1. Home
  2. Διατροφή
  3. Υψηλά επίπεδα βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα βρίσκονται στο κρέας
Υψηλά επίπεδα βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα βρίσκονται στο κρέας

Υψηλά επίπεδα βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα βρίσκονται στο κρέας

0

Το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος, περίπου τα ¾ από αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, περιέχει E. Coli εντός των ορίων ασφάλειας των τροφίμων, αλλά ερευνητές στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι το 49% των δειγμάτων που εξετάστηκαν περιείχαν πολυανθεκτικά και δυνητικά επιβλαβή στελέχη βακτηρίων, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Μεταδοτικών ασθενειών.

Τα δείγματα γαλοπούλας ήταν πιο πιθανό να περιέχουν ανθεκτικό στέλεχος στο 68%, το κοτόπουλο στο 56%, το βόειο κρέας στο 16% και το χοιρινό στο 12%, με τους ερευνητές να λένε ότι οι διαφορές αυτές ήταν πιθανό να οφείλονται στον τρόπο σφαγής και επεξεργασίας των ζώων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά φάρμακα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, με περισσότερα από 35.000 άτομα να πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτών των λοιμώξεων.

Ανθεκτικά βακτήρια έχουν βρεθεί στο παρελθόν και σε άλλα τρόφιμα, με τους ερευνητές να θεωρούν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί μέσω του εδάφους. Θα πρέπει λοιπόν οι παρεμβάσεις στη διαδρομή των τροφίμων από τη φάρμα στο πιάτο, να αποτελούν προτεραιότητα των ελεγκτικών αρχών για την προστασία του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα με εφαρμογή εργαστηριακών μεθόδων επιτήρησης των βακτηρίων στα ζώα εκτροφής και την εξέλιξή τους, λόγω της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνιατρική.

ΠΗΓΗ: HELLENIC MEDICAL ASSOCIATION FOR OBESITY


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά