1. Home
  2. Διατροφή
  3. Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

0

Καταναλώνοντας συχνά τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες, κοτόπουλο ή ψάρια αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχουν όμως τηγανητές τροφές που είναι χειρότερες από άλλες; Νέα έρευνα ισχυρίζεται πως η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal και αξιολόγησε στοιχεία για περισσότερες από 100.000 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών σε τακτική βάση μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αν και τα ευρήματα δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη, λιγότερο προβλέψιμα ήταν τα ευρήματα που αφορούσαν στην κατανάλωση τηγανητού κοτόπουλου και τηγανητού ψαριού.

Αφού έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως η συνολική ποιότητα διατροφής, το εισόδημα και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητού φαγητού κάθε μέρα, είχαν 8% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ο αριθμός αυτός άγγιξε το 13%, όταν οι γυναίκες έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου κάθε μέρα. Επιπλέον, η κατανάλωση τηγανητού ψαριού μία ή περισσότερες φορές την ημέρα οδήγησε σε αύξηση κατά 13% από θάνατο που οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, πιθανότατα δεν καταναλώνουν τηγανητά τρόφιμα με τέτοια συχνότητα. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ωστόσο, καταναλώνει σε καθημερινή βάση πρόχειρο φαγητό.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά