1. Home
  2. Διατροφή
  3. Πόσο καλύτερα είναι τελικά τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας;
Πόσο καλύτερα είναι τελικά τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας;

Πόσο καλύτερα είναι τελικά τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας;

0

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας είναι πιο θρεπτικά ή πιο ασφαλή για κατανάλωση

Το 2012, μια ανασκόπηση δεδομένων από 237 μελέτες που διεξήχθησαν στο Κέντρο Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν πειστικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά ή οφέλη για την υγεία. Η βιολογική απαγόρευση των συνθετικών χημικών ουσιών επίσης αποτυγχάνει να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων στις ΗΠΑ, καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων ρυθμίζεται πλέον σημαντικά στη συμβατική γεωργία (η χρήση εντομοκτόνων σήμερα είναι 82 τοις εκατό χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 1972) και επειδή τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ έχουν πλυθεί για να αφαιρεθούν σχεδόν όλα τα χημικά υπολείμματα που μπορεί να παραμείνουν.

Το 2021, το USDA διεξήγαγε την ετήσια έρευνά του για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα στην αμερικανική αγορά, δοκιμάζοντας 10.127 δείγματα τροφίμων από εννέα διαφορετικές πολιτείες. Βρήκε ότι περισσότερο από το 99 τοις εκατό είχε υπολείμματα με ασφάλεια κάτω από τα επίπεδα ανοχής της EPA, τα οποία ορίζονται προσεκτικά μόνο στο 1/100 της έκθεσης που εξακολουθεί να μην προκαλεί τοξικότητα σε πειραματόζωα. Οι επιστήμονες τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, συμπεραίνουν από τέτοιες έρευνες ότι «τα οριακά οφέλη από τη μείωση της ανθρώπινης έκθεσης στα φυτοφάρμακα στη διατροφή μέσω της αυξημένης κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων φαίνεται να είναι ασήμαντα».

Σύμφωνα με μια εκτίμηση το 2014, μόνο το 8 τοις εκατό των βιολογικών πωλήσεων στις ΗΠΑ εξακολουθούσαν να γίνονται από μικρούς αγρότες μέσω των αγορών των αγροτών ή μέσω της υποστηριζόμενης από την κοινότητα γεωργίας.

Πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα προέρχονται από μικρές τοπικές φάρμες, αλλά τα περισσότερα πλέον προέρχονται από απομακρυσμένες βιομηχανικές φάρμες. Σύμφωνα με μια εκτίμηση το 2014, μόνο το 8 τοις εκατό των βιολογικών πωλήσεων στις ΗΠΑ εξακολουθούσαν να γίνονται από μικρούς αγρότες μέσω των αγορών των αγροτών ή μέσω της υποστηριζόμενης από την κοινότητα γεωργίας. Πάνω από το 80 τοις εκατό όλων των πωλήσεων βιολογικών στις ΗΠΑ γίνονται πλέον από εταιρικούς ομίλους όπως οι ConAgra, H.J. Heinz και Kellogg. Οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές βιολογικών τροφίμων είναι οι Walmart, Costco και Kroger.

Οι περισσότεροι αγρότες, τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον κάποιο συνθετικό αζωτούχο λίπασμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πιστοποιηθούν τα προϊόντα τους ως βιολογικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λιγότερο από το 1 τοις εκατό των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Αμερική είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Ο Καναδός γεωγράφος Vaclav Smil έχει υπολογίσει ότι χωρίς συνθετικό αζωτούχο λίπασμα, το 40 τοις εκατό της αυξημένης παραγωγής τροφίμων που απαιτείται από τον σημερινό πληθυσμό δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί. Οι βιολογικές αποδόσεις είναι χαμηλότερες, επομένως, εάν μετατοπίζαμε περισσότερη παραγωγή στη βιολογική, θα έπρεπε επίσης να οργώσουμε περισσότερη γη για να παράγουμε την ίδια ποσότητα τροφής, κάτι που θα μείωνε τους βιότοπους της άγριας ζωής και θα βλάψει το περιβάλλον.

Η διαίσθηση μας λέει ότι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς κατασκευασμένα χημικά είναι πιο «φυσικά» και επομένως καλύτερα για το περιβάλλον, πιο ασφαλή για κατανάλωση και βοηθούν τις μικρές τοπικές φάρμες. Ακόμη και το γεγονός ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά φαίνεται ένας λόγος να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η διαισθητική σκέψη μας οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση. Αν ακολουθήσουμε την επιστήμη, τα βιολογικά τρόφιμα χάνουν το προφανές πλεονέκτημά τους.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά