια της ασθένειας μικρότερη.

 • Μέση

Το περπάτημα πραγματικά μπορεί να γίνει η σωτηρία όσων υποφέρουν από πόνους στη μέση και τους είναι σχεδόν απαγορευτικές οι πιο έντονες ασκήσεις. Συν τοις άλλοις, συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μέσα στις σπονδυλικές δομές και βελτιώνει τη στάση και την ευελιξία που έχουν ζωτική σημασία για μια υγιή σπονδυλική στήλη.

Εμφάνιση

Βρείτε το αγαπημένο σας παντελόνι και βάλτε στόχο να το φορέσετε ξανά! Με το περπάτημα μπορεί να μην δείτε τεράστιες διαφορές στη ζυγαριά σας, βελτιώνεται όμως η ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, η οποία παίζει ρόλο στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Το καθημερινό περπάτημα επιταχύνει τον μεταβολισμό λόγω της καύσης θερμίδων και προλαμβάνει την απώλεια μυϊκής μάζας. Επίσης, μελέτες έδειξαν πως ένα σύντομο περπάτημα την ημέρα είναι ικανό να μειώσει τις λιγούρες κυρίως για σοκολάτα. Τέλος, έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιγήρανση, προσφέροντας επιπλέον χρόνια ζωής.

Είναι το περπάτημα γυμναστική;

περπάτημαΝαι, το περπάτημα αποτελεί είδος άσκησης και τα αποτελέσματα που θα φέρει εξαρτώνται από το πόσο συχνά το κάνετε, από τη διάρκεια, από την ένταση (πόσους καρδιακούς παλμούς θα ανεβάσετε) και από το πού περπατάτε (άλλα αποτελέσματα υπάρχουν σε ανηφορικό δρόμο και άλλα στην ευθεία). Καθώς όμως είναι τόσο προσαρμόσιμη άσκηση, γίνεται ιδανική για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επίπεδα, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν να μην εντάξει το περπάτημα στην καθημερινότητά του. Να έχετε στο νου σας πως αν θέλετε να αδυνατίσετε θα πρέπει να περπατάτε καθημερινά 30 έως 40 λεπτά και πως με ένα τέταρτο περπάτημα (αν έχετε πιάσει 150-160 παλμούς) θα κάψετε 300 θερμίδες.

Tips για σωστό περπάτημα

 • Η καλύτερη ώρα για περπάτημα είναι η πρωινή, καθώς είστε πιο ξεκούραστοι, με αποτέλεσμα να βαδίζετε με περισσότερη… όρεξη και να γίνεται αποτελεσματικότερη καύση λίπους.
 • Αν βάσει του προγράμματός σας, το περπάτημα είναι απαγορευτικό τις πρωινές ώρες, τότε καλό θα ήταν να περπατήσετε δύο ώρες μετά το φαγητό. Αυτός ο κανόνας ισχύει γενικά για κάθε άσκηση.
 • Το περπάτημα γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, όταν συνοδεύεται από εναλλαγές στην έντασή του. Αν για παράδειγμα περπατάτε κάθε μέρα για μισή ώρα, χωρίστε τη σε δεκάλεπτα: 10’ χαλαρό περπάτημα, 10’ λίγο πιο έντονο, 10’ εναλλαγές.
 • Εννοείται πως τα αθλητικά παπούτσια είναι ιδανικά για κάθε άσκηση, όπως και για το περπάτημα.
 • Χρησιμοποιείστε έναν βηματομετρητή ή μέσα από το smartphone ή μέσα από κάποιο activity tracker/smartwatch, όπως αυτό που διαβάσαμε στο techpress.gr. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε πόσα βήματα έχετε κάνει, πόσους παλμούς ανεβάσατε και πόσες θερμίδες κάψατε.