1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Τελικά που οφείλονται οι αυπνίες;
Τελικά που οφείλονται οι αυπνίες;

Τελικά που οφείλονται οι αυπνίες;

0

Γύρω στο 35% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν τουλάχιστον συμπτώματα αϋπνίας, με βάση την Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου, ενώ μόλις το 20% πάσχει από βραχυπρόθεσμη αϋπνία και ένα 10% υποφέρει από χρόνια αϋπνία.

Πολλά και διαφορετικά είναι τα αίτια, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ο θάνατος στενών ατόμων, προσωπικά προβλήματα, το στρες, οι ασθένειες και ο πόνος.

Παράλληλα, η εξάρτηση από την τεχνολογία δυσχεραίνει τη δυνατότητα και την ποιότητα του ύπνου γενικότερα, αφού η έκθεση στο τεχνητό φως των οθονών λίγο πριν τον ύπνο, καταστέλλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης του ύπνου.

Επίσης, τα έντονα συναισθήματα και ο κύκλος της περιόδου συνιστούν παράγοντες που ευθύνονται για τις διπλάσιες πιθανότητες των γυναικών στο να έχουν αϋπνία συγκριτικά με τους άνδρες.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν 8 παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο αϋπνίας:

  • Κατάθλιψη

Όπως αντίστοιχα και με την όρεξη, οι μεταβολές στη διάθεση μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της κούρασης και την τάση να κοιμάστε όλη την ημέρα ή να μη μπορείτε να κοιμηθείτε καθόλου, μια τέτοια εκδοχή στέρησης ύπνου είναι το να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας.

  • Άγχος

Από δημοσκόπηση του Αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, διαπιστώνεται ότι μία ώρα πριν τον ύπνο, περίπου το 60% των ανθρώπων ασχολούνται με οικιακές εργασίες, όπου το 37% εμπλέκεται στη φροντίδα των παιδιών, το 36% σε δραστηριότητες της οικογένειας, το 36% απασχολείται στο διαδίκτυο και το 21% παραμένουν ενεργοί στη δουλειά τους. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν επιτρέπει στο σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Αντ’αυτού, προτείνεται να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα μπάνιο ή οτιδήποτε άλλο χαλαρώνει και ωφελεί.

  • Ορμονικές αλλαγές

Οι διαφορές στα επίπεδα ορισμένων ορμονών ενδέχεται να καθιστά το λόγο της αϋπνίας. Οι γυναίκες κρίνονται πιο επιρρεπείς στον κακό ύπνο κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω του πόνου και των αλλαγών στη διάθεση. Η εγκυμοσύνη συγκροτεί επιπλέον μια αιτία των διαταραχών του ύπνου. Η αύξηση της προγεστερόνης στον οργανισμό, ενδέχεται να ξυπνά τακτικά το σώμα για επισκέψεις στην τουαλέτα, ενώ το φούσκωμα της κοιλιάς δυσκολεύει τον ύπνο, ιδίως το τρίτο τρίμηνο. Στην περιεμμηνόπαυση, άρα το διάστημα προ εμμηνόπαυσης, η πτώση των βαθμών της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, μπορεί να επιφέρει συμπτώματα λ.χ. νυχτερινές εξάψεις και αϋπνία.

  • Κάπνισμα

Η νικοτίνη αποτελεί διεγερτικό και δεν αποκλείεται να σας κρατά σε εγρήγορση για μεγαλύτερο διάστημα. Ιδιαίτερα αν καπνίζετε πριν τον ύπνο, υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε δυσκολίες με το να κοιμηθείτε.

  • Ενδιάμεσος ύπνος

Το πόσο κοιμάστε μέσα στην ημέρα, όπως το αν κοιμάστε μέχρι αργά ή το μεσημέρι προς το απόγευμα, θεωρείται αναμενόμενο το να μη σας παίρνει ο ύπνος μετά το βράδυ. Αν χρειάζεται να κοιμηθείτε εν μέσω της ημέρας, καλύτερα ο ύπνος να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Ανάλογα, αποφύγετε τον ύπνο στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση και επιλέξτε το κρεβάτι την ώρα του ύπνου.

  • Απορρύθμιση

Όταν ξενυχτάτε το βράδυ, ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι την επόμενη ημέρα, καλύπτει συχνά τη μια εβδομάδα ελλειπούς ύπνου λόγω δουλειάς κλπ. Κατά συνέπεια, όμως, απορρυθμίζεται το πρόγραμμα του ύπνου, είτε κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ή δεν θα μπορείτε να πάτε εύκολα για ύπνο, πράγμα που θα δυσκολέψει και την όποια εργασία σας ακολούθως.

  • Εθισμός στην τεχνολογία

Μην σπαταλάτε τον χρόνο και την προσοχή σας σε εφαρμογές κινητού, μεταφέροντας τη δουλειά στο σπίτι και μην βλέπετε τα e-mail ή τα μηνύματα σας πριν τον ύπνο. Κρατείστε την τεχνολογία έξω από το δωμάτιο του ύπνου σας, για να έχετε έναν καλύτερο ύπνο.

  • Υπερβολική καφεΐνη

Η αυξημένη ποσότητα καφέ για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της καθημερινότητας, μπορεί να στερήσει σημαντικό κομμάτι του ύπνου. Αποφύγετε τον καφέ ή το τσάι το απόγευμα και το βράδυ, καθώς επηρεάζουν τη φάση του βαθέως ύπνου με αποτέλεσμα την κούραση.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά