
Γράφει η Ευανθία Τζανάκου
Η ανάγκη για πρωτεΐνη διαφέρει ανάλογα με το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών, την καταπολέμηση λοιμώξεων, την παραγωγή ορμονών και άλλες κρίσιμες διαδικασίες στον οργανισμό.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενσωματώνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη στη διατροφή σας, όπως ορισμένα φρούτα μεταξύ άλλων.
Αυτά τα 7 φρούτα μπορούν να συνδυαστούν με άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το γιαούρτι, το τυρί και οι ξηροί καρποί, για να ενισχύσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης.
1. Γκουάβα
Κάθε κούπα γκουάβας παρέχει 4,21 γραμμάρια πρωτεΐνης, κάνοντάς την ένα από τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, αυτό το τροπικό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη C, περιέχοντας 376 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κούπα, δηλαδή πάνω από 400% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας.
2. Αβοκάντο
Αν και πολλοί το θεωρούν λαχανικό λόγω της υφής και της χρήσης του σε αλμυρές συνταγές, στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των φρούτων!
Για κάθε 201 γραμμάρια, το αβοκάντο περιέχει 4,01 γραμμάρια πρωτεΐνης, μια υψηλή ποσότητα σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, μαγνήσιο και φολικό οξύ.
3. Φρούτο του Πάθους (Passion Fruit)
Ένα εξαιρετικό φρούτο για όσους θέλουν να ενσωματώσουν φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνη στη διατροφή τους, καθώς 100 γραμμάρια φρέσκου passion-fruit περιέχουν 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι ένα τροπικό φρούτο, πηγή θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών, καροτενοειδών, πολυφαινολικών ενώσεων και βιταμινών.
4. Βατόμουρα
Κάθε κούπα φρέσκων βατόμουρων περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με άλλες θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνη C, βιταμίνη K και μαγγάνιο. Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, με μια κούπα βατόμουρων να περιέχει 7,63 γραμμάρια φυτικών ινών.
5. Βερίκοκα
Αυτά τα νόστιμα φρούτα περιέχουν περίπου 2,31 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κούπα. Η σάρκα τους, με τη γλυκιά γεύση, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ενώσεις όπως το β-καροτένιο, με σημαντικές προστατευτικές δράσεις για το δέρμα.
6. Ακτινίδια
Αυτά τα μικρά φρούτα έχουν υψηλό θρεπτικό προφίλ, περιέχοντας βιταμίνες και μέταλλα, όπως φολικό οξύ και βιταμίνες C, E και K. Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη είναι 2 γραμμάρια ανά κούπα.
7. Κεράσια
Το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα παραπάνω, παρέχοντας 1,63 γραμμάρια ανά κούπα. Ωστόσο, είναι πλούσιο σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Συνδυασμένα, αυτά τα συστατικά αποδίδουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, βοηθούν στη μείωση των δεικτών οξειδωτικού στρες και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.