1. Home
  2. Διατροφή
  3. Ποιες βιταμίνες ελαττώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης κορωνοϊού
Ποιες βιταμίνες ελαττώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης κορωνοϊού

Ποιες βιταμίνες ελαττώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης κορωνοϊού

0

Τα συμπληρώματα πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, ενδέχεται να μειώσουν ως ένα βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης με κορωνοϊό, κυρίως για τις γυναίκες, όπως υποστηρίζει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αντίθετα, η λήψη βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή σκόρδου δεν φαίνεται να ελαττώνει τον κίνδυνο λοίμωξης κορωνοϊού. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μένι του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι διενήργησαν τη σχετική έρευνα κοινοποιώντας στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health» τα αποτελέσματα, συνέλεξαν και εξέτασαν δεδομένα από 372.270 άτομα, εκ των οποίων οι 175.652 λάμβαναν συχνά διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι 23.521 διαγνώστηκαν με Covid-19.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης λόγω Covid-19 κατά 14%, 12%, 13% και 9% αντίστοιχα. Ο μετριασμός του εν λόγω κινδύνου παρουσιαζόταν πιο ξεκάθαρος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί. Η εκτενής μελέτη σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα. Ο λιγότερος κίνδυνος νόσησης με Covid-19 στις δύο προηγούμενες χώρες υπολογίστηκε σε 18% και 37% για τα προβιοτικά, 21% με 16% για τα ωμέγα-3, 12% και 22% για τις πολυβιταμίνες, και 24% με 19% για τη βιταμίνη D, αναλόγως.

Καθώς συνιστά ωστόσο μελέτη παρατήρησης (όχι κλινική), οι ερευνητές τόνισαν πως χρειάζεται να εκπονηθούν ευρύτερες κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν τα πορίσματα, προκειμένου να προκύψουν και οι εξής θεραπευτικές συμβουλές. Τα διατροφικά συμπληρώματα συμβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και η ωφέλεια τους στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού γίνεται αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και διαμάχης, αφού υφίστανται αντικρουόμενα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Η νέα μελέτη δείχνει βέβαια ότι ακόμα και αν πρόκειται για μέτρια πλεονεκτήματα έναντι του κορωνοϊού, ενισχύουν έστω και λίγο την άμυνα του οργανισμού.