Αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι σε νέους: Τι δείχνει η μελέτη στη Βένετο
Μια νέα επιδημιολογική έρευνα από την ιταλική Περιφέρεια Βένετο δείχνει ότι τα ποσοστά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (ΑΚΘ) σε άτομα 1 έως 40 ετών δεν παρουσίασαν αύξηση ούτε κατά την πανδημία ούτε μετά την εισαγωγή των εμβολίων COVID-19.
Τα ευρήματα φανερώνουν σταθερότητα σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, ενώ και η μυοκαρδίτιδα δεν καταγράφηκε σε υψηλότερη συχνότητα.
Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν αρχεία θνησιμότητας από το Περιφερειακό Επιδημιολογικό Κέντρο, καλύπτοντας την περίοδο Ιανουάριος 2018 – Δεκέμβριος 2022. Οι θάνατοι κατηγοριοποιήθηκαν βάσει της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-10), ενώ περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου διερευνήθηκαν με τυποποιημένο πρωτόκολλο νεκροψίας. Σε περιπτώσεις όπου δεν βρέθηκε σαφής αιτία, οι θάνατοι ταξινομήθηκαν ως ΑΚΘ με φυσιολογική καρδιά.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Βένετο 1–40 ετών μειώθηκε από περίπου 1,95 εκατ. το 2018 σε 1,87 εκατ. το 2022. Μέχρι τον Δεκέμβριο 2021, εμβολιάστηκε τουλάχιστον μία φορά το 6% των παιδιών 5–11 ετών, το 77% των εφήβων 12–19 και το 84% των ενηλίκων 20–40.
Σύμφωνα με τα πιστοποιητικά θανάτου, 103 περιπτώσεις ταξινομήθηκαν ως ΑΚΘ ή άλλοι αιφνίδιοι/απροσδιόριστοι θάνατοι. Οι ετήσιοι δείκτες παρέμειναν σταθεροί, ενώ η ανάλυση ευαισθησίας σε άλλες παθήσεις (κυκλοφορικά νοσήματα, συγγενείς ανωμαλίες, επιληψία, πνευμονικό οίδημα, εγκεφαλική ανοξία) δεν έδειξε διακυμάνσεις.

Η μείωση στη συνολική θνησιμότητα το 2020 αποδίδεται στο πρώτο lockdown της 9ης Μαρτίου, το οποίο μείωσε δραματικά τους θανάτους από εξωτερικές αιτίες.
Από τις νεκροψίες αναδείχθηκαν 85 περιστατικά ΑΚΘ (μέση ηλικία 26,4 ετών, 75% άνδρες). Υποκείμενες αιτίες ήταν αθηροσκλήρωση, υπερτροφική ή αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια, ανατομή αορτής, μυοκαρδίτιδα, συγγενείς ανωμαλίες, πρόπτωση μιτροειδούς και εγκεφαλική αιμορραγία. Σε 35 περιπτώσεις η καρδιά βρέθηκε φυσιολογική, αλλά υπήρχε ιστορικό επιληψίας ή χρήσης αντιψυχωσικών.
Η μυοκαρδίτιδα καταγράφηκε σε ποσοστά 11,8% το 2018, 12,5% το 2019, 5,3% το 2020, 5,6% το 2021 και 6,7% το 2022. Δεν σημειώθηκαν περιστατικά περικαρδίτιδας ή αρτηρίτιδας.
Από τους 20 που είχαν εμβολιαστεί (15 με BNT162b2, 5 με mRNA-1273), οι 8 παρουσίασαν ΑΚΘ εντός 30 ημερών μετά τη δόση, ενώ δύο εντός μίας εβδομάδας. Οι αιτίες θανάτου περιλάμβαναν αρρυθμιογόνο και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αθηροσκλήρωση και ανεξήγητο ΑΚΘ. Όλοι όσοι είχαν προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 ήταν εμβολιασμένοι.
Συνολικά, η μελέτη καταλήγει πως δεν διαπιστώθηκε αύξηση στους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους νέων κατά την περίοδο της πανδημίας ή μετά την εισαγωγή των εμβολίων COVID-19.